Toysdaily 玩具日報

[新品消息] 焦人,,乞人憎,訂後反價(金毛再版gx59)

再講咩都係佢o岩晒......
chal 發表於 28-5-2014 11:16

小弟只是客觀的說理,  是對是錯,  就要看看閣下是否用一個用客觀角度處事的人。

P.S.今次討論, 看到很多師兄都以自我為中心地討論,  難怪社會問題多的是
    呀姐姐,咩叫乜吾係付太約數,你想講乜?
真係慘甘都理解吾到.....agree 左個range, range入面可以有程度分,未過個range就係未過...算啦..
takeshi 發表於 28-5-2014 01:22

話人地加得狼, 是閣下寫的。

乜價錢可以用 range 來量度嗎?  range入面還可以有程度分?      從來無熟客師兄指出蕉人的大約價是有指定範圍的。  

P.S.懇請不要浪費時間回覆小弟,
小弟只是客觀的說理,  是對是錯,  就要看看閣下是否用一個用客觀角度處事的人。

P.S.今次討論, 看到 ...
大姐姐 發表於 28-5-2014 11:27 AM

其實我訂咁多次, 每次佢地都有講預差唔多比如千7左右, 我唔清楚是否樓主聽漏, 又或者是肥哥哥真係只講千5, 如是前者, 那整件事就不同了, 正如我剛才說, 訂單上沒有寫實價, 如你是消費者, 也要問一問, 對方亦有義務告知(即告知太約價錢是多少)

大家會員只在分享自己所經歷, 客觀與否?包括你我, 就真的看你從那一個角度去看拉
明碼實價....真係幾重要.....太約價...升左你要比..同時趺左佢地亦會平比你...如果針對經營手法(即大約價沒有確定價錢), 個人不見得是手法有大問題...好似上次件貨平左(比之前話太約價), 咁係咪要出文去讚揚佢地呢? 我諗唔駛了....

閣下是否有理, 我不知道, 但你所見的並不是我見到的就是了~!!

最後, 世上真的太多自以為是的人了......:34:
再講咩都係佢o岩晒......
chal 發表於 28-5-2014 11:16 AM

最慘係佢連啲好簡單ge事情都理解吾到...令人嘔血....
這裡是很多丁蟹的

:38:

P.S.今次討論, 看到 ...
大姐姐 發表於 28-5-2014 11:27 AM

我又唔見得你有幾客觀幾唔自我中心,如果你係,至少都應該對比你話"吹牛"嘅版友抱個歉。

但而家只見到有其他版友勻舉出孤仔確有冇貨比嘅例子之下,你選擇充耳不聞。

可能你忙於客觀地反駁其他人嘅觀點,導致你忘記對嗰位版友應有嘅回應。
既然店有自己的規矩, 就應該逐點列在訂單中, 不應只是口頭說, 這對消費者絕不公平, 但閣下喜歡這種模式 ...
大姐姐 發表於 25-5-2014 04:05 PM

這位大姐姐兄都真的很喜歡"講道理, 很好, 很好~!
1) 先說這POST, "蕉人, 乞人憎, 訂後反價", 那你是同意這是"反價"? 我們認為是樓主未了解清楚, 消費者也有自己的責任, 不是消了費就係天王, 搬一堆"權利, 道理"就把責任全推到店舖上!

2. "店有自己的規矩, 就應該逐點列在訂單中, 不應只是口頭說, 這對消費者絕不公平"....就是說這種消費方式很累, 或者恕我直言遇到這種demanding customer很累! 你訂隻玩具, 訂的玩具, 數量, 訂價, 訂金, 日期, 客人名稱, 電話夠了吧? 我肯定樓主的訂單上全寫明了! 得, 得, 得, 你意思係"其他"規矩? 你說其他人主觀, 也只不過是你主觀的以為自己很客觀!! 所有資料都寫上了, 而其他每人"主觀地想知的"資料也不同, 要怎樣全寫上???? 其他的不是口頭回應要怎麼辦?? 幸好你沒開玩具店, 我在想你開的店的訂單會怎樣清晰的把所有potential clients有機會想知的事也寫進去, 可行嗎? 不解釋。

3. 說道理就不會累人, 我極同意, 而且可增加交流! 但開post寫有店"反價", 這會否累人? 不只是累店, 如果有新玩具愛好者被這post誤導, 他們又少一個店選擇了!

4. 你說來說去都是"日圓"和"約價"問題吧? 如果訂日版玩具要你用日圓找數你反而覺得方便和合理? 店舖行了個方便, "廠商只有日圓定價, 我們寫下了, 但不用你用日圓找數, 大約多少多少港幣就好", 這沒什麼好討論, 滿口道理的主觀者只會認為這不夠, 就算你說到"如果他們可以做到XXXX就夠了也只是自圓其說! 找一個比你更demanding的人出來還可以再找不足的地方!! 所以, 對住這些人累透了!!

p.s. 本人暫時未被任何—玩具店所謂搵笨,  可能我同你唔同, 一般我遇到"問題", 會先想想自己有什麼做漏做錯了, 下次避免, 而不會把"主觀的"責任全推給別人! 我在以前的Post有提過, 被"搵笨", 先笨才被人搵到! 你不是笨人, "搵笨"指的就不是你。
不要成日話自己客觀,主觀與否,係第三者觀感

每人都有自己的原則及道理,人人堅持的都有唔同,何必將自己信奉的強加於人?

成件事根本冇人岩與唔岩,我覺得純粹價值觀問題,但我比較斟酌樓主「反價」的指控,本來冇black n white寫明現貨價,就將其他鋪頭的街價強行當成訂價去指責焦人反價,本身就有點反智。
港行貨一早知來貨幾錢吧

焦人訂價飄是客觀事實

今次事件取貨先話要貴卅,大家引以為戒,
生客冇預佢地咁
幫趁與否自己諗吧

不要成日話自己客觀,主觀與否,係第三者觀感

每人都有自己的原則及道理,人人堅持的都有唔同,何必將自 ...
adidas 發表於 28-5-2014 01:00 PM
頭像被屏蔽
訂貨去返
有信譽信得過鋪頭:71:
我又唔見得你有幾客觀幾唔自我中心,如果你係,至少都應該對比你話"吹牛"嘅版友抱個歉。

但而家只見到有其他版友勻舉出孤仔確有冇貨比嘅例子之下,你選擇充耳不聞。

可能你忙於客觀地反駁其他人嘅觀點,導致你忘記對嗰位版友應有嘅回應。

但而 ...
iorik 發表於 28-5-2014 12:07

請問閣下的言論, 是對事抑或對人?    例子是其他師兄指出的, 不是他本人。     難道閣下就是他本人, 知道他所知的, 所想的。
討論咁耐,  都是某幾位師兄"堅持己見" , 絕不讓步, 還恐小弟的愚見連累某店。

OK!  That' s all
請問閣下的言論, 是對事抑或對人?    例子是其他師兄指出的, 不是他本人。     難道閣下就是他本人, 知 ...
大姐姐 發表於 28-5-2014 16:41

有圖有真相,唔知邊個話人吹牛呢??哈!!{:1_203:}{:1_214:}{:1_220:}

樓主洗多30蚊令大家玩了11版, 個人認為"值"{:1_220:}