Toysdaily 玩具日報

[玩具攝影] 【夢想可成真,人人都係蝙蝠俠】Soap Studio TDKT - 1:12 RC Tumbler

Dr.AL 發表於 16-9-2015 12:28 PM
好贊同師兄既理性分析 , Soap Studio 架車係有改進空間 , 就算老闆係我老友都唔可能話正到 perfect …… ...

當時一來SOAP是新公司, 加上價錢問題所以無考慮訂. 如果架車係2012年電影上映時出, 就可能會照訂o既~ 其實HT架1:6我之前都有訂, 不過由於真係太大架, 想來想去除了影相之外, 就放係度食麈, 所以最終未派貨前就原價讓比朋友. HT The Bat都好靚, 不過同樣原因之下所以都無訂.

我心態好多時係玩具唔係必需品, 都係"喜歡"多過"價錢"來決定買唔買. 講真有份正當工作, 收入都OK, 幾千蚊要花一定花得起. (養個小朋友仲貴啦!) 我自己喜歡儲batman人仔多, 車反而只係一般. 比我就寧願儲多幾個人仔, 好過用來擺一架車. 但用來放落地玩, 5千幾蚊的RC車我真係唔太捨得, 一陣整花o左就心痛死~ 但睇過實物, 我覺得SOAP版係真係唔錯的. 如果將來有bat pod都可以考慮下~(希望平多d啦~)  XD
Dr.AL 發表於 11-9-2015 03:46 PM
孫行者師兄周圍唱衰 Soap 部車而不停 sell Dragon 果部 , 都好明顯下 .........
利申 : Soap 老闆係我朋友 ...

佢會唔會考慮出1989年keaton版batmobile連1:12 batman figure?
因為我始終都係鍾意keaton版batman多d (相信有好多ching都係)
加上keaton版既玩具都買少見少, 哩類多gimmick, 高檔次既就更加少
應該都仲有好大market:D
jeffloh 發表於 16-9-2015 12:02 PM
都係果句啦, 成個post目的都係分享SOAP出的batmobile姐, 又唔係代表其他公司都唔好.

等於我去一個地方 ...

Dragon 如果塗裝再靚些, 或改用合金面, 對於只係display就一流了。
mushroom 發表於 16-9-2015 03:10 PM
Dragon 如果塗裝再靚些, 或改用合金面, 對於只係display就一流了。

但成3千蚊只用來display我又覺唔值呢. 所以我上2個post都有講如果講價錢講display, 我會選HT. 如果講功能就會選SOAP. 所以唔會考慮dragon, 除非我好喜歡1:9呢個比例啦.
jeffloh 發表於 16-9-2015 03:26 PM
但成3千蚊只用來display我又覺唔值呢. 所以我上2個post都有講如果講價錢講display, 我會選HT. 如果講功能 ...

除非全合金加燈, 否則3牛唔諗。

以依家狀態, 2牛以下至諗。

最主要塗裝很膠。我有maize已很滿足, 無大突破唔入新野, 雖然想有大版tumbler.

Hotwhheels 係差在前輪細。
mushroom 發表於 16-9-2015 03:40 PM

我覺得Maize始終偏細架, 睇唔到太多detail. 如果只用作display, 我覺得之前DC出過一款唔錯的,  不過就似statue多過可以打開門咁玩等等. 個車仲可以360度轉的.

dragon依家只係膠件砌埋都3K, 加合金同燈一定唔止呢個價, 到時分分鐘更加少人買呢...

如果係batmobile我就等緊arkham knight果架,

因為遲d有公司出可變成的. (佢有出1:3的batman同Arkham knight), 我應該會入果架~~(希望唔好太貴...)
jeffloh 發表於 16-9-2015 03:26 PM
但成3千蚊只用來display我又覺唔值呢. 所以我上2個post都有講如果講價錢講display, 我會選HT. 如果講功能 ...

