Toysdaily 玩具日報

[新品消息] 焦人,,乞人憎,訂後反價(金毛再版gx59)

我記得上次訂野,舉例,

佢報價方式係,一定唔會貴過幾多魚。

即係報上限。啱就訂。
閣下是否在「吹牛」??   小弟在孤仔訂貨, 從來都有貨, 有時還會收平。

蕉人有貨又如何?  只是那些熟 ...
大姐姐 發表於 23-5-2014 09:06 PM

姑仔試過超時空F冇貨俾人,不過賠訂。
其實小弟亦對「X仁」的服務甚有不快經驗。
喺兩年前,小弟去嗰度睇12吋公仔,
大家都知12吋公仔,上色好參錯,又賣成過千蚊,
所以小弟睇了幾盒,但都揀唔落手,於是小弟亦有禮貌講,唔好意思,就走!
(招呼我嗰位人兄,成個肥版「李暈敵」咁,相信大家知邊位)
之後,小弟行咗轉街,都決定返轉頭買...
點知,「李暈敵」一見我返轉頭,即刻好唔友善同我講...
佢話,唉!你都係搞搞震,睇完就走咗去!都係唔買嘅!
如果要買嘅,唔該俾錢先!
小弟當場呆了一呆,心想,我都幫襯咗你十年,不嬲都唔該前,唔該後,
只係冇好似平時你啲熟客咁,成日喺度同你水,我係買完就走嗰隻!
佢居然咁對我!...但當時我冇同佢反面,只求買完就走,最後都係俾咗錢先!
事後,越想越不忿,點解會咁樣對客!只怪自己犯賤,俾人咁對侍都照幫襯!
亦怪我哋做客嘅,太過友善!
若係上面落嚟嘅大陸客,同你開拖都有知!
其實如果佢講明係跟yen訂價, 貴咗都冇問題, 但問題係同樣有機會比預定價平咗, 咁佢又會唔會收得平過預定價先?
我都試過幫襯一次焦人,聽到報約價都呆一呆,不過聽講佢信譽ok就試一次,最後拎左貨都叫正常雖然唔係最平,但我都唔太會再幫襯,總係唔鍾意有比人隨意開價既感覺
回復 52# 大姐姐

為什麼第一句就話人吹牛?其他師兄代答了,希望你繼續好彩下去,不過都體諒了為什麼有些舖頭點解會口黑面黑,始終一樣米養百樣人,對得某些客多,難免激氣。

話說回來,好多人喜歡window shopping包括小弟,熟口熟面,心諗你又係得個睇、問字難免黑面口,肥版李雲敵的確是最黑的,四眼哥哥算友善,聽聞各兄弟不幸中sad售後服務唔錯,所以我都犯賤幫襯,公道說話,的確只說大概幾錢,只相信咁多年有信譽就訂了,各人標準不同,請各位不用拿自己的標準評擊小弟,純粹分享
佢就話比我聽大約15魚. 我見其他地方訂晒米落手 LAW.
我知好多地方叫155, 並不知有15咁爽.
其實小弟亦對「X仁」的服務甚有不快經驗。
喺兩年前,小弟去嗰度睇12吋公仔,
大家都知12吋公 ...
我愛媽咪 發表於 24-5-2014 12:30 AM

而且D人服務態度参差, 我去贼船, 有個年輕的問極都唔知, 有個看似年長的, 態度好好多, 有说有講, 那才是做生意!:(
佢就話比我聽大約15魚. 我見其他地方訂晒米落手 LAW.
我知好多地方叫155, 並不知有15咁爽.
bigtomm 發表於 24-5-2014 05:47 AM

其實當時去別的訂也15.5魚, 他最後15.3魚也平了些. 不能與現價比.
如現在隻野炒高至16,17魚, 感覺就剛相反了!{:1_223:}
而我不知超人係報實價,同埋應該唔洗落訂。
而我不知超人係報實價,同埋應該唔洗落訂。
果汁先生 發表於 24-5-2014 09:34 AM

耍落订金,而且幾多吓:no:
其實當時去別的訂也15.5魚, 他最後15.3魚也平了些. 不能與現價比.
如現在隻野炒高至16,17魚, 感覺就剛 ...
bin 發表於 24-5-2014 09:28 AM

我都話不是錢問題,如果他說16魚咪16魚囉,我比得訂,就巳是自己決定,就算出面現貨10魚,都唔關我事,貴咗幾多,不是問題,而是無理由取貨時先由你說幾多先至係實價,我不是熟客,我亦好肯定肥Gor Gor 沒有說明這是約價,如果唔係我一定追問才決定訂不訂,因以往其它舖頭是實價,只不過希望焦人可否在收條寫明,因為以免客人聽漏或他們太忙無說明,以免誤會:o

我是一個合金迷,打工仔一名,正常所有都係得一盒,我不是抄家,亦不會睇錢很重旳人,因此它升了幾多都唔關我事,因太愛金毛,金毛,六神,大帝,先會買多盒儲,等緊六神再版,才可䀆情把玩它們:!
係囉,個重點就係佢有無講個係約價, 如佢無講(要你好肯定) 及在單上無寫明最終價錢要最後先知呢個條款, 就係佢不對
但係自己都要小心, 單上無寫最終價幾錢只寫訂金付了幾多, 自己唔覺奇怪唔覺無保障嗎? 我在姑仔訂貨, 都會睇清楚佢單上個手寫價幾多先走(大家都知姑仔的單有幾簡漏, 寫的字有幾難睇), 佢寫得草少少都會問清楚以免離開店後回發覺有問題得個拗字
如果你取貨時覺得唔公平, 又肯定佢無話係約價, 就應當場搞清楚, 會比較好

回復 74# kinis

我好肯定他無講,如果唔係,我一定追問即係幾$?呀,

因為這是第一次在這間訂嘢,唔知道他們用約價,心諗我只是買一件玩具啫,他當時話給我聽"15魚啦”我就認定是這個價,講個信字,好似訂嘢一樣,貨我未收,錢要比先,,你走了去我都無辦法,(無計,現在唔訂就無貨)不會追問太多,從Gxo1 買起,好好彩,未遇過唔開心事,今次都係小事一件,想同大家師兄分享下,沒有影響我心情,回家check 完件之後,再用包書膠pack 好,珍藏,珍藏,可能他們服務真係好好,所以熟客都慣咗約價,到時差價當買佢哋service......:o
我都話不是錢問題,如果他說16魚咪16魚囉,我比得訂,就巳是自己決定,就算出面現貨10魚,都唔關我事, ...
柴灣20座男孩 發表於 24-5-2014 11:14 AM

依架你又好肯定話佢無講係約價,都吾知你邊句真,如果佢真係同你講實價你應該去消委會,已吾係我地話比你聽呢間shop賣野的style 係乜你就妥協,無奈

根本呢間shop的style一向係點做法吾係全個問題所在,你本人如何處理一個買賣都是重點

你去訂個電話,雪櫃,個識員同你講總數係約價,無實數,單又無寫實價,你都識問下求明白啦,除非你真係未入世的少男孩啦