Toysdaily 玩具日報

[新品消息] 焦人,,乞人憎,訂後反價(金毛再版gx59)

肯定有寫 "Yen" 又如何?  請問閣下是否用日圓找數?    無錯!  顧客是有責任看清楚單據上的條款,  請問一 ...
大姐姐 發表於 25-5-2014 11:13 AM

個人認為是合理的, 就像每星期我老虎於香港的日本食材網站訂購食物, 每次也是以日元結算, 所以就算訂購同樣的食物, 價格也會前後不同。

當然, 不同的公司做法会有別於其他, 例如,  yahoo x yamato 網上超市購買同類型的日本食物便以港幣結算 •
個人認為是合理的, 就像每星期我老虎於香港的日本食材網站訂購食物, 每次也是以日元結算, 所以就算訂購 ...
roundbun 發表於 26-5-2014 11:25

感謝閣下的寶貴意見,  但請不要「斷章取義」。  閣下的夫人, 在網站訂購食材, 依足該公司的政策, 是正常不過的事。

現在討論的是蕉人的營商手法(訂購), 相信蕉人和貴夫人所光顧的網站, 不是用相同的政策, 為什麼要混為一談。

假設小弟在日本網站訂東西, 小弟當然知道是要跟足兌換率計算價錢。   如果閣下不明白大家在討論什麼,  勞煩閣下從第一頁開始細閱。
睇完咁多回覆,見大家講到火紅火綠,唔知點解以下故事突然浮於腦內,寫出嚟同大家分享吓:

Day 1 : 嘩,金毛尋再版,正呀!!
Day 2 : 咦,開訂,出去睇吓咩盤口先!!
Day 3 : 唔,訂開嘢嘅米青孤兒仔都喺開 15xx (記憶中係)喎!!
Day 4 : 唔緊張,仲有時間,睇定啲先!!
Day 5 : 咦,呢間未幫襯過喎,問吓價先!!嘩,千五(聽唔清係大約,左右,定喺肯定)但係差成幾草,狗衝啦,仲等!!
Day 6 :出貨,去取貨先!!

然後就喺大家所知道嘅故事發展鳥 ... ...

我預咗會比人圍小,不過一個見習生聲稱自己一直都有訂開合金魂又一直相安無事,點解無情情會走去一間冇幫襯過嘅去訂貨呢?

利申 : 我唔喺 New Hand,我冇幫襯過蕉人,不過一路都知佢呢種訂嘢嘅方式!! 再者,我今水冇訂金毛尋!!
去焦人訂野主要係求安心,訂左實有貨,唔會講一聲唔夠貨派轉頭攞去y!炒。

而且買medicom的話有售後服務,有朋買日版eva-01,買完過左兩星期至有時間開盒,而且只係揾得番eps單,都肯幫手搞換貨。
突然醒起N年前响蕉人訂過裝著變身電王climax form,四眼肥叔叔手字幾靚。
焦人買過一隻RAH,
唔肯報價,要落去問
禮貌認真普通
買完順手問訂XXX 同 YYY 幾錢,因為佢一定要我親自問
答案極飄,問佢嗰隻訂野隻鞋啤出黎定除得
佢又求答係啤架喇

呢間野我只會買現貨
再講 我不是蕉人常客,一年都未必光顧一次,只會在某D情況 :
1. 蕉人價是偏高, 但唔會1落地就狂飈, 我把握到機會, 所以開心入到低過市價的東東.
2. 外頭SOLD OUT/訂 晒, 唔幫襯唔得.

記得當年第一回訂野, 肥佬答: 千5度.
答案虛浮, 我聽得不安, 便問多句: 咩叫千5度? 佢就鵝 即是唔會貴過千6.
我問個明白, 心裡有數, 踱過 敗少少都算. 決定下訂.
另外, 其實訂行或水, 佢都係寫日元.
近年, 推出full paid, 咁就明碼了.
何必咁執著
來貨少------賣貴d------賣唔去-----平d o羅
來貨少------賣貴d------賣得到-----再貴d
來貨多------賣平d------賣唔去-----平d o羅
來貨多------賣平d------賣得到-----正常 o羅
就算街市買菜都係咁架!都唔知來貨價平定貴,上午貴下午平都有可能架
請問焦人係邊間?
再講 我不是蕉人常客,一年都未必光顧一次,只會在某D情況 :
1. 蕉人價是偏高, 但唔會1落地就狂飈,  ...
bigtomm 發表於 27-5-2014 03:04 AM

1. 蕉人價是偏高, 但唔會1落地就狂飈, 我把握到機會, 所以開心入到低過市價的東東

唔同意, 佢只限熟客有份, 前一晚佢未返貸, 第二天捕住佢開門, 即入去問話賣晒, 接著有一熟客問同一樣野, 個四眼店員即刻走入後面間房拿出來比佢
我只當蕉人係展覽館, 超過十年無幫襯過
頭像被屏蔽
感謝閣下的寶貴意見,  但請不要「斷章取義」。  閣下的夫人, 在網站訂購食材, 依足該公司的政策, 是正常 ...
大姐姐 發表於 26-5-2014 12:03 PM

我是由首頁開始看的, 有什麼看漏了.. ? :(

我真的不懂, 有哪些部份是斷章取義.  我的理解是, 訂購時有日元價, 亦被告知港元約價, 跟賤內訂購食物不是同樣道理嗎?
我一直有同焦人訂,訂熟左的確有唔同,但OVERALL我覺得佢地係均真,唔係平又唔算貴,但一定有貨

但奉告各位格價高手、為一百幾十而折腰的兄弟咪同佢地訂,因為對"銀碼"仲執著過"有冇貨",其實格到底.....應該係買現貨等跳樓會更適合你地

在小弟而言,"訂"代表"一定有得玩"而唔係"一定平過現貨"

差30蚊嘈左成10版, 唔係下

真係唔明

你買個電話差幾十蚊會唔會嘈成咁?

一出條街賣千六,七既, 咁會唔會又出個post 贊下人?