Toysdaily 玩具日報

從A-CLUB到頭像--歷經19年的分享

翻看才知真是香港人改的 1:144 Z Gundam!
還有機動世界創刋號。

永野護的 ZZ Gundam。
this ZZ Gundam is worse than ZZ nowadays
N年前我都係從創刊開始就買漫周, A-Club 同模型王..
仲有買精密模型...

咁快已過廿幾年了.
原文章由 vincent 於 19/6/07 04:19 AM 發表
you all made me bring up many many memory and couldn't sleep,  I read all this post and it is a very touching. Give me 5 all old cake brother!

FIVE! I'm Old Cake!:blame:
生於70年代,成長於80年代的一群呢!:^
原文章由 JB 於 22/6/07 12:37 PM 發表

May be some of us elder that this aged!:shy:
原文章由 JB 於 22-6-2007 12:37 發表

80年代年代的動晝好睇好多:)
原文章由 狂四郎 於 22/6/07 02:23 PM 發表

80年代年代的動晝好睇好多:)

Yes! 100% agree! e.g. Macross, Mospeeder, Orguss, Southan Cross, Megazone, Galforce, Bobblegum Crisses and ETC.................., Golden age of Japan Animation!:!
A-Club有時仲會出特集

自己有買星矢/City Hunter/ SD Gundam特集

頭像被屏蔽
原文章由 熱狗 於 23-6-2007 12:11 AM 發表
哈, 睇番上面星矢果本, 我都有係度, 應該用九牛二虎之力反轉屋企會搵得番;

A-Club做d特刊係幾齊料的, 另外仲有做過BB戰士的特集;

呢本星矢講內容我敢說比日本的更好 (因為日本仔出呢d書梗係收埋收埋d分幾本 ...

我反而覺得偶有佳作.
當然有時走樣幾勁:(好似叫梅佬....唔知有無記錯...
後來換人之後好唔掂,完全唔特別,又無創意.....

a-ciub特刊....我好想搵返拉大特集啊:no:
我本被人盜去了....:sad:是第一版錯頁的.資料可算非常齊.
後來上官小強學人出了本咸超大特集.相當不錯啊.

bb戰士出了3本特集,模型狂4郎後期的故事就在這本特集裡被提起過.....我恨你隻死海豹!:*
其中一本特刊還有"傳說之鎧"這套漫畫的紙盔甲送:!
這個故事後來在"景雅"出的sd高達漫畫有連載...可惜無連載到尾........

我多甩漏的童年回憶:die:
頭像被屏蔽
[quote]原文章由 熱狗 於 23-6-2007 12:11 AM 發表
不過呢本野令我想番起A-Club果個封面佬畫公仔好唔掂, 人物尤其差勁!/quote]

健次郎就很符合封面佬的畫風!。。。不行的是女性人物,多年都沒有進步,女性畫到像男的,尤其是後來刊登的自創漫畫裏的女角。。。 :die:

不過男性和誇張化的機器人都沒問題!
原文章由 熱狗 於 23-6-2007 01:06 AM 發表

哈! 好難得找番呢個post

喂我想知多d呢個溏心風暴喎!

以你能力和記憶說得多少就多少吧! :shy:

http://www.oldcake.net/viewthrea ... =%BA%A9%B5e%A9P%A5Z
這link....(我無問過就轉貼的...有問題請刪,唔好意思...)

第三頁開始特別精彩.

[ 本文章最後由 原罪 於 23-6-2007 01:42 AM 編輯 ]