Toysdaily 玩具日報

從A-CLUB到頭像--歷經19年的分享

原文章由 K66 於 16-6-2007 05:47 PM 發表
樓主你喜歡邊個型態的ZZ?
普通版??
FA-ZZ??
《先鋒戰》的FAZZ??

TV有冇FA-ZZ~:?
原文章由 Delight986 於 16-6-2007 17:54 發表

TV有冇FA-ZZ~:?

睇下個頭就分到.

有炮,個頭方D,長D係FAZZ(讀音係"發茲")就係《先鋒戰》版,呢部係量產機,唔可以分體變型,頭上支炮只係DUMMY.

個頭圓D,冇膊頭大炮的就係FA-ZZ(全裝甲ZZ),只得1部.在TV版出過1次.

[ 本文章最後由 K66 於 16-6-2007 06:12 PM 編輯 ]
I don't remember I bought 1:100 or 1:60d ZZ  :) but not HG or MG when I was in the high school.
But the model was not in a good shape and two legs were too loose.

I really want to buy MG ZZ again now but I wonder if I don't print any color on it, is still it in good look ?

:?
原文章由 riderdeno 於 16-6-2007 18:13 發表
I don't remember I bought 1:100 or 1:60d ZZ  :) but not HG or MG when I was in the high school.
But the model was not in a good shape and two legs were too loose.

I really want to buy MG ZZ ag ...

MG ZZ , VERY GOOD !!
頭像被屏蔽
你班老餅真勁....小弟学到好多嘢
我未睇過ZZ,直至前排animax播,睇咗兩三集......一個字:
其他角色就算喇....連林友德都變成丑角....好難接受矣~~
不過小弟始終希望HG會出ZZ嘅奸角機,好多正機體哩!
原文章由 熱狗 於 16-6-2007 08:55 PM 發表
哈哈, 我絕對不理解今日有些死硬派UC Fans以UC企在道德高位狂踩SEED系/非UC系的作品

ZZ絕對係UC系恥辱之作(仲只係其中之一), 唔只係唔好睇, 仲係好難睇:blame:
你叫我睇多次真係死比你睇, 頭果十幾集超難頂,  ...

(拍拍)
呢位人兄冷靜冷靜,我相信ZZ-Gundam兄絕對冇貶低Seed 系之意.
我認識o既佢同我一樣有睇Seed,亦都o吾係踩Seed之人(係我就同佢打架都似!:DD)
對於ZZ-Gundam兄o黎講,ZZ係佢o既一個美好回憶,亦係佢鍾愛的一套Gundam series,
當然咸魚白菜各有所好,大家鍾意o既野唔同,但都冇必要語氣太重嘛∼
對我來說UC和CE,各有不同,亦各有我喜歡的地方.就這些事情上面我個人不會拿兩個系列去比較的.
所以請以平常心去看待人家的post,自己不喜歡的東西當然可以客觀表達,但也不要語氣過激,
就像你不希望人家踩CE,人家也不希望你去踩ZZ 的.

ZZ Gundam兄這個post真的是很有heart,雖然我跟你不是同一個年代的(有人扮細!)
雖然我曾經覺得ZZ很肥重,憑你呢個post,我打算重睇一次ZZ!睇下o甘多年後我會唔會改觀先!:DD

[ 本文章最後由 Belial 於 16-6-2007 09:50 PM 編輯 ]
Double Zeta Gundam  可以話係 Gundam 在 80年代的最高峰出品~
(當時香港絕大部份人都把它叫作 "2 set 2 set 高達"...)
頭像被屏蔽
亂入!

頭先有人話A Club創刊號...小櫻摷餐懵先至搵翻本嘢再scan上嚟...

點知一啲反應都無...:cool:

真失望...:cool:

請各位繼續...

小櫻上
原文章由 小櫻 於 16-6-2007 09:38 PM 發表
亂入!

頭先有人話A Club創刊號...小櫻摷餐懵先至搵翻本嘢再scan上嚟...

點知一啲反應都無...:cool:

真失望...:cool:

請各位繼續...

小櫻上

辛苦你了∼∼
想當年A-club真係好好睇∼∼
漫周與A-club都係陪住我成長o既讀(毒)物:DD
原文章由 ZZ-Gundam 於 16-6-2007 12:44 PM 發表
我寫這一篇分享的原因,是我想更換自己的頭像照。
之前的一張,是我從網上下載回來的ZZ GUNDAM,很美,作了數碼迷彩,配色也很好,顯得修長,一點也不肥。

小弟就對ZZ 無咩感覺, 但對大大由細到大都咁專一就有d感覺:DD
當時小弟點都係鐘情RX78-2 同macross:DD 有時睇返以前都幾值得回味, 睇a-club 精密模型漫週、落文具舖出興記環球超新星睇玩具、漫畫(日本果d喎)、特集、買第一代高達模型、買塊發泡膠+「火燒一字批」扮情景(有幾多大大有玩過?:DD),  HG gundam一出即買:DD 係咁叫我fd買HG z-gundam...

:shy:
原文章由 Belial 於 16-6-2007 09:15 PM 發表

(拍拍)
呢位人兄冷靜冷靜,我相信ZZ-Gundam兄絕對冇貶低Seed 系之意.
我認識o既佢同我一樣有睇Seed,亦都o吾係踩Seed之人(係我就同佢打架都似!:DD)
對於ZZ-Gundam兄o黎講,ZZ係佢o既一個美好回憶,亦 ...

我諗熱狗兄唔係鬧樓主ZZ-Gundam:DD
佢只係引用動畫ZZ gundam 來講感受o者:)
原文章由 熱狗 於 16-6-2007 09:30 PM 發表
我沒有詳細看樓主的post, 只是純粹宣洩一下做了這麼多年高達迷的心態

我沒有針對樓主的

我知你唔係咁意思:DD
我亦明白你感受架

題外話啦:
CE 兩個故事如果有睇過都知, 主旨其實講得好正面, 不過始終商業味較重, 同編劇真係麻麻尤其destiny, 在我來講始終都算係好片, 同UC 比真係唔同味道, 0079、08小隊、 0083,  0093真係超正, 但Z-gundam ZZ唔知點解真係無咩興趣去睇TV:DD
原文章由 Belial 於 16-6-2007 09:40 PM 發表

辛苦你了∼∼
想當年A-club真係好好睇∼∼
漫周與A-club都係陪住我成長o既讀(毒)物:DD

一題漫週, 不其然諗起「虎威勁射」「迴轉勁射」:DD
唔知點解架:DD