Toysdaily 玩具日報

查看: 30469|回復: 54

[分享討論] 裝著變身分享會精選 vol.15~~~醉人的腰帶力量

一條由 Smart Brain 開發出來的腰帶~~~本是用作保護"王的誕生"~~~但奇怪的是使用了的人都好像上了癮一般~~~迷戀上它的力量~~~直至被殺的那一刻~~~:o

Delta~~~港沿譯 Delta~~~幪面超人 555 第二十六話登場~~~這套 Delta Gear 內包括了一條變身腰帶 SB-333B Delta Driver~~~SB-333P Detla Phone 和 SB-333DV Delta Mover~~~最初由 Smart Brain 前社長花形寄給流星塾同學們~~~ :78: 為了要與追捕自己的 Orphnoch 戰鬥~~~兩位同學曾使用過 Delta Driver 變身成 Delta~~~在解除變身後~~~並無像 Kaixa 受詛咒般灰化而死~~~相反地更得到了殘餘力量存在於身體裡~~~:!因為對 Delta 力量的迷戀~~~令本性變得暴戾~~~亦為了爭奪 Delta 腰帶~~~同伴間起了衝突~~~更嚴重的是互相殘殺起來~~~:cool: 原來真正適合使用 Delta 力量的只有正式的 Orphnoch 或受 Orphnoch 印記影响較深的進化中人類而已~~~:(

Delta 配備的武器及不上 Faiz 和 Kaixa 般多~~~~SB-333DV~~~Blaster Mode~~~可以發射出 12 枚 令 Orphnoch 倒下的能量光彈~~~為 Delta 經常使用的手鎗型武器~~~:78:

Pointer Mode~~~當插上 Mission Memory 後~~~可以向敵人射出鎖定光環~~~並發動必殺技 Lucifer Hammer~~~ 一個比 Kaixa 和 Faiz 更強勁的 Rider Kick~~~力量可達 24t~~~:$ 但因為要拿著 Delta Mover 關係~~~此招的姿勢似乎沒有兩位師兄那麼有型~~~:42: 在裝著的有限可動素體下~~~很難表現出劇中神髓~~~只能擺出一個難看的 Rider Kick 給大家看~~~在此期待 SHF 的推出吧:(

Delta 並沒有特別開發的專用機車~~~這部 SB-VX0 Jet Sliger 是劇中 Delta 和 Faiz 曾使用過的超高速突擊用戰車~~~引擎達 1900 匹馬力~~~可以時速 1300 km 高速行駛~~~車身可以原地轉向和橫行~~~甚至有若干程度的飛行能力~~~配備了 32 發可以鎖定目標的導彈~~~殺傷力不下於 Kaixa 的小型移動炮台 Side Basshar Battle Mode~~~:78:

Delta Gear 一直由沙耶保管著~~~直到被澤田 Spider Orcphnoch 殺死後~~~(真是有點可惜....:unhappy: )~~~被 Lucky Clover 的北崎奪去作為玩具般使用~~~曾大敗 Faiz~~~Kaixa 和木場 Horse Orphnoch~~~力量可謂發揮到極點~~~:Q 但最終落在性恪柔弱的三原修二手中~~~力量大減~~~使 Delta 的型象一落千丈~~~又是有點可惜~~~:oh:  

後記: 呢段故事其實睇到我有少少"盟"~~~原因係沙耶走去菊池洗衣店做兼職時~~~同屋兼同學 GE 真理同草加竟然無見過佢面亦無問清楚佢係邊個~~~重係出面猛咁搵沙耶同 Delta Driver GE 下落~~~:( 而劇中亦經常出現類似對名唔對姓~~~對人唔見人 GE 情節~~~大玩錯摸劇情~~~:o 好在北崎使用 Delta 時都幾有型~~~兼有新機車對戰場面搭救~~~有番啲睇頭補助~~~:DD 相中我呢架車係當年日本播緊 Faiz 期間~~~係日本某玩具百貨店以八折價 8232 円入手~~~:$上一次分享 Kaixa 時我講過放棄咗好多款 DX 玩具無買到~~~但呢架車我無放棄到~~~用 Jumbo Box Pack 好之後寄倉帶返香港~~~ 一直保存到宜家~~~佢個搖控功能仍然正常運作到架~~~:) 不過因為車速太快已經無玩好耐 LU~~~ 亦因為原先設計係俾 SRHF 用關係~~~對比裝著坐上去就顯得大架咗啲咁啦~~~:DD

呢架車我都有, 真係好大盒, 都未開過來玩, 想問下大大用咩電? 車速真係好快, 一玩架車會好易花家 bor
正阿~琛大~!!
我之前都有
比我玩到連頭盔都唔見埋- -
呢架車我都有, 真係好大盒, 都未開過來玩, 想問下大大用咩電? 車速真係好快, 一玩架車會好易花家 bor
龍劍飛 發表於 13-6-2010 12:53 PM
搵到另一擁有者啦~~~原來大大你都有呢架車~~~:$ 我個盒已經掉咗啦~~~實在太大啦~~~:(
架車有埋一排叉電同一個好似舊時手機用GE叉機俾你~~~但係要用110 V 電源~~~我當年要買多一隻減壓牛返黎先玩到~~~至於個遙控就入舊9V電就OK啦~~~:)
架車速度真係好快~~~可以做到劇中向橫移動GE動作~~~:handshake:我玩咗一陣已經撞花咗幾個角位啦~~~:(
我之前都有
比我玩到連頭盔都唔見埋- -
KEN-__- 發表於 13-6-2010 12:58 PM
撞擊力實在太大啦~~~:(
正阿~琛大~!!
neweasonlss 發表於 13-6-2010 12:58 PM
多謝neweasonlss 兄支持~~~:)
:71::71::shiny::71::71:正呀~ some大, 期待shf出好d555系. 最喜歡的還是faiz的第2形態. 真的一點心癢癢訂那隻12":no: 小弟對黑色為主色既rider真係無乜抵抗力, 我覺得shf都會出....才打消念頭.
多謝neweasonlss 兄支持~~~
Somebody_Ex 發表於 13-6-2010 01:21 PM

好耐冇分享shf,好想快d 買返部相機同大家分享....~:handshake:
好耐冇分享shf,好想快d 買返部相機同大家分享....~
neweasonlss 發表於 13-6-2010 01:30 PM
正呀~ some大, 期待shf出好d555系. 最喜歡的還是faiz的第2形態. 真的一點心癢癢訂那 ...
ZIN 發表於 13-6-2010 01:29 PM
再次多謝兩位支持~~~:$
delta我都有:35:
記得當時以$38.9係永安入左!:35:
好正ar
gd post ~!
delta我都有
記得當時以$38.9係永安入左!
好正ar
gd post ~!
怪物et 發表於 13-6-2010 01:33 PM
555 大貨系列除咗 Kaxia 少插啲之外~~~無邊隻未插過水~~~:(
其實我好鍾意FAIZ入邊每個角色既裝著,因為有一種好特別既線條:$
其實我好鍾意FAIZ入邊每個角色既裝著,因為有一種好特別既線條
timothy276217 發表於 13-6-2010 01:39 PM
同意~~~所以我十個期待 SHF Faiz 系列的推出~~~不過 Psyga 同 Orga 可能會係限定~~~:(
wow,終於到delta:71: