Toysdaily 玩具日報

[新品消息] 焦人,,乞人憎,訂後反價(金毛再版gx59)

我是由首頁開始看的, 有什麼看漏了.. ?

我真的不懂, 有哪些部份是斷章取義.  我的理解是, 訂購時有日元價, 亦被告知港元約價, 跟賤內訂購食物不是同樣道理嗎?
roundbun 發表於 27-5-2014 12:20

相信尊夫人所光顧的網站, 政策非常清晰, 從日圓兌換港元的對匯率, 列得清清楚楚。

現在蕉人雖然在訂單有寫貨品的日圓價格,   用口頭說港幣大約價, 完全沒有兌匯率, 亦沒有設最高上限收費, 請問閣下認為蕉人寫個日圓價來做什麼?

請看看第一頁 15#  , 資深會員takeshi師兄, 訂購的經驗, 可知這種訂購的不合理。
係要話人唔掂!點解人地重掂?你Buy就幫襯唔老黎咪第二間。旺角大把講明价錢無貨比又唔見有人講住唔放?起碼幫肥佬訂貨實有得比先
訂玩具各家各法, 超人like 用約數真係無問題, 你唔like 可以唔訂

做咩要搞到人好似好賤格甘, yen價上上落落, 運費都未知幾錢, 講約數都無可口非
頭像被屏蔽
相信尊夫人所光顧的網站, 政策非常清晰, 從日圓兌換港元的對匯率, 列得清清楚楚。

現在蕉人雖然在訂 ...
大姐姐 發表於 27-5-2014 08:07 PM

請你搞清楚,吾好借意亂傳譯我回覆內容的意思

以前同你爭辯過下,吾駛甘夾硬借意放我上枱,我好明顯吾係你講ge意思,

我從來無話佢吾合理,我係接受左佢公司所訂的規則-只講約數而去訂,只係有一,兩次最後數目超過左我接受範圍(甘吾代表吾合理,佢無破壞規則,我吾接受係個人問題,吾代表其他人吾接受)所以我決定之後吾再同佢訂而己,呢單交易係無吾合理,因我接受左講約數.

每間公司有佢自己規則,例如依架出面shop比訂金有些100,有些要比200,有些比全訂,點為之合理?咪又係佢地公司自己定,佢講明就得啦,佢話訂野前要請佢食杯雪糕都得,張單寫恭喜發財都得,你吾岩可以吾訂,決定權係你手.

吾合理慢慢自然無人去訂,人地做得甘多年,自然証明有人接受呢個方式,我就吾知你不滿啲乜嘞,哈!

所以我個人覺得呢次事件除非真係如樓主所說佢地無講,無交待,否則又只係一單輸打win要post
1. 蕉人價是偏高, 但唔會1落地就狂飈, 我把握到機會, 所以開心入到低過市價的東東

唔同意, 佢 ...
yugi 發表於 2014-5-27 09:24

嘻 其實我的例子兩隻手板都唔夠. 話說我每回入貨前, 都會好快咁巡旺角1轉. 真是見平才出擊~ 問心 我都估唔到會響蕉人入呢幾件...
新貨有: 超魂新31, ultraAct Leo, shf survi knight, shf劍
過氣有: 鐵羅剎, 太空保衛者

至於熟客向的好貨我當然無份, 不過佢賣比熟客的貨是平過出面炒價 (我老闆話的).
二樓好大間果間? 有兩邊 中間又有樓梯落去?有個display 擺左好多好多玩具?

蕉人 店舖在 MK "億"萬 2/F, 提示: "It's a Bird, It's a Plane, It's 蕉人!"
mythsgod 發表於 27-5-2014 09:36 PM
頭像被屏蔽
請你搞清楚,吾好借意亂傳譯我回覆內容的意思

以前同你爭辯過下,吾駛甘夾硬借意放我上枱,我好明顯吾係你講ge意思,

我從來無話佢吾合理,我係接受左佢公司所訂的規則-只講約數而去訂,只係有一,兩次最後數目超過左我接受範圍(甘吾代表吾合理,佢無破壞規則,我吾接受係個人問題,吾代表其他人吾接受)所以我決定之後吾再同佢訂而己,呢單交易係無吾合理,因我接受左講約數.

每間公司有佢自己規則,例如依架出面shop比訂金有些100,有些要比200,有些比全訂,點為之合理?咪又係佢地公司自己定,佢講明就得啦,佢話訂野前要請佢食杯雪糕都得,張單寫恭喜發財都得,你吾岩可以吾訂,決定權係你手.

吾合理慢慢自然無人去訂,人地做得甘多年,自然証明有人接受呢個方式,我就吾知你不滿啲乜嘞,哈!

所以我個人覺得呢次事件除非真係如樓主所說佢地無講,無交待,否則又只係一單輸打win要post
takeshi 發表於 27-5-2014 21:42

引用閣下「我試過有一,兩次佢地加得好狼,正所謂食到盡...之後無幫襯了...」, 超出閣下的接受範圍, 閣下不接受, 照付款,  但不覺得唔合理,    閣下真的很奇怪。     乜唔係付大約數咩??

