Toysdaily 玩具日報

查看: 37225|回復: 183

從A-CLUB到頭像--歷經19年的分享

我寫這一篇分享的原因,是我想更換自己的頭像照。
之前的一張,是我從網上下載回來的ZZ GUNDAM,很美,作了數碼迷彩,配色也很好,顯得修長,一點也不肥。

於是有人問,這是你弄的嗎?

問的人當然絕無惡意(無記錯係某版主OR玩GUNDAM的前輩,謝謝你們玉成我這篇分享),我當時卻覺得很難為情:明明自己叫
ZZ GUNDAM,明明自己有隻MG,點解要隨便用人地張相,但自己又唔動手影自己果隻?咁點叫鍾意呀!

今天趁柔光箱未收,下定決心,影了,也改了頭像。
影的時候很開心,一路將隻MG變來變去,一路回味與這老友"相交"的經過。

那是1987-88,A-CLUB剛開始出版不久,我由第8期開始買(封面係黃金電騎士,我另一至愛:love:),以一個小五學生來看,那是發現了另一個世界的感覺:看都沒看過的日本動畫、漂亮的機設人設、引人入勝的故事介紹、天空之城的小說連載、老練的模型評論,無一不讓我看得心花怒放。那時期我覺得最帥的機械人就是ZZ GUNDAM及黃金電騎士。黃金電騎士外形優雅、設定精細自然不在話下,而ZZ GUNDAM那可變的構造及厚重的外型更是令我大開眼界。自此以後就愛上了這兩廝:love:

我認為ZZ GUNDAM最重要是可變,可嘆那時候BANDAI還沒有現今的技術,那1:100可變是可變,但非常脆弱,腰甲也不能動(可以想像得到它就像MG ZAKU VER1.0的雙腳一樣硬直不能擺POSE)可是那時候這一盒已是最高傑作,我當然不放過,玩壞了一盒再買,前後買了3盒玩!

到後來HG出ZZ GUNDAM,當然又是第一時間買。那時候意識到,原來ZZ GUNDAM再REFINE過可以再型D;不過腳部活動能力仍然差。但是有多色成型及可變的1:144SCALE已是當時頂尖的技術了。

MG版對我來說已經很完美,即使拍埋MG Z 2.0也一點都不失禮(起碼變形系統及關節更扎實),線條也盡量設計得修長。我這一隻沒有改造過(雖然PLAN了3年,但腳部變形結構複雜很難改長),只貼了貼紙及噴了珍珠色,但對我來說完成度已經很高。最重要的是它證明給我一路以黎話ZZ又肥又笨的朋友看,其實它又可以兼顧變形也可以有很美的外形!

核戰機

A PART

B PART

G-FORTRESS

人MODE及CLOSE UP

這篇有點長及娑媽,但確是我拍照時心情的寫照!
I like ur sharing with heart & passion! :)  Keep going in modeling making & shooting!
原文章由 Gundam@EFSF 於 16-6-2007 12:46 發表
I like ur sharing with heart & passion! :)  Keep going in modeling making & shooting!

THX FOR YOUR SUPPORT:shy:
thx sharing
文章好有HEART:)
thanks for share!
前幾日同朋友講開我由細個到依家有邊套卡通入面o既機械人係我最鐘意,未有變過心,我腦中只係浮現超獸機神,經你題醒,原來其實仲有 ZZ!我同你都係一樣,合體加變型又重火力,係我心目中佢係無敵架:D

依篇文章好好,好似名人自傳:)
原文章由 睡無常 於 16-6-2007 13:03 發表
前幾日同朋友講開我由細個到依家有邊套卡通入面o既機械人係我最鐘意,未有變過心,我腦中只係浮現超獸機神,經你題醒,原來其實仲有 ZZ!我同你都係一樣,合體加變型又重火力,係我心目中佢係無敵架:D

依篇文章 ...

