Toysdaily 玩具日報

查看: 25920|回復: 47

[分享討論] 裝著變身分享會精選 vol.18~~~不在乎的變身

一條由 Smart Brain 開發出來的變身腰帶~~~輾轉落在一位旁觀者的手上~~~亦帶出了整個故事的開始~~~:78:

Faiz~~~港沿譯 Faiz~~~幪面超人 555 第一話登場~~~主要變身者為故事主角乾巧~~~:78: 這套內含 SB-555B Faiz Driver 和 SB-555P Faiz Phone 的 Faiz Gear ~~~由前 Smart Brain 社長花形寄往住在九州的養女原田真理處~~~隨即被不明的怪人追捕著 (真係好帶挈)~~~ :(一路上遇到不相識的旅行者乾巧~~~在硬來要求的變身下~~~開始了這個新人類進化的故事~~~:78: 隨著劇集的熱潮推動下~~~相關玩具亦非常暢銷~~~這點我在前 Volume 亦提及過了~~~:)

SB-555P Faiz Phone Blaster Mode~~~可以連續射出十二發或一次三發的能量光彈擊退敵人~~~或令敵方難以進攻~~~為 Faiz 經常使用的主要武器~~~:!

SB-555C Faiz Shot Knuckle Mode~~~戴在手上可變成拳套~~~按動 Exceed Charge 之後可打出 5.2t 的拳擊力量~~~在劇中曾用此招 Grand Impact 殺敗幸運四葉草的 Crocodile Orphnoch~~~非常有型~~~:$

SB-555H Faiz Edge~~~從 Auto Vajin 把手抽出來的能量光劍~~~按動 Exceed Charge 後可拋出 Faiz 光環先將敵人封鎖~~~再用必殺技 Sparkle Cut 殺敵~~~於第八話初次使用時令小弟印像非常深刻~~~:handshake:

SB-555P Faiz Pointer~~~裝在右小腿上再按 Exceed Charge ~~~可發動主要必殺技 Crimson Smash~~~ 一個擁有 17t  破壞力的 Rider Kick~~~:* 但在活動有限的裝著素體之下~~~只可勉強擺出類似的姿勢而已~~~:o

SB-555V Auto Vajin Vehicle Mode~~~乾巧變身前後所使用的交通工具~~~亦是花形連同 Faiz Gear 一併寄給真理的物品~~~:78: 由東京寄部車往九州~~~運費真的不菲呢~~~:DD 裝著 Faiz 的腳真的不夠長~~~期待九月的 SHF 靚版 Faiz 推出~~~:handshake:

Auto Vajin Battle Mode~~~機械人型態是 Faiz 的好幫手~~~經常於危急關頭出手相救~~~:73: 但當敵人奪取變身器變成 Faiz 後~~~Battle Mode 亦會繼續幫乾巧對付"主人 Faiz"~~~這點我到現在亦不是很理解~~~有點耐人尋味~~~:67: 我這隻 Battle Mode 是用了 SRHF 系列~~~所以比裝著 Faiz 高大了一個多碼~~~不知廠方會否推出可變型的 SHF 用 Auto Vajin 呢~~~:shy:

後記: 係 555 一劇中~~~我對於三個由官方認定變身者所設定 GE 性恪都唔係咁鍾意~~~:67: 乾巧本性正直~~~但作戰心態散漫~~~:(草加就小家奸詐~~~得唔到人心~~~:80: 三原就無神無氣~~~令 Delta 力量大減~~~:55: 反而有幾集由木場變身做 Faiz~~~又有台風~~~又有戰意~~~令我覺得木場先係最適合 GE Faiz 變身者~~~:$ 講番呢隻玩具~~~係當年停產唔出裝著系列一段時間之後~~~重新推出 GE 頭一炮~~~我覺得好有紀念性~~~唔知大家有無一隻舊版係手呢~~~:love: 舊版玩具唔係用日文~~~係用 555 做招牌架~~~:)

Faiz 裝著 (續) 連結
http://www.toysdaily.com/discuz/thread-131701-1-2.html
It's just my story~:52:
嗯...主題曲很動聽的說.

以現在的角度來看, 這裝著的可玩性仍然很高呢!雖然最後與強化型態一同變成特賣場的中堅分子...
十卜~~~我都有隻舊版呀:35:
唔知隻Accelerate mode SHF會唔會又係限定呢:o
555:handshake:
點解我個隻無你個條"無電話"既腰帶既???:63:

係我最鐘意既FAIZ:$
期待FAIZ SHF版...:handshake:
見到some大post即刻火速登入support!!!!!!!!!:!
木場呢個人係555裡面最吸引
點解我個隻無你個條"無電話"既腰帶既???
一舊仔 發表於 2-7-2010 05:03 PM
條腰帶係同裝著 Blaster Form 借架~~~:DD
十卜~~~我都有隻舊版呀
唔知隻Accelerate mode SHF會唔會又係限定呢
timothy276217 發表於 2-7-2010 04:37 PM
我覺得舊版有價值啲~~~:73: Axel Form 會唔會限定真係一個謎~~~:55:
係我最鐘意既FAIZ
期待FAIZ SHF版...
hofai 發表於 2-7-2010 05:03 PM
SHF 555 粗大髀~~~到時唔知有無改善呢~~~:D
It's just my story~
嗯...主題曲很動聽的說.

以現在的角度來看, 這裝著的可玩性仍然很高呢!雖然最 ...
手榴蛋包飯 發表於 2-7-2010 04:36 PM
多謝手榴兄支持~~~:)雖然可玩性唔錯~~~但裝著 555 條頸太短係弱點~~~之後 Blaster Form 條頸又太長~~~:(
木場呢個人係555裡面最吸引
spawn+worst 發表於 2-7-2010 05:07 PM
我覺得木場最有拉打 Feel~~:78:
見到some大post即刻火速登入support!!!!!!!!!
cliff_tangc 發表於 2-7-2010 05:04 PM
多謝你的熱情支持~~~:$
himhimhim74 發表於 2-7-2010 04:53 PM
多謝支持~~~:)
我依家先知原來佢支手槍係電話黎........
十卜
shf如果出accel form, 希望係普通貨
some 大嘅 post 真係值得大家支持, 又有靚相又有該玩具詳盡介紹, 好睇過雜誌!:71:
高科技:71: