Toysdaily 玩具日報

[新品消息] 焦人,,乞人憎,訂後反價(金毛再版gx59)

有圖有真相,唔知邊個話人吹牛呢??哈!!
Godzima 發表於 28-5-2014 04:51 PM

大姐姐係宇宙間唯一的客觀⋯sorry,打錯字,係客官⋯sorry,又打錯字,係器官!⋯唔,原來根本冇打錯,係客觀!冇錯喇!大姐姐就係天上天下宇宙唯一能客觀看透世事萬物嘅智將!再加上佢係講乜都啱嘅!你根本冇資格質疑佢!:67:
回復  Garycharm

Thanks ,師兄意見,錢係好小事,我淨係想說約價對消費者是否公平?我們覺得是怎樣?同 ...
柴灣20座男孩 發表於 24-5-2014 12:45 PM

市場上所謂的公平,可以先看消費者能否有選擇:
貨品是否必需品?該貨品是否給壟斷?

當市場已有足夠選擇,一個消費者在云云提供者中,
選擇某間店鋪去消費。我們有理由相信,該消費者已有足夠誘因去光顧該店。

誘因可包括地點、店鋪裝璜、宣傳、服務態度等。
而這些誘因,在在都是店鋪的運作成本。

然後就是購買當日商方的買賣承諾。

在這十多頁的花生厚多士吹水的快樂時光裡,無論是喜歡或討厭「超記」的版友,都不會否認一件事情:

超記往積,除非收全數訂金,否則,
都只會報上一個大約價,你肯下訂,就會在單上寫下一個 yen 價。

這是超記的遊戲規則,
因為你訂購時,市場沒有壟斷情況、玩具也不是必需品,
大家是按自己的自由意志去完成交易。
所以不會構成公平問題。

這個是超記自己訂下的規則。
很多版友不喜歡,所以沒有幫襯。
我完全理解。

我個人也覺得不是甚好。不過權衡市場其他店鋪,
我仍選擇超記。

我選擇接受這個條款,我就會承擔交易的責任。

就你的情況,店員在當日可能真的說不清楚,

我已在 #81 回覆過你了。

不過我這裡補充幾句:
買賣雙方也有責任,消費者絕對有需要確認自己的單據。

就是你對超記的指控,我也不能不存懷疑:
可能是店員說漏、也可能是你聽漏。
但因為今次是你「指控」超記,
卻又不能提供進一步証據,就我所知,我們的社會是相信「疑點利益歸於被告」的。

再說一次,
我很明白,幾位版友們不喜歡這個店鋪的開訂手法與及肥叔的表情。
不喜歡,不幫襯就是了。

但對樓主,倒想說多幾句:
玩玩具要有童心,但是做人要成熟。

樓主買一千五百元玩具去計較 30 蚊。
口說公平、公義、原則。
卻在以一個網名身份去向一間正在營業的店鋪發動網絡指責(你沒有開名,但「影射」也能成立)。

這樣的公平,讓人費解。
大姐姐係宇宙間唯一的客觀⋯sorry,打錯字,係客官⋯sorry,又打錯字,係器官!⋯唔,原來 ...
柿崎速雄 發表於 28-5-2014 17:21

近排睇緊龍神,你講到大姐姐咁神,莫非佢喺神中神??:(
但係你又話佢喺一個智將,咁!!究竟佢算係乜??我好混亂呀!!:no:

另外,想請教一吓,請問宇宙唯一勁,定中港台巔峰勁??{:1_215:} {:1_237:}

當市場已 ...
Garycharm 發表於 28-5-2014 17:25

好一個客觀的魔術師!!師兄你好!!:77:
很有趣, 我看見一個回復寫道: "討論咁耐,  都是某幾位師兄"堅持己見" , 絕不讓步".......

真的是空即是色, 色即是空! 來說是非者, 便是是非人! 很主觀的說你不客觀, 不客觀的說你很主觀, 堅持說你堅持己見而我就不是在堅持己見......很玄很玄....

唉,有些有心人辛辛苦苦、捱更抵夜出個好 post 都係得嗰 3,4 頁回覆

反宜呢 d 為啖氣,嘈完都係得個桔既下下都過10 頁,20 頁

咁仲點叫有心人影相出 post 吖

真係 side 9 氣

不過唔嘈都嘈左咯,咁就繼續啦喂,唔好停,我想睇大姐姐如何力戰群雄呀

佢好野呀,次次都有佢份抽水既,人地主人家都無蒲頭幾日啦,佢都仲咁好抽,可以稱得上係 td 陳浩南呀
各位義士加油呀,期待大家既「歪理」戰勝南哥既「真理」 呀

當市場已 ...
Garycharm 發表於 28-5-2014 05:25 PM

很喜歡魔術師兄的意見~ Like!

我們一直說這Post標題的"指控"有問題, 樓主和姐姐兄卻很有心的, 對不起, 是很細心地...對不起又打錯, 是不小心地回避了。
唉,有些有心人辛辛苦苦、捱更抵夜出個好 post 都係得嗰 3,4 頁回覆

反宜呢 d 為啖氣,嘈完都係得 ...
benbenben4213 發表於 28-5-2014 06:16 PM

無圖$30 post 都玩足咁多日,怪不得依家大家都唔出玩具 report la.

以後應出 report 才有分加。 hahahaha.
頭像被屏蔽
我反而試過係冇訂到, 去到見實物又想買, 佢平返幾草比我!淨係叫我下次記得訂啦
其實小弟亦對「X仁」的服務甚有不快經驗。
喺兩年前,小弟去嗰度睇12吋公仔,
大家都知12吋公 ...
我愛媽咪 發表於 24-5-2014 12:30 AM

我雖然成日去訂medicom, 唔知算唔算熟客. 但佢地叫我,,我通常唔係次次應!
或者我好無禮貌, 但我心態是買玩具, 不是交朋友!不過兩次貨品有事,佢地都幫我搞!所以通常訂價一般貴人一至二百, 我還是去幫襯
好一個客觀的魔術師!!師兄你好!!
Godzima 發表於 28-5-2014 05:35 PM

你真係有眼不識泰山,快D除䃿!
請問閣下的言論, 是對事抑或對人?    例子是其他師兄指出的, 不是他本人。     難道閣下就是他本人, 知 ...
大姐姐 發表於 28-5-2014 04:41 PM

曾經想過你會唔會用"不是他本人舉例"這種荒誕嘅理由嚟開脫自己嘅固執同無禮

既然如此,我亦無話可說。
強帖留名,吾理啦,鬧左先~~~

一個二個大吾透!!食花生就返屋企啦!!

閃~~~~~
強帖留名,吾理啦,鬧左先~~~

一個二個大吾透!!食花生就返屋企啦!!

閃~~~~~
keithwu516 發表於 28-5-2014 09:35 PM

遍地花生令我有賓至如歸嘅感覺:78: