Toysdaily 玩具日報

查看: 36136|回復: 395

[分享討論] 也苦「有趣」的買家/賣家/經歷募集~

上也苦拍賣, 屈指一算都差不多十年, 約交收遇驗屍官, 又或者買/賣家遲大到呢d, 總會遇上, 但除左呢d無可避免既情況, 小弟覺得有d拍賣都幾頂癮, 小弟 up 得出既有三

1. 廢 up 車錢/交通費 - e.g. 件貨賣50元, 但係收 200元交收交通費。低手巧立名目既手法, 目的只在令件貨標價 50元黎吸引買家。Click 過入去睇, 有買家話肯百份百就佢時間地點交收但被拒, 堅持要收200元交通費.....好心就唔使搞屎搞棍, 直接標番250元算喇......

2. 代友拍賣 - 小弟真係睇唔出呢句 "代友拍賣" 既於買既既角度意義係乜。但於賣家既角度, 呢四個字係一個低手既 推卸責任 /"扮蟹" 工具。有乜問題可以扮晒唔知扮晒無辜, 又或者做場戲話問下個 Friend 先。

3. 自稱公司 - 有賣家交收來來去去都係佢自己, 交收完會好有禮咁話 "麻煩可以留番個評價俾我地公司。" 係想買家感覺佢 pro D 可靠 D? 定係佢真係有商業登記? (自我介紹之中冇店舖, 當排除呢個可能....)

唔知各大大上也苦拍賣有冇d咩有趣買家/賣家/經歷可以分享一下~
頭像被屏蔽
上也苦拍賣, 屈指一算都差不多十年, 約交收遇驗屍官, 又或者買/賣家遲大到呢d, 總會遇上, 但除左呢d無可避免 ...
movie_arms 發表於 28-1-2012 08:22 PM

1. 通常見到呢D要車錢,我都唔會BID,拍賣費都還可以,不過有D過份要畀5-10蚊就唔啦,明明拍賣費應該係賣家畀,但依家多數都轉晒畀買家身上...

2. 代友拍賣我覺得係唔想自己上身,其實件野有可能係佢自己,當出現問題既時候,就話件野唔係自己...

3. 可能真係有網上商店,之前我都有幫襯過,交收完仲畀張卡片我,我覺得冇問題,都係咁樣交收...
玩左2年, 可能我好彩, 暫時都幾好相遇
dannydanny 發表於 28-1-2012 08:53 PM

一樣拍賣有養百樣人~ 無奇不有~ 之後都可能會有有趣野~
1. 通常見到呢D要車錢,我都唔會BID,拍賣費都還可以,不過有D過份要畀5-10蚊就唔啦,明明拍賣費應該係 ...
小堅 發表於 28-1-2012 09:16 PM

如果真係車錢就算, 睇下約唔約倒近既地方, 約唔倒, 就當件野係貴dd
但係見過有d擺明唔係路, 只係廢 up 黎等到件野拍賣果金額好似好平咁~ 如果唔係邊會完全就賣家時間地點都要照收~

代友拍賣, 小弟睇法都一樣, 覺得係好 "有趣" 既一個拍賣注腳 (仲要有唔少係咁.....)

網上商店....但唔知點定位.......同埋所謂公司....亦唔知定位如何.....只不過所謂公司又係佢, 賣家又係佢~ 一人公司~ 或人人皆公司~

大大多唔多也苦買/賣? 有冇有趣經歷?
"1. 通常見到呢D要車錢,我都唔會BID,拍賣費都還可以,不過有D過份要畀5-10蚊就唔啦,明明拍賣費應該係賣家畀,但依家多數都轉晒畀買家身上..."

I really hated this one.  It just like you go in a shop and buy things. They asked you to pay part of the rent.
如果真係車錢就算, 睇下約唔約倒近既地方, 約唔倒, 就當件野係貴dd
但係見過有d擺明唔係路, 只係廢 up 黎 ...
movie_arms 發表於 28-1-2012 09:31 PM

公司有兩個可能,一係就一條友自己拎左個商業登記,之後問衰記拎貨,就拎上網BID,不過我之前幫襯開個間,佢係賣水貨模型(因為個時三國傳日版有盒底圖)...

