Toysdaily 玩具日報

查看: 2912|回復: 13

柔光箱用的燈

我想問下只買一支燈放在頂夠光嗎? 定係兩傍都耍有燈先夠光?

thanks!
柔光d光亮比較弱
要黎照明一定唔多夠
除非你櫃仔 矮囉:ar:
柔光 用係 2旁 就一流:$:$
原文章由 taken 於 16-4-2007 12:49 PM 發表
我想問下只買一支燈放在頂夠光嗎? 定係兩傍都耍有燈先夠光?

thanks!

睇你個箱有幾大,其實如果有位,有錢
三面 SET 晒燈就最好,淨係得上面打燈 D 光係唔多夠…
無位....所以只buy 一支燈 , just use 60w 夠光嗎?thx
原文章由 taken 於 16-4-2007 13:43 發表
無位....所以只buy 一支燈 , just use 60w 夠光嗎?thx

我諗唔夠~
咁應該要買咩燈?

想知到, 最理想而又經濟既:

咩類型既燈、幾多支、幾多W...

:shy:麻煩各位....
原文章由 田園人 於 16-4-2007 01:52 PM 發表
咁應該要買咩燈?

想知到, 最理想而又經濟既:

咩類型既燈、幾多支、幾多W...

:shy:麻煩各位....

基本上你用普通燈膽, 慳電膽 或 石英膽死硬...:no::no::no:
千萬唔好咁做, 玩具長久會變色...:cool::cool::cool:
去深水土步 鴨記, 有長條形led賣, 薄身既, 後面有雙面膠紙貼櫃用:):):)
平!方便!安全!:love::love::love:
用乜燈其實冇所謂,只要用相機setting配合就可以鳥~
原文章由 teddyeung 於 16-4-2007 02:17 PM 發表

基本上你用普通燈膽, 慳電膽 或 石英膽死硬...:no::no::no:
千萬唔好咁做, 玩具長久會變色...:cool::cool::cool:
去深水土步 鴨記, 有長條形led賣, 薄身既, 後面有雙面膠紙貼櫃用:):):)
平!方便!安全!:lov ...

講緊影相喎?? 愛黎 display? LED?? 傾左去邊樹 :?
原文章由 teddyeung 於 16-4-2007 02:17 PM 發表

平!方便!安全!:lov ...

LED 會唔會好貴啊.....??
我記得之前有大大都係用慳電膽.....

btw, 我認為兩枝o係左右咁會好d, only o係頂下半身太暗了~
其實頂o個支唔set都OK
set左好多時會搞到上半部份太光的
起碼要左右兩枝燈,而且仲要加減相機既曝光值,簡單d講,白色或淺色背景,就要加半級至一級曝光值,深色或黑色背景就要減半級至一級左右曝光值。

因為相機係反射式測光,如果遇上白色底,反射入相機既光源會強左,所以相機既內置測光會自動減少曝光值,從而令到主體暗左,所以就要加返大個曝光值,而深色背景就岩岩相反。

試貼一張

[ 本文章最後由 rayto 於 17-4-2007 12:45 AM 編輯 ]
Oh, thanks reply ! :)
RAYTO 的意見好有用TAHNKS!