Toysdaily 玩具日報

查看: 99014|回復: 442

[玩具攝影] 【夢想可成真,人人都係蝙蝠俠】Soap Studio TDKT - 1:12 RC Tumbler

終於有時間影呢隻神物!
之前上網睇都未感受到,
到上手真係覺得誠意爆燈!
將搖控,科技,觀賞同玩樂集於一生。
老老實實,呢隻甘多功能但又精密過HT的1:6好多!
蝙蝠俠FANS必須擁有!
ENJOY!

都係果句啦, 成個post目的都係分享SOAP出的batmobile姐, 又唔係代表其他公司都唔好.

等於我去一個地方食野, 食完覺得好食而出post, 正常人都唔會無啦啦走去講呢間唔好, 另一間更好食, 手法先係正宗卦. 如果覺得另一間好食d, 咪去返第二間食lor, 人地覺得好食都要管? 咁我真係覺得好食先出post嘛, 唔會因為有人講呢間點唔好就馬上會覺得唔好食嫁.

如果真要比較邊個好d, 就大家一齊比較, 唔係只針對某一兩個point就算. 因為咁分析唔夠全面. 好似d八卦雜誌比較唔同公司/ 明星都有個表來show比大家睇比較d咩啦.
如果睇返之前所講SOAP版唔夠好的4個重點:
1)頭轆改窄
2) 駕駛倉門未能開到盡
3) 軚盤做錯咗
4) 尾轆條鈴外圍做錯色

我個人意見:
1) 問題不大, 而且設計者講過窄轆係為架車移動更順, 改動得合理
2) 我同意是一個敗筆, 不過又未去到因為咁而唔買.
3) 唔覺得做錯, 再講就算錯都唔覺. 俾我會更注意車整體的外觀, 比例的協調性.
4) 同意是一個敗筆, 不過真係要同dragon比較的話, 我反而會認為自己油返條鈴, 點都比買dragon之後自己加燈更容易. 即刻呢個point比較下, 我會選SOAP.  

真係同dragon比較, 我認為SOAP有以下優勢:
1) 1/12比例, 可以配合市場其中6吋figure玩, 增加互動性. 1/9只能用返dragon自己的, playarts果d又太大隻.
2) 較多gimmick: 又有鏡頭又有燈, 又可以用apps控制, 至少市場上未有同樣的產品. Dragon的只係用來display, HT, Hotwheels等早2年已經出了. 除非很在意擁有不同的比例的同款產品, 否則無咩吸引人買的地方.
3) 用作display, SOAP的起碼多個"地台", 成個擺設比只得一架車的dragon為優勝.
4) 精細度: 雖然比例不同好難公平比較, 但我第一眼的印象, dragon的始終是怪怪的感覺. 另外好奇怪dragon出1:9賣成3千蚊竟然會無加到燈. 因此成架車反而變了只可以用手推的玩具車. Dragon要自己組裝反而無咩問題, 至少增加可玩性.  

用價錢比較(只用當時正常的售價), HT的是$2800, 有燈. Dragon的是$3188, 無燈. SOAP是6千幾蚊, 有燈同有動力去郁.

比外表, dragon同HT差不多, 但細比例之下反而更貴.

比價錢, dragon比SOAP平, 不過SOAP功能多好多.

因此如果我唔介意價錢, 要多功能: 我會選擇SOAP多過Dragon, 如果介意價錢, 我又會選HT的多過dragon, 因此對我來說, dragon無論如何都不會是我的選擇, 除非我堅持一定要1:9比例的.

最後都係果句: 百貨應百客, 各花入各眼. 自己喜歡就已經足夠.   
頭像被屏蔽
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

呢個POST演變得非常爆趣
真係忍唔住追晒咁多頁
本來打食做CD_ROM,但真係手痕到不能自控

引述果位俾插到一身都係窿既人兄之言:係TUMBLER車頭加鏡頭,仲稱得上忠於原著咩?
如果呢個改動會扣分而降格至稱唔上忠於原著
係,無錯SOAP唔入流,HT唔入流,TOMICA唔入流,山口更加唔知排到隊尾邊到,而HOTWHEELS頂多都係勉強
不過更重要係,按照呢個邏輯
DRAGON頂多排係山口前面
點解?
1.唔該收返埋果D所謂"多動態"既關節先,我係電影無見到一個關節穿咁多窿既BATMAN(斗篷都麻煩摺埋收起,咁粗糙既布料都想係IFC玩跳樓?)
2.原著TUMBLER係唔會拆件,用外盒運送俾用家,由用家自行組裝,更加唔好講砌模型式既入筍設計
3.原著TUMBLER有燈,麻煩DRAGON還原左呢樣先好話人地(其他廠)原唔原著,特別係對人地廠家有關加裝鏡頭果方面既指控
4.唔同你講GIMMICK,而家講上色,電影TUMBLER既上色起碼都似HT/SOAP咁,黑就黑,灰就灰,透明就透明,但點都唔會似威龍咁上到一忽忽,真係"所謂DEMO"同現貨都係咁先死丫嘛(下圖紅圈示,原圖轉載自本帖#52樓)

