Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 也苦「有趣」的買家/賣家/經歷募集~

回復 67# movie_arms

大人做大事,爽爽快快一個價買就買唔買咪算囉,又要等成9日...又要唔知bid唔bid到,真係煩死人,又唔係賺多十萬八萬 ...有大志d唔係好辛苦姐,為左賺多10元八元攪禁多野,到頭來真係有賺....真係自己心照啦:67:
我既拍賣經驗唔多
遇過小學生, 仲要係拎家姐個account黎bid, 等我一心仲以為係女仔
交收完仲要同我握手, 做埋敬禮動作:(
又遇過老人家(6X歲), 話係幫係美國個仔交收(我信佢), 問我依D玩具因乜解可以賣咁貴
同我講價XD 又呻個仔咁大個人都玩玩具, 可能細個冇乜得玩, 心靈唔滿足,
又係度講下故咁, 幾有趣既經歷
所以我寧願佢一開始就定左個直購價...
我覺得咁多人1蚊起BID有幾個原因...
1. 唔想畀太多拍賣費,因為 ...
小堅 發表於 29-1-2012 01:04 AM

好似也苦收費係以成交價黎定收費, 如果開價一元成交一百都會o係你個 acc. 記番兩元既拍賣費, 唔 sure, 有錯請指正~
回復  firekei5577

貨品會同鋪頭一齊賣出:le 一句真係無敵架,重要說明如果真係唔好彩出售左,買家 ...
rockcham 發表於 29-1-2012 01:07 AM

佢果句"而且唔可以負評"冇法律效力, 如果自己唔介意俾佢負返既話, 可以照俾負評佢都吹唔脹~
好似也苦收費係以成交價黎定收費, 如果開價一元成交一百都會o係你個 acc. 記番兩元既拍賣費, 唔 sure, 有 ...
movie_arms 發表於 29-1-2012 01:26 AM

佢唔係計成交價...
佢計你起bid價囉...
1-99蚊起BID就1蚊...
100-XXX就2蚊...
愈高起BID價就收愈貴...
有D産品,明知點都要1千幾百,標明1元拍賣,永遠唔睇
YAHOO 無限復活的拍賣, 次次都BID 唔到
不過過一段日子又有番. 我耐性不高
所以唔再幫襯嗰啲 ...
toysng 發表於 29-1-2012 01:07 AM

真係價高者得既 bid 我都好耐未試過~
不過就覺得冇咁好彩/冇咁既能耐去執倒平野~
回復 75# 小堅

呀,都係架有時真係平過出面架,不過現在就要等囉,多左d人係街買完以為有得炒,放上網賣...炒唔起最後重要平售都見唔少....真係搵人笨醒,搵自己笨重醒呀:34:
我知你講緊邊間鋪...

呢下真係好屈機...
不過我有招數可以KO佢...
下次扮街客,之後等佢拎左件 ...
小堅 發表於 29-1-2012 01:10 AM

小弟都想知邊間, 大大可 PM 嗎?
小弟都玩咗也苦拍賣好幾年, 亦有好多離奇古怪嘅買/賣家, 不能盡錄......

反而最記得嗰次係, 喺最後嗰幾分鐘同另一個買家鬥咗十幾口價買一盒二手老變, 最終比小弟贏咗, 而個成交價亦絕對比件貨個炒價低/抵, 去同個賣家交收嘅時候, 咁啱輸咗嗰個買家亦有另一件貨同呢個賣家交收, 小弟去到就聽到呢個輸家同個賣家講....."D人都儍嘅, 最後嗰十幾分鐘仲係咁入價, 浪高晒個價, 鬼唔望佢乜乜乜"......一輪口沫橫飛講到唔停得口, 跟住小弟聽咗一陣就無聲無息咁喺後面彈咗一句出嚟..........."我就係個贏家喇!" 就咁個輸家就............嘭一聲咁交收完勁快咁閃咗!!咁嘅人都有嘅????
神話就算二手我都冇問題...
有時見到仲搞笑寫明全新...
後面寫住只拎過出黎一次display影相用...
之 ...
小堅 發表於 29-1-2012 01:12 AM

咁計法我放粒魚旦入口唔咬吐番出黎用水洗一洗都可以話係新~~
回復 79# movie_arms

但佢不是會搵拍賣場幫佢取消的嗎??
小弟都想知邊間, 大大可 PM 嗎?
movie_arms 發表於 29-1-2012 01:29 AM

已PM,不過可能唔只佢一間係咁...
我印象中暫時見到呢間...
回復 78# movie_arms

係計起步價, $1起BID收 $1
唔記得 $x ~$xx 就收 $2  最多收$4 有錯請更正
我試過同不同賣家的爺爺 媽媽 弟弟同埋朋友交收orz.....................
~^~^~ 發表於 29-1-2012 01:17 AM

咁交收過程順利嗎~?