閣下對訂單條款對消費者的重要, 完全不懂, 難怪社會咁多騙案。

世上很多人明知不合理的事都會照做,  有乜咁出奇?   例如:吸毒

我從來是在說道理,  沒有什麼不滿,  請問閣下覺得小弟不滿什麼?   

P.S.如果閣下不是對蕉人不滿的話, 何必重提舊事, 還要指小弟......小弟不介意
講真買玩具四圍都有最緊要買得開心!肥趣夠貴過人啦我都有幫襯就係因為服務態度好!以前出便抄到傻D貨都照原价賣比我!蕉人係用同一方法留熟客就好似EX真三一都係用開心价入果時呢度D人又讚人良心商店果時D訂單都係寫YEN价又唔見吟多抽水站出來講野
引用閣下「我試過有一,兩次佢地加得好狼,正所謂食到盡...之後無幫襯了...」, 超出閣下的接受範圍, 閣下 ...
大姐姐 發表於 27-5-2014 11:52 PM

呀姐姐,咩叫乜吾係付太約數,你想講乜?
真係慘甘都理解吾到.....agree 左個range, range入面可以有程度分,未過個range就係未過...算啦..
同你傾令人好累,我吾想再浪費時間係你身上....你都吾好浪費時間在我身上,吾好再引我啲言去解釋,既然你依架覺得我有問題,so good!:$ 你用返你自己超凡的分析力同完美例子去回人地啦....拜託 and bye....

柴灣兄,我都係焦人訂金毛的,係因為睇左你之前個post,提下你,其實你訂果時米青,孤仔已經cut左訂,所以見到你post我都去左訂,肥佬同我講”千五左右”,同你唔同,我並非第一次同蕉人訂,只是比較少,知佢一向比較貴,但一定有貨,今次係我黎講佢平左廿元,因為米青等第一日賣155...我咁想法係想自己開心d,玩玩具係求開心...
其實蕉人生存到都算奇蹟...佢d訂價好接近瑞記行價...但自從抄賣玩具開始..之後發生左有d舖訂左無貨派..(訂左d hit貨,有d舖見有得抄,就會打比客話瑞行cut單,退訂比你啦),真係有錢訂左都無得玩..而蕉人係少數良心店之一,訂左都會照派...所以有部分師兄都因為咁先同佢訂野。以前米青同孤仔都無現在咁有系統同可靠...
當然現在我比較多去米青消費,最近買左枝火箭....而蕉人發揮左佢作用...架價參考...等我知原價幾多 XD....所以蕉人有佢存在價值...

題外話..小弟玩玩具都有一段日子,以前買合金魂係唔冼訂既..我家既大空魔龍,斷空我...甚至好多師兄想再販既gun buster 都係直接購買...以前我好鍾意去糖街間賊船睇合金魂同聖衣,仲間中有跳樓價...同去下當時並未出名的候活陳到睇下美玩...
我曾經想堅持唔訂非限量玩具....最後都失敗左...宜家個市場真係......
個個講到又原則又為果一百幾十係道氣問題,其實問題係個個都輸打贏要

我同一個比我導入玩具坑的朋友,因為工作忙,根本連行出旺角的時間都少,更不用說格價
訂,變成一種"至少一定有得玩"的習慣,而多年來訂過唔少地方,只有焦人算得上均真,記住,唔係"平",係"均真"!

話說當年EX雙子同皇級人馬剛宣布,正好和朋友經過焦人順便訂了,我明白焦人可能比較貴,但作為聖鬥士死士,我最緊要有得玩!

後來皇級人馬我係差不多15魚入手的,比起出邊跳樓價係貴好多,不過我就可以輸打贏要嗎?

之後的EX,我都係焦人訂,就係出面都收8-9魚訂時,都照6魚半賣比我,咁又點計?

如果咁計較得失,兄弟又何必訂購自綁?出街買現貨聽天由命罷啦
其實佢地既服務做得不錯, 當然如果唔係第一天去, 去多幾次就會發現他們既價錢會比較高D, 但其實又唔會差好遠, 我自己只係佢地度入M記12" 所以價錢上我真係無咩比較過, 選擇佢地既原因主要真係售後服務. 個人覺得呢下十分重要
對於服務態度, 平心而論, 間間店總有一D 黑口黑面或者不禮貌對待的人, 但就我言, 蕉人給我既印象算幾好...SO FAR未有過不愉快事件, 反而感激佢地好快幫我換件...或者一些玩具既提示...

樓主既問題在於第一次去幫襯, 我唔知對方有冇講清楚, 奇怪既又係人家如果講大約或者單上沒有註明價錢(除左YEN價), 點解當時自己又唔問下呢...我諗都係誤會一場啫.....沒好放上心啦
呀姐姐,咩叫乜吾係付太約數,你想講乜?
真係慘甘都理解吾到.....agree 左個range, range入面可以 ...
takeshi 發表於 28-5-2014 01:22 AM

再講咩都係佢o岩晒......