Toysdaily 玩具日報

查看: 21999|回復: 31

[分享討論] 裝著變身分享會精選 vol.20~~~落難的貴公子

"我是專業的幪面超人.....和我合作可以令你們得到一位強援啊.....":74:~~~ 為了獲得更好的生活享受~~~在得到騎士力量後甘心將自己當作貨品向人推銷~~~但亦加快完結了這位落難少爺的一生~~~:78:

Imperer~~~港譯幪面超人螺旋~~~龍騎第四十話登場~~~亦是 TV 版最後一位出場的騎士~~~:78: 變身者二十一歲的佐野滿~~~是大企業佐野商事社長之獨子~~~:52: 事因父親想兒子在社會上得到更多磨練~~~佯裝斷絶父子關係~~~希望兒子可以在外邊受多少苦頭~~~最後可成大器~~~:$ 佐野的作戰目的相當簡單~~~只是想得到好像以前富家子時代的生活享受~~~:67: 期間不怕羞地向各主張不同派別的騎士推銷自己的能力~~~:36: 甚至兼食兩家茶禮~~~最終被眾人厭棄~~~:38:

裝在右膝上是 Imperer 的專用召喚機~~~跳召脛 Gazelle Visor~~~ :73: 其戰力包括有喚獸卡 Gigazelle~~~Spin Vent 及最終降臨 Final Vent~~~:78:召喚卡似乎不是很足夠~~~但 Imperer 的契約獸竟然有二十隻以上之多~~~全都屬於羊族怪獸~~~比王蛇還要貪心~~~:50: 這可以彌補與其他騎士戰力上的差距~~~而且 Imperer 的跳躍力亦是眾騎士之冠~~~:43:

Spin Vent~~~可召喚出 Imperer 唯一攻擊用的羊角型武器 Gazelle Staple~~~:x 當裝在手臂上後使他的帥氣大增~~~而裝著變身附上的這件武器造工亦不俗~~~:D

Imperer 最擅長腿下跳踢的攻擊~~~而 Final Vent 亦是用拿手的腿技膝撞殺敵~~~:* 這隻裝著能造到一兩個好看的 Rider Kick 動作~~~亦可以說幾乎是這個素體的極限了~~~:(

Imperer 眾多契約獸之中~~~主力一款是這隻羚羊型召喚獸 Gigazelle~~~:61: 身型不是很高大~~~但跳躍力可達 50 米以上的驚人高度~~~屬敏捷速度型的怪獸~~~:43:

佐野最初同時向主張保護神崎優衣的"城戶秋山派"~~~和主張殺死優衣的"香川東條派"推銷自己~~~:44: 結果加入了條件較好的香川教授一派~~~合作殺死神崎優衣~~~:67:

承繼了父親的事業和遺產後~~~佐野的騎士目的已提早達到~~~:51: 但愈想利用他人保護自己~~~諷刺地卻被精神有問題的"朋友"東條加害~~~:55: 最後更慘烈地死在淺倉的腳下~~~消失於鏡世界之中~~~:68:

後記: 睇番劇集資料~~~今次佐野滿呢個人物應該唔係出自小林靖子 GE 筆下~~~而係井上敏樹~~~:78: 雖然老爸一番苦心想佐野受到磨練~~~但自小受到寵愛 GE 少爺~~~係出面呢幾年其實日日都想過番以前富裕 GE 生活~~~我諗亦係人之常情~~~:shy: 其實以佐野本身 GE 外型~~~三寸不爛之舌同推銷能力~~~應該可以有一番作為~~~:74: 但礙於進取心不足~~~只係做住一份唔使點勞動 GE 停車場保安員過活~~~日日發夢羡慕人哋啲靚車~~~:( 井上筆下描寫到有啲似今時今日香港出現 GE 七仔大學生咁~~~:DD 雖然佐野只有四集出場時間~~~但亦足以睇到井上係人物性恪上刻劃得相當不俗~~~ :78: 當年龍騎一劇結合咗兩位編劇對社會各種人物觀察所得出黎 GE 感覺~~~:52:過多幾年當觀眾自己閱歷多咗再翻睇 GE 時候~~~我諗各位應該會有多一層 GE 體會~~~ 呢個故仔概念真係好好~~~:)係度講一講~~~如果有睇開小弟裝著帖 GE 朋友~~~應該已經知道同習慣咗~~~:51: 但如果閣下係新朋友~~~我想講呢個其實並唔係玩具報告~~~而係小弟一向鍾意出 GE 分享帖~~~:shy: 有興趣你都可以講吓對龍騎 GE 觀後感架~~~當然講裝著玩具亦一樣歡迎啦~~~:love:

看到他的武器, 第一時間只想到電鑽的人應該不下我一個吧!:DD
謝大大分享~

其契約獸有那麼多是因為羊都是一大群活動吧~他出場的四集我沒看畢, 但一群羊跑出來攻擊的場面還挺有氣勢的...

話說回來, 當年覺得過於獨特的龍騎拉打設計, 現在果然都愈看愈順眼了...
Some 大既裝著變身分享真係冇得頂! :71:
資料豐富 支持@@

其實又唔可以怪佢性格係咁...
因為一出世無錢既人可以吃得到苦.
但你要一個一出世由有錢變成無錢..
對一個年青人黎講 又真係幾難接受的說.
吾係几like e隻拉打:56:
Some 大既裝著變身分享真係冇得頂!
davidki99 發表於 19-7-2010 11:13 AM
多謝david兄支持~~~:$
看到他的武器, 第一時間只想到電鑽的人應該不下我一個吧!
謝大大分享~

其契約獸有那麼多是因為羊都是 ...
手榴蛋包飯 發表於 19-7-2010 11:12 AM
Imperer 可能想設定成一個牧羊人吧~~~:78:羊的群體性是原因之一~~~原因二可能是佐野不斷碌契約卡~~~得到更多怪獸保護自己同壯大自己的叫賣力~~~:DD
ト!! some大量產羊怪人la∼:43:
gd post ~
:43:成套龍騎....我覺得佢最慘...記得佢臨瓜柴都走去條橋睇下意中人, 只可惜佢身處鏡世界人地睇佢唔到:55:
吾係几like e隻拉打
himhimhim74 發表於 19-7-2010 11:19 AM
呢個係龍騎系列GE一個特色~~~好幾個拉打造型真係有啲令人難接受~~~:(
資料豐富 支持@@

其實又唔可以怪佢性格係咁...
因為一出世無錢既人可以吃得到苦.
但你要一個一 ...
果汁先生 發表於 19-7-2010 11:18 AM
果汁兄所說有理~~~睇多一次龍騎又搵多一啲嘢~~~我自己都要深思吓~~~:o
龍騎
仲記得以前TXB播個時我集集都追:$
3人合照那張真的很不錯:$
gd post ~
怪物et 發表於 19-7-2010 12:27 PM
THX~~~:)
ト!! some大量產羊怪人la∼
cliff_tangc 發表於 19-7-2010 12:07 PM
多謝支持~~~我諗無咩可能量產羊怪啦嘛~~~:(
Support...  好鍾意睇大大既文字介紹
Some 大既post
每次都咁高水平
圖好字更好D:71::71:
正post:71:
支持some 大