人家出四點錯處,我又濃縮成四點係啦(其實仲可以更多)
抱歉我都小學雞了:DD

真心
假設,如果,話唔定,我估,有人請左某人幫手宣傳,麻煩認真考慮下,有人真係幫人倒緊米呀

獻醜啦,我知我未夠班做Diehard,不過應該入流做Fan呱。。。
我D玩具用黎玩、用黎display,唔係用黎收藏, 有入無出重來唔賣。大家理念如果唔同唔好插我

Dragon batmobile cannot eject the bad-pod ..... poor design {:1_374:}{:1_374:}{:1_374:}
個人來講都極討厭見佢無時無刻見到關鍵字(由飛虎,魔盜王,BATMAN)就高潮講自己有乜有物但其實跟本沒人問佢
仲可以好自豪周圍講自己為玩具同屋企人吵,我覺得真係玩玩具玩到好病態,印象中仲見佢貼過堆滿雙層床既魔盜王
不過各位師兄言語間可能會無意冒犯到其他無辜既師兄,畢竟唔係買得起貴價玩具就等於有靚屋同大櫃
啱啱睇到,原來係設計者之一,唔怪得係咁抬喇

To: 孫行者

其實你到而家都未知自己衰咩。
你可以唔認同人家嘅評論,但你應該尊重每一位出post嘅師兄嘅熱誠,你連最基本嘅禮貌都冇:你hijack人地個post黎hard sell 隻dragon。你要sell隻dragon可以另外開個post sell到爛都唔會有人追著你黎打你,at least我響TD咁耐冇見過。你到底明唔明自己衰咩野未?

你過份hard sell搏哂命鬧位soap、同D師兄頂, 你咁強調還原度,但睇翻你之post個D玩具分享亂七八糟都入一餐,又唔覺得你對還原度、像真度有好高要求。咁你自己話系咪做打手做得太明顯?已經惹人反感?

Last, 你之前系咪曾經post過一架Lego tumbler? 如果系的話,sorry你個隻系大陸"super"牌老翻Lego。唔洗同我解釋,你過到自己個關就得啦!

我建議檢討一下自己,睇下系咪時候收聲,還TD一個愉快、安寕、互相尊重嘅氣氛同環境。

RCKH
孫行者 發表於 16-9-2015 11:26 PM
睇到123樓個回復已經打算收手,但係撐虛設o既人唔理版主勸告,仲不停係咁插我,有乜計?

除o左自己之 ...

俾所有人話低B, 都仲唔識反省下............真係冇得救~~~:(

不停"虛設". "虛設"..........咁有邊一間玩具廠而家係100%完全正確做到部Tumbler呢???.........如果你答唔出, 唔該收口啦.........以你的歪理, 根本所有廠都失敗, Hottoys, Hotwheel, Soap, Dragon.............冇一間值得買!

大家插你, 你唔好以為因為係你自己樣衰先, 而只係大家對你果D扭曲事實, 癲倒黑白o既所謂理據, 完全頂唔順先出聲..........真心講句, 我勸你如果有病, 真係快D去睇下醫生好喎, 唔好拖了!
bbq1120 發表於 10-9-2015 10:53 PM
我都唔明有乜好爭強好勝,
玩具你有你鍾意,我有我喜歡就好了,
點解要好似特首咁專制唔比人地 ...

11樓果度我笑咗囉,Dick大話我冇腳掌關節屍站,3D DATA直出,喂~大佬我隻1/9 BATMAN 玩波Joint關節嫁!

唔係爭強好勝o既問題,我只想講SOAP並非100%電影原著,遙控還遙控都唔駛走去加埋晒o的多餘拍攝功能掛仲要發埋聲走兒童向…?
係TUMBLER車頭加鏡頭,仲稱得上忠於原著咩?

唔比人地鍾意其他廠出既野?我只係分析同比較姐,又無叫過你唔買SOAP再講哩個帖係講緊Chirstian Bale部TUMBLER,做乜走去講SHF同Play Arts……

SOAP係最好咁得咪…
:42:

最可惜嘅係Hot Toys同SOAP Studio哩兩部個設計都唔係忠於電影原著

失望...:42:

SOAP最失敗有以下四點:
一:頭轆改窄=失敗,電影係闊轆黎
二:駕駛倉門開到盡都只能開到上面哩個角度,唔可以再向後面開=失敗,電影係可以開到去後面

三:TUMBLER軚盤做錯咗=失敗【電影原著係同Dragon 1/9 果部一樣先係正確!】

四:兩邊尾轆條鈴外圍做咗銀色=失敗,電影原著係黑色先啱!

綜合以上四點,唔計Maize 1/43果部,Dragon威龍部1/9係市面上唯一 一部做啱晒!,唔係賣花讚花香~:78:

到HT部1/6 TUMBLER

我花咗大半睌時間去爬過文有入HT部1/6 TUMBLER啲師兄自己都話HT果部啲細節位做得未夠足,而且HT果部兩邊尾轆同樣條鈴外圍做咗銀色,銀色係錯嫁!
HT果部只係錯鈴都總好過SOAP果部錯咗4樣嘢~

電影原著尾轆條鈴外圍係黑色嫁!

好明顯Dragon哩部做啱咗!

SOAP條鈴衰咗啦…

我係一個不節不扣嘅蝙蝠俠收藏家,以上純屬個人觀點與分析,不喜勿插:64:

一部SOAP可以買到兩部威龍1/9 TUMBLER+新Suit版BATMAN:cool:
支持DICK大好圖,呢架Tumbler真係超精細,睇得又玩得,係個BATMAN唔夠型,其望呢間公司繼續出多D用心既產品,令玩具業百花齊放!!!{:1_203:}
見到駕駛倉個精緻度已經將價錢設定咩都拋諸腦後
bbq1120 發表於 9-9-2015 10:12 PM
支持DICK大好圖,呢架Tumbler真係超精細,睇得又玩得,係個BATMAN唔夠型,其望呢間公司繼續出多D用心既產品,令 ...

錯咗4樣o野咁都話精細……:what:
:x精細到連顏色都錯埋……
好想擁有,可惜荷包唔濕
仲要個大細比例都做得好好, 除左前輪, 配到1/12batman等角色黎玩, 無得輸

batman 本身都係一件玩具來的⋯⋯

Dick.Po 發表於 10-9-2015 04:54 AM
batman 本身都係一件玩具來的⋯⋯

點圖放大,右邊肩甲係可以收入去貼著手臂
補充:件斗篷內藏鐵線,個長度可以掂到地,圖中件斗篷整起咗,所以之前又係好多人誤以為件斗篷太短..:cool:

Dragon威龍果隻BATMAN原來個肩甲係可以收入去,貼著個手臂,官圖就將肩甲整咗出黎
搞到好多人誤會咗以為威龍果隻肩甲咁核突,有啲又話肩甲凸上黎關唔到駕駛倉門等等,實則佢哋根本從來都未買過Dragon果部就係度亂咁講..
:42:
孫行者 發表於 10-9-2015 06:10 AM
點圖放大,右邊肩甲係可以收入去貼著手臂
補充:件斗篷內藏鐵線,個長度可以掂到地,圖中件斗篷整起咗 ...

你自己數數威龍有幾多個關節先啦⋯⋯
冇腳掌關節根本只能屍站,唔好要求擺到POSE啦⋯⋯
當然,只屍站是很不錯的,因為根本是3D DATA直出⋯⋯

我腍想擺呢個甘簡單既POSE都有難度⋯⋯

孫行者 發表於 9-9-2015 09:23 PM
我係一個不節不扣嘅蝙蝠俠收藏家,以上純屬個人觀點與分析,不喜勿插

一部SOAP可以買到兩部威龍 ...

阿粉絲兄, 你肯定?

Dick.Po 發表於 10-9-2015 11:05 AM
你自己數數威龍有幾多個關節先啦⋯⋯
冇腳掌關節根本只能屍站,唔好要求擺到POSE啦⋯ ...

我哩隻關節全部用波Joint,或者搵日我有時間嘅話就成隻拎埋出黎擺返同你哩幅相一模一樣嘅Pose

威龍果隻官方講到明係高可動,即係MAFEX果類Action Figure

蝙蝠俠(多動態版):
-收藏級模型
-可替換前臂武器開關兩種形態
-披肩張開時會呈現如蝙蝠俠的標誌外形
-使用華納兄弟官方數據打造最細緻的蝙蝠俠
-準確重現蝙蝠俠身上每一個細節
-可擺出不同姿勢
-重現電影中蝙蝠俠的顏色和質感

冇腳掌關節?唔通你買過:@,你又知無:76:

Anyway,總之MAFEX,SOAP,Dragon三者都係玩Action Figure,玩波Joint果類

可能你誤會咗威龍一向出開1/9不可動Figure,今次就無啦啦堅係整咗隻玩波Joint嘅高可動Action Figure出黎

依部真係好正!!:D
雖然話有d錯左唔忠於原著
但可以搖控玩又咁真,做得咁仔細,真係得佢做,其他牌子都只可以擺
貴過其他都正常既!
不過真係買唔起,好羨慕啊!!!:$
ironmantoy 發表於 10-9-2015 10:16 PM
依部真係好正!!
雖然話有d錯左唔忠於原著
但可以搖控玩又咁真,做得咁仔細,真係得佢做,其他牌子都只可以 ...

遙控係正,但係唔落得街地,哩度已經有人落街地 震爛咗SOAP TUMBLER個尾翼:34: