Toysdaily 玩具日報

柔光箱打燈影玩具一問

我買左個柔光箱黎影玩具...但想問下D燈要咩位打落去先好 ???
TD大大們D相好靚呀 仲正過官網:handshake:

我玩左幾張.....都好似太光
高手們...教教我啦:D
燈光應該係左、右、上咁打,你用咩相機影先
水禾田講過,影相是不須要閃光燈

只要夠光,對準焦,傻瓜機都可影出靚相,咁明未﹖
原文章由 熱血廢人 於 4-5-2007 04:22 PM 發表
我買左個柔光箱黎影玩具...但想問下D燈要咩位打落去先好 ???
TD大大們D相好靚呀 仲正過官網:handshake:

我玩左幾張.....都好似太光
高手們...教教我啦:D

打光尼D野....邊有話要咩特定角度架~~~主要係想突顯到佢既立體感....輪廓等等O者....
打燈....真係要自己慢慢試.....
但基本要知正光側光背光背側光尼D.....照字面解.....
之後就真係靠你自己點去用.....

至於張相光定暗....靠你相機光圈快門ISO黎決定攝影基本知識....當知道部機測錯光既時候....我PREFER人手控制

加油=-="
THX
You can try using a camera stand to avoid camera shakes... I saw a lot of the pictures that people took are either out-of-focus or caemra shake.  Using a stand will allow you to open the aperture for a longer period to let more light into the shot.