Toysdaily 玩具日報

[玩具攝影] 【夢想可成真,人人都係蝙蝠俠】Soap Studio TDKT - 1:12 RC Tumbler

bbq1120 發表於 13-9-2015 11:32 PM
其實你地真係好唔岩,佢已經做緊一件世界上最羞辱既事,
就係講大話比人踢爆後都要繼續死撐落去,呢D事情 ...

師兄係咪都俾 條小學雞整蠱過 ?:78:

Dr.AL 發表於 14-9-2015 11:41 AM
師兄係咪都俾 條小學雞整蠱過 ?

係呀,都係同你一樣,係咁(彈)我舊POST,{:1_375:}
我D朋友問乜事,要否通知版主跟進?{:1_216:}
我當時覺得,得饒人處且饒人,由得佢無報比版主跟進,:38:
點知佢傻到以為咁就可以出口氣,講完歪理衰左就用呢D下三流手段去報復,{:1_236:}
變本加厲,其實呢D厚顏低質數既畜生小學雞,真係要比被主跟進的...{:1_222:}

下圖係給死忠傻豬豬的...{:1_203:}

(bbq1120兄、由於相片有粗言諧音、需要刪除)(版主示)

其實一件縮小咗嘅電影'玩具',試問是否可以做到100%跟足電影設定?只有最接近!而且每人也可以從不同角度出發!
正如好多人推薦外型比例的Maize1/43,你都可以話佢不能開駕駛倉不合完設!如其他CHlNG說可能Dragon的車尾部分不合設定比例一樣!每款都好可能有其差異,只有最接近或從每個人心中把尺去衡量!不能用自己把尺加於別人身上!一個用英文,一個用中文就永遠冇得抝!
睇完咁多個post我認為2者都唔係100%跟足電影設定, 至少無一款可以射架bat-pod出來之後有把女聲講"good bye"之後自爆.

既然兩者都唔係100%跟足電影設定, 就無需要討論邊個跟得足d了. 因為跟50% 同跟95%都係叫"跟唔足".

在大家都係"跟唔足"的情況下, 我自己會喜歡SOAP版多d. 老實說作為一個batman fans...... 請容許我先利申/威/ show off/ 晒命一下: 基本我幾乎儲齊了DC多年來所出過的batman figure(repaint/ repack果d唔計) , 包括近年來的電影版batman figure, 收藏量估計超過200隻. (因為數數下無再數) batmobile都儲了不少, 不過又唔敢講儲齊啦, 因為老實講, 唔係人地出咩垃圾大膠都為買而買, 都要靚同自己接受到先得.

講真如果HT同SOAP版, 我會選擇SOAP版, 因為我買玩具的其中一個要求是"真係可以拎上手玩", HT的太大部, 影相係靚, 不過無咩野可以玩. SOAP功能就多好多. 另外仲有hotwheels, eaglemoss果d都各有各好, 不過尺寸, 價錢, 設計都唔同, 無法完全比較啦.

當然價錢都係重要因素之一. SOAP的對我來說太貴了, 我可以用同樣的價錢買3-4隻12吋, 或是30隻6吋figure, 所以唔會考慮了.

無論如何, 百貨應百客, 錢係自己的, 喜歡邊個版本就買邊個lor, 唔需要強調邊個才是好的. 大家出post都係分享多, 等於post靚女相都會有人喜歡有人唔喜歡, 但唔需要反駁邊個先係真正的靚女啦~

田宮(雙星)老板的故事相信好多人聽過

係咪一定做到完全100%跟返設定=靚?係一個好有趣的問題

我覺得
一架連基本車形都做吾靚,佢細位跟足設定同
一架車形做得靚,佢有4個位跟吾到設定

我選後者,你不斷再對我重復重復4個位4個位係冇意思。
jeffloh 發表於 14-9-2015 01:25 PM
睇完咁多個post我認為2者都唔係100%跟足電影設定, 至少無一款可以射架bat-pod出來之後有把女聲講"good bye" ...

師兄講中晒個重點 , 無人逼你買 Soap 果架 , 但你唔好係咁講到人買左係唔識野好無知咁 .............:blame:

Dr.AL 發表於 14-9-2015 02:34 PM
師兄講中晒個重點 , 無人逼你買 Soap 果架 , 但你唔好係咁講到人買左係唔識野好無知咁 .............:bla ...

都係果句, 各花入各眼. RC車我覺得2千幾蚊已經好盡了. 加上我就算買都唔捨得放落地玩, 所以佢好多功能我都玩唔到/ 唔會玩, 相比之下就覺得貴了. SOAP實物講真係靚, 不過我已有好幾架TDK版batmobile , 再儲又會太重覆了. 不過如果佢早2年出可能我已經買了~  
Dr.AL 發表於 14-9-2015 11:34 AM
呀專家兄 , 本來費事教精你 , 不過你咁好心機起我舊 post , 唯有同你癲下:

你o地哩種人又點會肯認錯,算把啦,SOAP原本個Control Panel都係同HT,Dragon一樣,之後開發果個人唔like就改o左設定……:38:
bbq1120 發表於 14-9-2015 12:32 PM
係呀,都係同你一樣,係咁(彈)我舊POST,
我D朋友問乜事,要否通知版主跟進?
我當時覺得 ...

你覺得SOAP用銀色尾轆鈴,頭轆改窄,駕駛倉門開關角度就一定係o岩?反而我講果o的就係歪理?電影用乜o野顏色你都未知啦,仲係度撐:38:

我從來都對事唔對人,SOAP係做得好o既我一定支持
Dr.AL 發表於 14-9-2015 11:41 AM
師兄係咪都俾 條小學雞整蠱過 ?

我認為一個小學雞無可能會買得起一部1/9 TUMBLER

Dr.AL 發表於 14-9-2015 09:19 PM
唔好扮野喇,你以前個 account 叫積克船長 ,專分享D 威龍「正」出品,後來鼓吹買老翻 Bruce Wayne 頭自 ...

我駛o左3牛5入o左HT果Set MMS 236
我鼓吹買老翻 Bruce Wayne 頭自組 Bat Armory 西裝版?咁你應該認錯人o勒
:64:
孫行者 發表於 14-9-2015 09:24 PM
我駛o左3牛5入o左HT果Set MMS 236
我鼓吹買老翻 Bruce Wayne 頭自組 Bat Armory 西裝版?咁你應該認錯人 ...

D 寫法同字體一模一樣,咪當人白痴
Dr.AL 發表於 14-9-2015 09:32 PM
知唔知有一樣野叫 IP adress,阿「專家」?

你部SOAP用銀鈴係o岩o既?,我黑色就錯o既
你用窄轆係o岩o既?,我用闊轆就錯o既
你個Control Panel係o岩o既?我個就錯o既
你個駕駛倉門開唔到去後面係o岩o既?我個開到去後面係錯o既

係咪咁o既意思?
:76:
孫行者 發表於 14-9-2015 09:45 PM
你部SOAP用銀鈴係o岩o既?,我黑色就錯o既
你用窄轆係o岩o既?,我用闊轆就錯o既
你個Control Panel係o ...

架車無問題,係你個人有問題啫! :DD