Toysdaily 玩具日報

[新品消息] 焦人,,乞人憎,訂後反價(金毛再版gx59)

我都話不是錢問題,如果他說16魚咪16魚囉,我比得訂,就巳是自己決定,就算出面現貨10魚,都唔關我事, ...
柴灣20座男孩 發表於 24-5-2014 11:14 AM

ching 我明白你心情. 我之前去那订過玩具(上年第一次), 说7魚, 付了5魚, 但单沒寫總價, 問了才說是可能平D可能貴D, 那算了應比別人平.
如果老板在, 他會说得好清楚不是定價.:(
係囉,個重點就係佢有無講個係約價, 如佢無講(要你好肯定) 及在單上無寫明最終價錢要最後先知呢個條款, 就係 ...
kinis 發表於 24-5-2014 11:37 AM

我之前就係
見上面回复

回復 76# takeshi

你有沒有睇清楚呀,我一開頭巳說明他沒有講這是約價,係之後有位師兄問肯唔肯定?我答,"肯定無講過大約15魚".不是現在先說肯定,這位師兄,我講個信字,我承認是我責任,現在想討論下應不應該有約價存在,我去訂電話,泠氣機,唔會裝完機先話你聽貴咗㗎:(
依架你又好肯定話佢無講係約價,都吾知你邊句真,如果佢真係同你講實價你應該去消委會,已吾係我地話 ...
takeshi 發表於 24-5-2014 12:16 PM

ching, 我都試過第一次去订時就咁講7魚, 見單無寫總價, 追問先知:*
超記貨品開售價通常略偏高、但係佢加價又加得比較慢。
感覺似大型百貨公司。

近年訂日系玩具,我多數都去呢間訂。
一.保證有貨、
二.出事有保障。
三.間鋪靚.....可能你未必同意....買玩具其中一項特質係「買夢想」,我覺得店鋪環境好重要。

又,超記鋪雖然的確較關注熟客,
但我眼見一般客人,只要唔過份煩膠,佢o地都保持良好禮貌。
你係熟客,有時會送多個笑容,
不過我覺得肥哥哥笑得唔好睇、甚至有少少恐佈,
所以我好少同佢講o野。

佢落訂方式,多年o黎都係話「大約」,
我唔知樓主落訂當日,佢有冇講漏,
就算佢冇同你講,
我相信只係個別事件,
應該唔會特登去o厄你呢一個客 30 蚊。

無論係落訂方式、待客態度,
超記呢個做生意手法我覺得都發出緊一個訊息:
客人揀店鋪,
而店鋪,都可以揀客人。

樓主的經歷,小弟深表同情,
如果有足夠理據,可以向有關部門求助,
否則,希望你開呢個 post 都能夠好好幫你舒發情緒。
事件過後,衷心建議,
唔好再上去喇,呢間鋪唔o岩你。
回復  takeshi

你有沒有睇清楚呀,我一開頭巳說明他沒有講這是約價,係之後有位師兄問肯唔肯定?我答肯 ...
柴灣20座男孩 發表於 24-5-2014 12:33 PM

岩呀,如果你好肯定佢講實價,裝完機就不能加價
你清楚表達蕉人佢地係違反口頭協議,無屈佢地ge, 你不需負責任wo
超記貨品開售價通常略偏高、但係佢加價又加得比較慢。
感覺似大型百貨公司。

近年訂日系玩具,我多數都 ...
Garycharm 發表於 24-5-2014 12:37 PM

:71:.....................
回復 81# Garycharm

Thanks ,師兄意見,錢係好小事,我淨係想說約價對消費者是否公平?我們覺得是怎樣?同可否寫埋在單據上。:49:
回復 79# 柴灣20座男孩
應不應該有約價呢種手法存在, 真係無一定, 因為無立例一定要有實價, 香港市場咁自由, 特別係玩具無公價 (個瑞記建議價相信無人想理會), 真係隨佢開, 亦無話呢種手法錯
但你講過佢肯讓你取回訂金咁順攤, 係咪當已同店有一番爭論人地先肯退訂算數?  而當時你知道去現薯點就可以十五魚買唔駛多付三草, 咁焦人肯退訂, 已算俾到多個選擇你
其實件事重點真係焦人有無講係約價而已, 你肯定佢無講, 取貨時又有同佢理論, 佢又唔退訂俾多個選擇你, 真可投訴的
題外話: 現無一間玩具訂貨會肯無貨俾時賠雙訂, 只退原訂金, 真係好唔公平的, 不過一個願打一個願捱
回復 84# 柴灣20座男孩
我係支持在單據上有寫明是港幣的約價或呢個條款的, 但我有印像佢的訂單上有寫 Yen 價
回復  Garycharm

Thanks ,師兄意見,錢係好小事,我淨係想說約價對消費者是否公平?我們覺得是怎樣?同 ...
柴灣20座男孩 發表於 24-5-2014 12:45 PM

師兄講咗唔只一次「小事」,但個標題...:o

回復 86# kinis

佢係我買合金咁耐,第一間原來要用約價的舖頭,用公價無可能,用實價,有無人唔讚成㗎?有我諗焦人囉:62:
回復  柴灣20座男孩
應不應該有約價呢種手法存在, 真係無一定, 因為無立例一定要有實價, 香港市場咁自由, ...
kinis 發表於 24-5-2014 01:03 PM

yes,人地比約價,你吾like可以吾訂,有乜公吾公平

回復 89# takeshi

師兄呀,當時佢無講大約這些字呀,如果佢講大約幾多至幾多,我諗完之後比$訂,是無問題㗎

回復 87# Toruk_Makto

我所指小事,差價$30 ,而標題是表達我內心感受,表示他沒有說明是約價(當我付錢時不一樣,就算$1 都是原則問題)

只係想大家理性討論一下"約價",,假設所有鋪頭用約價,我們怎樣?