Toysdaily 玩具日報

從A-CLUB到頭像--歷經19年的分享

原文章由 特級豉油 於 16-6-2007 11:16 PM 發表

係? 果時後來無睇一排, 曾見過報紙檔有佢蹤影, 印像好模糊係咪好似變細左?:shy:

變細o左個本係少女雙周,出o左冇耐就折o左.....:o
原文章由 williamhychan 於 16-6-2007 11:16 PM 發表

我記得城城剛剛出度:p

有期A-Club封面,用杜拉格斯做同一Posts:he:

唔係卦??? :DD
A-Club少買因為當時隔離屋期期買唔駛買
:DD
原文章由 williamhychan 於 16-6-2007 11:16 PM 發表

應該是漫週送的海報:shy:當年有貼:DD
原文章由 Belial 於 16-6-2007 11:20 PM 發表

變細o左個本係少女雙周,出o左冇耐就折o左.....:o

下?? 少女雙周呢本我真係唔知... 好後期?:shy:

個期睇返真係笑到肚痛∼
我個陣都好鍾意杜拉富城ga∼∼:shy:
原文章由 熱狗 於 16-6-2007 11:09 PM 發表

如果拿SEED系比起ZZ, ZZ高達的商業味是重好多好多

ZZ高達頭十幾集馬士文集集渣隻新機出來打捷度, 呢d劇情根本就係幫Bandai做模型cat-walk, 故事好格硬來, 感覺極hard sell, 就算果時十幾歲睇都覺得咁既劇情好 ...

大大:DD輕鬆D....
你想在這POST推翻ZZ對所有人的回憶嗎?

明白大大喜歡SEED.
我對ZZ的故事都好有微言(怨言)
不如大大另出新POST討論SEED好還是UC好會較合適.
原文章由 特級豉油 於 16-6-2007 11:21 PM 發表

下?? 少女雙周呢本我真係唔知... 好後期?:shy:

漫周接o左後先出,我都o吾記得出o左幾期lu.....
好似唔夠一年接o左,同時代接o既重有好多海賊中文版漫畫出版社,例如雅景同埋天龍
跟住冇耐就係有版權年代lu.....
原文章由 小櫻 於 16-6-2007 05:01 PM 發表
A Club 創刊號封面嘛...:shiny:

小櫻果本係第一版!...而且...當時喱批第1版係會甩頁嘅!...第2版已經改善咗...所以十分珍貴 ...

小弟睇A-CLUB時已經係過半百期咁滯...
嘩, 睇返原來要成十蚊雞...都幾貴...:o

ZZ...其實個變形系統, 我自己覺得比Z複雜, 不過保留到核戰機係我最愛之處...:)
至於哲度, 的確欠缺一d做主角既味道...:!
我仍留著A-Club的創刋號,也是每頁都散開了的,還有五週年紀念號,以及自已投了稿,刋登了的數期。當年無論是四格漫畫,還是畫的圖畫,稿費也是 $50。自己家住屯門,去側漁涌取稿費,車費已花掉了三分一稿費。但仍很開心,現在有空取出來看看,都很開心。我亦將所有有用的資料,剪下存檔。
喱舖真係摷餐懵嫁喇...:no::no::no:

漫周之最終回!

其實...當年因為漫畫...裡頭連載嘅漫畫...基本上係無版權...加上當年甚麼文化傳訊...天下...果啲攞正頕牌出書...導致漫周最賣錢嘅連載...包括龍珠...亂馬1/2...都全部無得睇...所以唯有執笠...

小櫻上
頭像被屏蔽
原文章由 Cartoonman 於 16-6-2007 11:35 PM 發表
我仍留著A-Club的創刋號,也是每頁都散開了的,還有五週年紀念號,以及自已投了稿,刋登了的數期。當年無論是四格漫畫,還是畫的圖畫,稿費也是 $50。自己家住屯門,去側漁涌取稿費,車費已花掉了三分 ...

我個陣投稿o既係漫周,稿費係$20,好彩個陣我住太古城,去攞稿費都近.
我記得有期A-club搞o左個動漫問題填格仔大賽,據說最後係冇人答中o西o的問題,
唔知宜家拎返出o黎大家識唔識答呢?:DD
點解次次回小櫻大D文都唔見哂:angry:

補充少少.
漫週完本有龍珠漫畫連載....但文傳買下版權後.
佢地想出一條幾得意的橋.
就是小說式連載劇情.用文字表達.
插圖就"參考"龍珠漫畫重新畫過....

算是盜亦有盜還是甚麼....
小的唔評價.
但算龍珠高峰期的一段小故事.

小櫻大大辛苦你了:)

[ 本文章最後由 原罪 於 16-6-2007 11:47 PM 編輯 ]
原文章由 小櫻 於 16-6-2007 11:38 PM 發表
喱舖真係摷餐懵嫁喇...:no::no::no:

漫周之最終回!

其實...當年因為漫畫...裡頭連載嘅漫畫...基本上係無版權...布A龍珠...亂馬 ...

小櫻大大你o既收藏好厲害呀!!!
我個o的因為搬屋,全部都拆散o西lu.....:die:
頭像被屏蔽