Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 也苦「有趣」的買家/賣家/經歷募集~

但我試過 bid 一件野 1元起 bid, 埋單真係平過巿價差不多兩魚交收
movie_arms 發表於 29-1-2012 01:40 AM

其實我都想信會有,不過如六神合金魂咁,明知隻野點都要千6,7
咁$1起就真係為左吸引人睇
其實有拍賣底價,咁bid嚟bid去有乜意義?有無大大可以解答到?thx
"1. 通常見到呢D要車錢,我都唔會BID,拍賣費都還可以,不過有D過份要畀5-10蚊就唔啦,明明拍賣費應該係賣家 ...
khwong67 發表於 28/1/2012 21:33

而事實上我地俾緊既又真係會去左佢既rent 度wor.......

我試過有次同個中學生買家交收玩具,
佢話幫朋友買嘅,叫我攞住盒嘢影張相...
我話咁我唔賣喇

另外糖街實陸樓果D舊合金,個價高到呢,
擺足幾年都唔減價果下夠堅持!

致於”只開盒display"呢回事,
我真係一個咁嘅玩家,有D玩具只開盒睇下,
之後擺pose入玻璃櫃,我賣嘅時候都會咁寫,
不過就一定唔會寫"全新"

另外自己工作時間長,唔係成日出到去交收,
拍賣時已寫好晒時間地點,叫買家ok先bid,
都係耐唔史就有人堅持去第樹交收
我有次賣玩具,臨出嚟之前個零鐘已經問買家係咪可以交收,點知...出到嚟佢同我講佢無錢,可唔可以等佢有錢先再交收,嘩,真係火都嚟!!!最慘係成晚出街要攞住盒玩具,幾唔方便
試過不下一次,買家問你賣咁平,你咪蝕好多!我真係想問番佢,你係咪諗住俾多 D...........

電話約交收,傾傾下突然話我無禮貌(好聲好氣仲想點?),話唔要!我俾負評佢,佢又俾番負評我,理由係"教訓"我!真係痴根得緊要!

個價已 bid 到 $400(舉例),不下一次,有人問: 好有誠意買,$300 得唔得? 我真係想答,我都好有誠意賣,$500 得唔得..............
係呀!聞盒黨好麻煩
ckc882000 發表於 29-1-2012 01:52 AM

聞盒黨, 好一個 term~~~
回復  movie_arms

係唔高,但都高過入手價....追人地個炒價...
rockcham 發表於 29-1-2012 01:52 AM

都係, 特別係呢家可以唔使一個星期炒到上太空
有時冇野做, 上網睇下負評對話, 都好好笑, 你又x我, 我又x你, 勁多四字詞.
firekei5577 發表於 29-1-2012 01:53 AM

hahaha, 我都做過d咁既野, 都真係有娛樂性, 好睇過 TVB~
不過呢家也苦 Set 左互評留言上限, 冇咁精彩 lu~
回復  movie_arms

比人出多少少bid左都試過唔少,果下野真係氣到心臟病都似
rockcham 發表於 29-1-2012 01:54 AM

仲要有d買家會用$1尾數黎 bid, 如果件野過左100元, 可以慳番9元黎win 個拍賣
1蚊起BID,我放卡試過,1蚊賣左一套白卡畀人,因為太多重覆...

低過拍賣價就有好多...
一舊水 ...
小堅 發表於 29-1-2012 01:57 AM

覺得個交收過程幾過癮, 收一元......以前士多買兩粒糖咁~
依家真係一係等平,一係就一出即買...
不過好多時都畀人炒起晒...
搞到個個都訂左先,但咁樣就變左玩 ...
小堅 發表於 29-1-2012 02:00 AM

真係想當年, 邊有咁多話要訂........
遲下就係一隻扭旦散買都要訂...............
講起今日都交收左2只12"幪面超人,信果位c兄check清楚無斷件,點知轉頭自己坐低check其中一只斷左手....好彩個 ...
rockcham 發表於 29-1-2012 02:00 AM

真係幾好彩, 都算係咁喇我覺得
我有個朋友真係代友拍賣電腦底版, 講真呢d冇得即場試, 唔通帶埋部電腦去咩
點知個買家番屋企試係壞既, 拿去代理話有粒主要晶片有問題
我個朋友就咁硬食個負評, 而果個 "代友" 仲要係無仍到爆咁話咩 "件貨你買左就係你既,  
你買左就係佢的責任與我無關"~
拍賣呢d, 真係夠膽既話真係乜都做得出.....
所以我放嘢上也苦, 一定有呢D字眼,  完美主義者,直角人士,紙盒收藏家,驗屍官,請勿下BID, 謝謝
firekei5577 發表於 29-1-2012 02:01 AM

但最怕係遇見一d唔自覺係「完美主義者,直角人士,紙盒收藏家,驗屍官」既「完美主義者,直角人士,紙盒收藏家,驗屍官」
我會睇埋佢畀人負評既時間...
如果係幾年前就冇所謂...
近期少少就唔好搞...
當然都要睇下咩事被負評 ...
小堅 發表於 29-1-2012 02:02 AM

都係, 講真, 誰是誰非唔係咁難睇~
睇唔出既, 有懷疑就唔好 bid/ 唔好俾佢 bid