中肯,正常人的諗法………………。
jeffloh 發表於 16-9-2015 04:12 PM
我覺得Maize始終偏細架, 睇唔到太多detail. 如果只用作display, 我覺得之前DC出過一款唔錯的,  不過就似s ...

呢架都正,如果整埋車尾可以坐人個設計就真係不得了………………!
arde2046 發表於 16-9-2015 05:06 PM
呢架都正,如果整埋車尾可以坐人個設計就真係不得了………………!

我覺得難度高d, 因為講真如果車尾的空間是坐人, 咁其實會係唔夠位收埋支炮呢!

jeffloh 發表於 16-9-2015 04:12 PM
我覺得Maize始終偏細架, 睇唔到太多detail. 如果只用作display, 我覺得之前DC出過一款唔錯的,  不過就似s ...

之前DC 有出過 tumbler statue

呀死忠!我睇左幾版,發覺有小小問題想問
1.你話(我只係入咗兩部,一部賣咗比哩度o的師兄,另一部自己收藏~)
咁另一部可以開來影比我地睇嗎?
2.請不要叫大家(你自己行落廣華街睇實物o羅,又或者上YouTube睇片)
因為你講過(揾日放假得閒,再影多啲威龍部TUMBLER)希望你有口齒...
3.你話(識得我o既人都知我係專門收藏開BATMAN o野,次次講親都係蝙蝠俠,因為我係死忠黎!)
如果真係死忠,呢架SOAP 1/12你應該都收藏埋,因為(嚴格黎講我買黎最主要係用作收藏用,與質數無關)
4.你個人係好有宗旨(唔係錢銀個問題,始終錯o左就係錯o左,過唔到自己果關)
(我從來都對事唔對人,SOAP係做得好o既我一定支持)咁你分享果隻大膠BATMAN既細節設定有無問題?
如無(下話無問題,咁就真係枉你買咗咁多BATMAN o野竟然連細節,設定方面都無留意過,配服配服)
如有(但係眼睛雪亮o既人都唔會想去買一隻做錯設定o既BATMAN掛…)唔明你宗旨既方向...
5.你重豪氣地講(虛設始終係虛設,除非改返原設,我幾貴都買)(如果SOAP係做得好o既又點會比我踩?真係做得好我一定支持佢撐到底!)
(我認為一個小學雞無可能會買得起一部1/9 TUMBLER)
你咁死忠,又唔計較價錢,點解要放左(其中一部)出去既?屋企無位可以租迷你倉架?
點解要將(你最撐既)威龍1/9蝕住放出去呢?

ps:你唔洗再私底下PM我,我已經於(篩選設置)封鎖左你架啦,都唔洗再去(彈)我舊POST,因為版主已經知點解決呢D小學雞野了...

mushroom 發表於 16-9-2015 03:40 PM

其實Hot Wheels部1:18有分金鈴,銀鈴,但係其實都係錯o既…

前面某位師兄仲話Hot Wheels部1:18都好過Dragon部1/9,佢可能眼大睇唔到條鈴,講咁多都係徒然
:38:

講真Dragon要著LED燈並唔難,LEGO部76023都可以加LED燈,Dragon一樣可以~
Dr.AL 發表於 16-9-2015 01:48 AM
乜原本設定Batman 有「灰膠」咩?咁肉酸都買黎收藏? 唔怪之得楝Dragon……

我最主要係分析同比較TUMBLER,請你唔好扯開個話題OK?明明講緊部TUMBLER,你同我走去講隻31"BATMAN做乜?
Dr.AL 發表於 16-9-2015 12:28 PM
好贊同師兄既理性分析 , Soap Studio 架車係有改進空間 , 就算老闆係我老友都唔可能話正到 perfect …… ...

唔計你第3様,其餘3樣你自己都識講…其實我唔係因為價格而唔選擇SOAP,我都唔想再重複又重複,你明嫁啦…:42: