Toysdaily 玩具日報

從A-CLUB到頭像--歷經19年的分享

原文章由 大姐姐 於 17-6-2007 15:41 發表

如果你是住在旺角廣華街的話, 那間就是「超新星」。不過「超新星」無變成幫人抄doctor 碟的玩具鋪。  所以你屋企樓下應是「新彗星」。

咁係新彗星了,我小時住青衣的.那隻白色1比60Z就放在Display櫃內.
原文章由 Cartoonman 於 17-6-2007 12:27 發表
各位還記得「亞空間」這本雜誌嗎?雖然壽命短,但係內容都OK。「模型王」也是期期買的,當然少不了中文版模型情報,看到日本人將 1:144 Z Gundam 模型改到可以完全變形,目定口呆。

入面有強殖裝甲嘛!:^
原文章由 seinyat 於 17-6-2007 12:46 PM 發表

呀!form2, 14嵗。。。1987。 sorry,年份搞錯!可能form1就買了,1986?
可能,但除了創刊號以外,都有在賣,可能慢一兩年后才慢慢追回差2可月吧
漫周(報紙型)可能不知道如何“漂流”到馬來西亞 ...

漫周一出就係報紙咁大本, 中間釘住海報, 海報背面係連載彩色TV版, 初期係連載機動戰士, 渣古佢地叫\"薩克":DD
原文章由 大姐姐 於 17-6-2007 03:08 PM 發表

Cartoonman大大所講的可變1:144 ZGundam是刊登在「模型情報中文版」, 一本非常薄的刊物,而那模型的確是港人制作的。

小櫻所提供圖片中的 MJ  就是模型情報日文版。
http://i23.photobucket.com/albums/b ...

係呀, 係好q鬼薄果本, 模型情報嗎? 真係唔太記得, 我只買了一期, 記得係好快摺鬼左點摺就唔知:DD
原文章由 大姐姐 於 17-6-2007 03:41 PM 發表

如果你是住在旺角廣華街的話, 那間就是「超新星」。不過「超新星」無變成幫人抄doctor 碟的玩具鋪。  所以你屋企樓下應是「新彗星」。

超新星應該係勝利道喎:DD 同埋間好似叫八達隔離嘛, 成日去訂日本漫畫書同特集:shy:
原文章由 狂四郎 於 17-6-2007 04:19 PM 發表

入面有強殖裝甲嘛!:^

亞空間...touch好似都有連載, 有冇大大記得??y謝~~!!:)
原文章由 特級豉油 於 17-6-2007 16:53 發表

超新星應該係勝利道喎:DD 同埋間好似叫八達隔離嘛, 成日去訂日本漫畫書同特集:shy:

不是, 勝利道只有八達和惠昌, 而惠昌已N個月前光榮結業。

超新星是於9X年結業,  是在廣華街街尾, 近現在那間桑拿浴室。
原文章由 大姐姐 於 17-6-2007 17:52 發表

不是, 勝利道只有八達和惠昌, 而惠昌已N個月前光榮結業。

超新星是於9X年結業,  是在廣華街街尾, 近現在那間桑拿浴室。

查賁細個最鍾意係去荃灣,佐敦的興記,很多遙控模型睇.
剛翻查舊資料, 發現如下:

八達地址: 九龍何文田勝利道3號地下(即新麟閣)

超新星地址: 九龍旺角廣華街27號A 地下
原文章由 K66 於 17-6-2007 18:08 發表

查賁細個最鍾意係去荃灣,佐敦的興記,很多遙控模型睇.

我以前都鐘意去興記, 不過去灣仔譚臣道和銅鑼灣那間(舊日新都戲院後面), 灣仔的已消失, 銅鑼灣那間搬了去摩利臣山道。
A-CLUB我期期都有買架(早期)仲會拎反學校同同學分享TIM.講開又講唔知有冇大大記得”香港動畫節”呢?
果陣時係舊利舞台排隊買超時空要塞同無限地帶23既飛人山人海.後來同同學去睇果陣見到好多同好,覺得好感動.:):)
原文章由 大姐姐 於 17-6-2007 07:56 PM 發表
剛翻查舊資料, 發現如下:

八達地址: 九龍何文田勝利道3號地下(即新麟閣)

超新星地址: 九龍旺角廣華街27號A 地下

係? 但係我完全無行廣華街記憶... :die:
會唔會搬左過去? 我記得行完環球轉彎過勝利道原本有兩間, 八達同隔兩間舖唔記得叫乜(果時懷疑同一個老細),  之後開多間叫超新星....

真係唔記得有行廣華街:ice: 忘記了???
原文章由 大姐姐 於 17-6-2007 08:02 PM 發表

我以前都鐘意去興記, 不過去灣仔譚臣道和銅鑼灣那間(舊日新都戲院後面), 灣仔的已消失, 銅鑼灣那間搬了去摩利臣山道。

有無人行過土瓜灣間興記? :DD
原文章由 香港人 於 17-6-2007 16:54 發表

亞空間...touch好似都有連載, 有冇大大記得??y謝~~!!:)

這個無乜印像喎!四郎都係睇天龍精選咋!:DD
原文章由 特級豉油 於 17-6-2007 10:22 PM 發表

有無人行過土瓜灣間興記? :DD

梗係有啦仲有2間添!1間係 red apple library 對面; 另1間係天光道對面。  red apple library 個間最早摺埋。:sad:
以前日日放lunch同埋放學後都同的同學仔係個度打等吹水涼冷氣睇吓有無新野出(多數剩係睇唔買!)。比為毎日例牌課外活動。 :)