Toysdaily 玩具日報

從A-CLUB到頭像--歷經19年的分享

原文章由 Douglas.M.Saint 於 16-6-2007 14:06 發表
Brother ZZ-Gundam, 1 question for you!  Do u remember the cover of #1 issue of A-Club~~~~~~~~~~~ :)

第一期個COVER好豪華架....重有電視廣告...
原文章由 K66 於 16-6-2007 14:19 發表

第一期個COVER好豪華架....重有電視廣告...

我第8期先開始買,但我記得第一期封面就係zz gundam
原文章由 ZZ-Gundam 於 16-6-2007 14:45 發表

我第8期先開始買,但我記得第一期封面就係zz gundam

我們應該是看同一批卡通長大的呢,大家都係高達FANS,你好!
原文章由 K66 於 16-6-2007 14:15 發表

啊,啊,我唔係話一套作品被打入冷宮
當時Sunrise本來搵左永野護design好隻ZZ了.
但因為個設計唔係咁夾到高達系列的STYLE,而且變型合體方面太複雜,所以BANDAI就唔用.
後來搵左小林誠設計(小林個設計係冇核戰 ...

其實呢套動畫的確係經歷過一d風波。
先不提機設人的更換(永野護本來設計的ZZ不被採用,成為PROTO-ZZ的PROTO-TYPE)
就是說動畫本身,由於Z時期死人死的太勁,制作者被指示ZZ時要以輕快為主調,故事前期才會出現胡鬧的情節。
但中期由於沒有阿寶、馬沙出現,劇情又沒新意,收視下跌的影響之下,後半部分又換成死人式的情節,以致大家會有對前期劇情感到無聊無理,但後半部又跟前半部風格落差很大的感覺。

不過話說回來,日本人對ZZ還是痛愛有加的,只是香港人比較罵得凶一點:no:
原文章由 ZZ-Gundam 於 16-6-2007 14:58 發表

其實呢套動畫的確係經歷過一d風波。
先不提機設人的更換(永野護本來設計的ZZ不被採用,成為PROTO-ZZ的PROTO-TYPE)
就是說動畫本身,由於Z時期死人死的太勁,制作者被指示ZZ時要以輕快為主調,故事前期才會 ...

咁點都係後半段好睇D
哈曼大人好型.
原文章由 K66 於 16-6-2007 14:52 發表

我們應該是看同一批卡通長大的呢,大家都係高達FANS,你好!

那是美好的年代!
而家D動畫反而冇咁上心(係,我認!我仲有睇動畫架:DD)
A-Club 和 ZZ Gundam
已是我同一片回憶,不可分開

謝謝大大幫我從腦海中尋回這一片五年班的回憶

[ 本文章最後由 fish@hk 於 16-6-2007 03:10 PM 編輯 ]
原文章由 ZZ-Gundam 於 16-6-2007 15:04 發表

那是美好的年代!
而家D動畫反而冇咁上心(係,我認!我仲有睇動畫架:DD)

我唔識睇而家D萌野架.
正道,硬派的機械人作品已經末落了,你睇下而家套《Gundam OO》,完全係BL系,俾腐女睇O既.
原文章由 K66 於 16-6-2007 02:15 PM 發表

啊,啊,我唔係話一套作品被打入冷宮
當時Sunrise本來搵左永野護design好隻ZZ了.
但因為個設計唔係咁夾到高達系列的STYLE,而且變型合體方面太複雜,所以BANDAI就唔用.
後來搵左小林誠設計(小林個設計係冇核戰 ...

永野版ZZ
K-Zone永野護
http://blogs.dion.ne.jp/jwave0813/archives/1977433.html
永野版ZZ
http://fellows.freespace.jp/ART-MANIA/CARD/BLUE/N/BU-ZZ.htm

機動戰士雷霆一擊OP/ED無線未足版
zz gundam OP
http://www.youtube.com/watch?v=DtIZ5oPNrG0
ZZ Gundam intro
http://www.youtube.com/watch?v=P ... related&search=
ZZ Gundam Ed.1
http://www.youtube.com/watch?v=50H-0pJxGpc
ZZ Gundam Ed.2
http://www.youtube.com/watch?v=7 ... related&search=
A Club 創刊號封面嘛...:shiny:

小櫻果本係第一版!...而且...當時喱批第1版係會甩頁嘅!...第2版已經改善咗...所以十分珍貴...:DD

當年 A Club 的而且確係香港唯一最有公信力嘅動畫雜誌...質數相信比依家果本甚麼「浪」重要高...

可惜...由於本身有版權問題...母公司經營不善...加上末期果班所謂編輯...最後連摺埋咗小櫻都唔知...:cool:

至於當年永野護版嘅初稿 ZZ Gundam...最後經修改後...以「白色幻象」...於五星物語內登場(其實好似只有設定...仲未正式出過場)...

小櫻上
唔記得有冇搞錯年代啦,ZZ唔係跟A-CLUB介紹的年代在香港播出的.
後來,我都跟住A-CLUB介紹,玩埋《威龍》,《SPT力士拿》等模型.

ZZ-G大你話鍾意黃金電騎士啦,後來我睇HGUC版百式說明書,原來百式在UC世界內的設計者,叫NAGANO.M博士(即係永野護Mamoru,Nagano),佢仲夾硬將百式的生產編號改做MSN-00100添!
點解要用100號呢??
因為當時永野已經搞緊五星,主角天照就應承左佢條女,話會做1部"100年"後都唔會退色o既黃金MH來迎娶佢...即係黃金電騎士

[ 本文章最後由 K66 於 16-6-2007 05:14 PM 編輯 ]
變左A-CLUB回歸POST添!SORRY啊ZZ-Gundam
當年佢個讀者投稿版好勁架!!
同人界的小雲,小虎等都係呢個專欄的常客呢!
畫封面的梅佬都好鬼勁.唔知而家佢去左邊??
原文章由 K66 於 16-6-2007 17:11 發表
ZZ-G大你話鍾意黃金電騎士啦,後來我睇HGUC版百式說明書,原來百式在UC世界內的設計者,叫NAGANO.M博士(即係永野護Mamoru,Nagano),佢仲夾硬將百式的生產編號改做MSN-00100添!
點解要用100號呢??
因為當時永野已經搞緊五星,主角天照就應承左佢條女,話會做1部"100年"後都唔會退色o既黃金MH來迎娶佢...即係黃金電騎士

的確係有這樣的設定。
永野護係z gundam當時已經係非常有才華,z裡好多有風格的ms都經其手設計,如RICK DIAS、百式、漢布拉比、卡碧尼etc
係抵比呢個credit佢既

不過佢有很重藝術家脾氣,畫個五星封面都畫左幾個月,據聞因為執著同高達制作層閙翻而在zz時踢佢出局。
到而家五星時期都係咁,d橋同畫係正,不過鍾意畫一兩頁,唔鍾意就瘋狂打機,接d散job維持生"命":DD
樓主你喜歡邊個型態的ZZ?
普通版??
FA-ZZ??
《先鋒戰》的FAZZ??