Toysdaily 玩具日報

[新品消息] 焦人,,乞人憎,訂後反價(金毛再版gx59)

條肥佬問親野都西口西面,連買野都一d笑容都冇,幾次之後都冇去過啦⋯⋯成日死老豆咁⋯
樓主經一事助一智...
其實我覺得如果你咁唔滿意佢既做法,點解唔退訂???
買完之後又要上黎嘈有乜用...
大部份有幫襯過既師兄都知佢講既係「大約」價...
當日店員同你講既對話只有你地知,所以你強調佢講實價根本冇意思...
再講錢係你手,你有選擇權,點解要一間鋪頭就你既方式黎售賣...
人地鋪頭有佢自己既方式,你唔鍾意可以去另一間...

3草話多唔多話少唔少,夠我買個21蚊餐+個魚柳飽...
但係如果你當時唔滿意佢點解仲要畀錢???
你講到自己咁有原則,應該退訂去其他地方買...
回復  takeshi

師兄呀,當時佢無講大約這些字呀,如果佢講大約幾多至幾多,我諗完之後比$訂,是無問 ...
柴灣20座男孩 發表於 24-5-2014 01:19 PM

回復  Garycharm

Thanks ,師兄意見,錢係好小事,我淨係想說約價對消費者是否公平?我們覺得是怎樣?同 ...
柴灣20座男孩 發表於 24-5-2014 12:45 PM

我回覆緊你上面你呢個point,己經吾係你件事

回復 93# 小堅

因為我工作在老尖,收工下午5點半,每晚都要七點到港島住家附近補習社接女兒,記憶當日取貨時巳是18:15,當知道唔同價時,有諗過返回現時點,但考慮到時間太趕,及差價3草,如果多過1或2魚(底缐我一定退訂).3草是多與少,則見仁見智。

原則:就是no這樣算數,拿出來大家討論下
回復  小堅

因為我工作在老尖,收工下午5點半,每晚都要七點到港島住家附近補習社接女兒,記憶當日取貨 ...
柴灣20座男孩 發表於 24-5-2014 02:29 PM

我覺得你落訂時得你同鋪店既對話我地冇可能會知...
根本口同鼻拗...
所以冇乜值得討論...
呢間野當年想買隻GX05,我話比咗錢check件都吾比,叫我自己拎出店外自己check,大佬呀,拎出店外有事又話吾關你事,真係揾鬼買。都係肥佬講的
繼頑仔,蕉人.........

幾時到國寶,孤仔等比個天大地大唯我最大出帖指名道姓唱,但又話唔係針對人
呢間野從來都無新貨比人去買.佢擺出來的大部份無得賣,
感覺只係開鋪比人訂貨唔係賣貨
小第幫襯焦人超過十多年,主要因為佢信譽好,試過不論合金或12吋有問題亦跟得好足。當然價錢佢唔會最平,佢從來亦不報實價(其實我連訂單亦無攞,KEEP埋喺佢度,)件事可能雙方都有D誤會,不過我同意一D師兄所言,焦人真係唔適合師兄你。
蕉人肥佬細係唔多兩句但一定唔係串果種!問佢野實答你係精簡D!CHECK件不嬲都係冇有事返去塭佢幫你攪!
想問下各師兄,其實蕉人個兩個貌似老闆嘅係咪兩兄弟黎?分開一邊合金一邊12"
如果你有心買嘢,我覺得超人絕對穩陣,買親M記實揾佢,
冇錯可能貴少少,但你買時比定幾盒你揀,試過中sad拎返去仲跟足好好態度,
總之你有心,佢就有問必答,你唔識請教下黄sir,佢仲教下你添,
不過肥佬就真係膠都費事比,行過唔知重以為係假人,
冇表情冇反應機械式錄音,X!
回復  roundbun

Yes...I understand this is their operation skill.Buy or not buy acoording to cons ...
柴灣20座男孩 發表於 23-5-2014 05:27 PM

Yes 所以我說是明白你的觀點與感受的, 可能是店家真的說漏了,又或你聽漏了。
類似的經驗我也試過⋯⋯不過是在 steak house.   Grilled lobster 是時價,問侍應多少$, 他說29x,  埋單時發覺是32x, 跟經理理論,他說今天的價錢確是32x,  最後我付賬算了,免得勞氣,以後不光顧便是了
話雖兩頭說,我不是蕉人常客,時常運桔一年只光顧三至四次,但不覺得店員店長是騙客之徒。
樓主,無下次,明白條氣唔順