Yeah!搵到同好!
我都好like超獸機神,果時睇A-CLUB已經覺得好正,仲要D主角們很討好:love:
而家隻超獸合金魂我當係寶架!
決定拍Z續集之後,BANDAI直接要求Sunrise設計一隻可變型合體的主角機.
另外,因為Z變型太複雜,出模型麻煩,所以BANDAI另一聖旨係簡化變型結構.
呢點,直接令到永野護設計的ZZ打入冷宮,改用小林誠的Design.

ZZ個CONCEPT幾正啊,3機合體,支Hi-mega cannon直情係無敵.
佢未出現之前,有邊個想到高達主角機可以玩到咁重型?

但睇完卡通,我就有D反感,因為唔喜歡卡通入面隻ZZ,畫到手手腳腳好修長,線條太圓滑.
ZZ設計本身就係重型,都唔同ZETA個style,笨咪笨囉!點解要避呢?

直到katoki hajime畫LD版封面,佢刻意強調ZZ的重型(重有後來的小松原博之ZZ首辦)
跟返ZZ style,重到盡,咁至為之型!我又重新愛上佢.
gundam又出post? :^ 雖然自己製作的模型難以跟專業的成品相比, 但與它的感情是無價~ 你所說的HG ZZ是我第一隻又打磨, 又畢地, 又噴油的模型, 當時還是會考後的長假, 真是好好玩, 現在它仍屹立在我的玩具櫃內, 不過是最入面~~~:shy:
Great sharing, bro. I can feel your passion for ZZ!

Following is the only ZZ that I have:

師兄令我諗番細個時的回憶:shy:

中學時有一段時間lunch只食$3隻0既熱狗,為的是一盒1:100可變型的zz (不是mg啊!)...

買盒模型要偷運返屋企,唔可以俾亞爸亞媽知道我成日買高達:DD

仲有記得就係a-club好好睇,仲記得第一期係zz個大頭:love:,呢一期我仲有keep

好多好多的回憶:^
原文章由 K66 於 16-6-2007 01:24 PM 發表
決定拍Z續集之後,BANDAI直接要求Sunrise設計一隻可變型合體的主角機.
另外,因為Z變型太複雜,出模型麻煩,所以BANDAI另一聖旨係簡化變型結構.
呢點,直接令到永野護設計的ZZ打入冷宮,改用小林誠的Design.

ZZ個CONCEPT幾正啊,3機合體,支Hi-mega cannon直情係無敵.
佢未出現之前,有邊個想到高達主角機可以玩到咁重型?

但睇完卡通,我就有D反感,因為唔喜歡卡通入面隻ZZ,畫到手手腳腳好修長,線條太圓滑.
ZZ設計本身就係重型,都唔同ZETA個style,笨咪笨囉!點解要避呢?

直到katoki hajime畫LD版封面,佢刻意強調ZZ的重型(重有後來的小松原博之ZZ首辦)
跟返ZZ style,重到盡,咁至為之型!我又重新愛上佢.

請問:
ZZ係點樣打過入冷宮?係 TV 以外o既作品?
Design 我想知係咩哩架:shiny:
katoki hajime 畫o既 LD 版封面 & 小松原博之 ZZ 首辦我好想睇下:shiny:
Brother ZZ-Gundam, 1 question for you!  Do u remember the cover of #1 issue of A-Club~~~~~~~~~~~ :)
原文章由 睡無常 於 16-6-2007 14:03 發表

請問:
ZZ係點樣打過入冷宮?係 TV 以外o既作品?
Design 我想知係咩哩架:shiny:
katoki hajime 畫o既 LD 版封面 & 小松原博之 ZZ 首辦我好想睇下:shiny:

啊,啊,我唔係話一套作品被打入冷宮
當時Sunrise本來搵左永野護design好隻ZZ了.
但因為個設計唔係咁夾到高達系列的STYLE,而且變型合體方面太複雜,所以BANDAI就唔用.
後來搵左小林誠設計(小林個設計係冇核戰機,後來加O既)

呢張就係LD COVER.

左邊個盒B-CLUB首辦就係小松原博之作品,其實Gundam Fix版都係佢雕.但已經減左少少LD Ka.ver的重厚味,比較近似Katoki後來為BANDAI設計的MG版.

[ 本文章最後由 K66 於 16-6-2007 02:20 PM 編輯 ]