Toysdaily 玩具日報

[玩具攝影] 【夢想可成真,人人都係蝙蝠俠】Soap Studio TDKT - 1:12 RC Tumbler

arde2046 發表於 8-10-2015 11:28 AM
師兄十分中肯, GOOD........

平心而論, 就我個人而言, HT部車太巨, 屋企放唔落..........等如我好鐘意 ...

師兄你講開Soap好落力去宣傳,又真係要讚一讚佢地,除左第一日會場一開訂有少許混亂外,其他所有野ge流程真係好順...成件事比我感覺係好成熟...,吾似一間新公司搞...相信佢地之前一定已做開類似嘢...
jeffloh 發表於 8-10-2015 09:33 AM
唔理是否真係設計者之一, 我都想分享下少少意見:

首先: 老實講DML呢架車我唔覺得好差, 但係希望佢地明白 ...

同意師兄意見!{:1_377:}

我覺得重點唔係跟唔跟足電影設定咁簡單 (其實佢自己強調個軨果度都有錯),係 Dragon 成套產品銷售及宣傳策略都有問題,首先,部車曝光太少,所有人只係响HMV, DML 或者  toy soul 同動漫見過實物,跟住全部都係D所謂官圖,老實,Toy Soul 同廣華街 show 出黎果2部真係好趕客,你既然要賣廣告,點解連正正經經開一盒影一輯企理D嘅分享 post 都唔捨得,咁孤X寒呢?{:1_213:} 大佬,我當日義務幫個老友影 Soap 架車D相,影左幾粒鐘,D相登埋上電擊 Hobby,你就咁用D showroom 相同官圖 post 下 fb 同討論區想 hard sell? 有無求其D呀?:*

第二,講左N次,部車無特別賣點,又無其他配合到嘅 Batman 系列 figure……

第三,亦係最重要一樣,係呢位仁兄 (唔知佢代唔代表到威龍) 用嘅方法同佢個人質素及思維都極有問題,而家呢個社會唔係唱衰人就可以增加自己銷路,你又唔係HT,HT佢真係可以出D心機野打殘你,你Dragon 本身質素已經唔算特別高,用D咁嘅方法有用咩? 再者,要彈人地都做多D功課,越揭就越被人發現無料到 …… HT架1/6 以為係合金,HT 個Bat signal 又以為係 Soap 出品,仲連架 tumbler 個駕駛座有正常同 Attack mode 都唔知,你學乜人扮勁踩對手? 所謂知己知彼,百戰百勝,你做多D功課先去挑人機喇! 仲有,你連做人基本禮貌都唔識,明知呢個 post 係版主 Dick Po 大分享 Soap 架車,你竟然踩場仲要寸埋 Dick 大? 你知唔知乜野叫入屋叫人,入廟拜神D咁簡單做人嘅基本禮貌呀?:53:
arde2046 發表於 8-10-2015 11:28 AM
師兄十分中肯, GOOD........

平心而論, 就我個人而言, HT部車太巨, 屋企放唔落..........等如我好鐘意 ...

我本身喜歡figure多過車, 加上TDK都做完好耐, 所以依家先出架車我就唔會考慮了.
之前都有提過 HT 1:6我有訂但最後讓了比朋友, 因為唔想只係想一件東西回家放埋一邊就算, 想真係可以玩. 1:9呢個比例其實幾好, 一來無1:6咁大隻但又可以做得detail d. 始終一般1:12/ 6吋figure都係簡單為主. 我無去玩具展不過有去過佢地鋪頭望過DML架車, 感覺顏色太灰同架車少少被壓扁了的感覺. 加上一睇個價錢連考慮都不用了. 只係好奇想睇下傳說中的大貨到底係點.

SOAP的我都係只睇過d鋪頭的prototype, 大貨同宣傳我都無咩留意, 另外我好少會同新公司訂野, 當時見好快就滿訂, 直接連考慮入唔入手都唔駛了~  如果用同樣金錢我會揀買個batman statue~

ps: 我自己都講到悶, 其實講來講去都係果一句: "各花入各眼"
arde2046 發表於 8-10-2015 12:40 AM
Dragon 請左個有精神病員工......我都係咁諗喎~~

其實佢應該係店務員,因為之前佢自爆話工作同玩具有關,又要執貨,收貨同面對客人,:36:
睇來佢自己又再吹噓為設計者之一,講多兩講下次就係威龍老細了...:34:
真係可憐,乜都要講大話,算啦,反正佢終於收左皮了...:38:
STEPHEN123 發表於 7-10-2015 11:11 PM
個人來講都極討厭見佢無時無刻見到關鍵字(由飛虎,魔盜王,BATMAN)就高潮講自己有乜有物但其實跟本沒人問佢
...

師兄講得無錯 , 我地有 D 對話可能冒犯到其他師兄 , 唔好意思 :64:

不過今次我地其實真係 " 對人不隊事 "
Batman + Tumbler 型到無朋友! 雖然有搖控.... 但點捨得落地!
謝謝分享!
bbq1120 發表於 8-10-2015 01:00 PM
其實佢應該係店務員,因為之前佢自爆話工作同玩具有關,又要執貨,收貨同面對客人,
睇來佢自己又再吹噓 ...

未見過條友唔駁嘴,睇怕今次佢終於正式冚旗:$
Dr.AL 發表於 8-10-2015 10:17 PM
未見過條友唔駁嘴,睇怕今次佢終於正式冚旗

TD之福了...:$
不過我相信佢會開個新AC再來過...