或者就係佢本身有間鋪,順便搞埋拍賣,呢個應該依家都唔少鋪頭咁做...

不過我有時見到有D賣神話既賣家,見佢成箱成箱咁影,同埋TD都有幾個我知佢係網上商店既賣家...

今時今日點解吾可能有網上商店?賣家交收來來去去都係佢自己--不能以偏概全,我幫襯過幾間都OK~

我都幫過老細放野上yahoo賣,寫代友就係因為交收時要彈返比佢自己交收,所以約時要轉折多一重,之前寫明寫得清楚吾覺有咩問題,反而買家會諒解,寫代友賣又吾比check就話姐,寫明現場可check或又或者係新貨開盒check甘吾存在陰謀論~
我都玩左10幾年auctions~
"1. 通常見到呢D要車錢,我都唔會BID,拍賣費都還可以,不過有D過份要畀5-10蚊就唔啦,明明拍賣費應該係賣家 ...
khwong67 發表於 28-1-2012 09:33 PM

其實如果係收既可以直接加落去個價錢度
初初也苦收錢時, 我都反射作用地會話收拍賣費
但之後都冇lu, 講真, 果一元兩元, 賣倒件野一百元咪當係賣98元當兩元係拍賣費~
公司有兩個可能,一係就一條友自己拎左個商業登記,之後問衰記拎貨,就拎上網BID,不過我之前幫襯開個間 ...
小堅 發表於 28-1-2012 09:35 PM

今時今日都好多 IN's 舖, 信鵝, 雞旺店都有做埋也苦拍賣~
今時今日點解吾可能有網上商店?賣家交收來來去去都係佢自己--不能以偏概全,我幫襯過幾間都OK~

我都幫過 ...
takeshi 發表於 28-1-2012 09:38 PM

當然可以有網上商店, 不過小弟當時睇落佢似一個單一個別賣家所以覺得有點有趣, 不能以偏概全...都岩的~

如果話唔俾 check...........話知佢有寫代友定冇寫代友都 bid 唔過...............

大大 so far 也苦有冇咩有趣事遇過?
非常同意代友拍賣既用意係推卸責任
見到岩心水但有以上四隻字都唔會BID

同埋交收時對方係派個賓賓黎都比較反感, 可能只係我個人感覺
非常同意代友拍賣既用意係推卸責任
見到岩心水但有以上四隻字都唔會BID

同埋交收時對方係派個賓賓黎都比 ...
superterry 發表於 28-1-2012 10:47 PM

呢個派賓賓黎小弟又未遇過~
當然可以有網上商店, 不過小弟當時睇落佢似一個單一個別賣家所以覺得有點有趣, 不能以偏概全...都岩的~
...
movie_arms 發表於 28-1-2012 09:49 PM

我試過有個之前應該做開出入口貨,依架自己做網上零售,做埋玩具呢辦,因見佢仲有其他吾拉間野賣….

我覺得最重要都係要睇評價內容,其實自已友要互bid升分要一段時間先做到,因同一買/賣家之評分在一段期間內(好似3個月)只能給一次only,(除非超多friend一齊互頂,但又好易睇到) 所以我覺得最重要係評分(睇負分的內容同評分時間)及有得check件~~

因為講真,存心件野有問題要呃賣,多數個底都幾花,負分多ge,根本就吾會bid佢d野…話之佢代吾代友…同埋係咪代友..個結果咪又係互惡評,點解釋都係零作用,用代友呢招存心去呃..我個人覺得有d …:(當然吾代表吾存在ge...。

賓賓我試過~

秘書都試過..
我最近試過找多左錢比我,例如:盒野二百八,我比五百,佢找番二百八,早幾年試過,買盒金魂彩版,佢送埋黑魂版鐵公仔....返到屋企先知...有一次我唔記得價錢,只記得四百幾,個賣家話四百二,返去評分先知四百六..佢又收少左....