Toysdaily 玩具日報

[其他] (2樓更新9月3日詳情)今日我參與了學民思潮大集會,有些少感想

樓上的大大,蘋果嘅野你都信?你一早比佢洗腦
樓上的大大,蘋果嘅野你都信?你一早比佢洗腦
水水的基地 發表於 5-9-2012 12:34 AM

哎喲!咁我點算呀?
:71:不如將托兒所、幼稚園、小學、中學、大學、研究院、補習社等全部停課20年,咁樣就無機會比國民教育對我地D香港新希望洗到腦,又或者把全港0-20歲的港人全部送去USA學習民主自由,為香港未來建設一支強大既“人民力量”:34:
呢兩日見到有人用一個又一個歪理去支持自己,
我本來百思不得其解,直到我在隔離見到呢句說話

"我唔理中共唔中共, 只要幫子女搵條易既路 "

一個人既自私可以去到咁恐佈既地步,各家自掃門前雪,係大事大非門前可以埋沒良心,
我只可以說,今日有人企出來時你埋沒良心,他日到你有事時不會再有人為你站出來,

老套一句: 若然未報,時辰未到
不如將托兒所、幼稚園、小學、中學、大學、研究院、補習社等全部停課20年,咁樣就無機會比國民教育對我地D香港新希望洗到腦,又或者把全港0-20歲的港人全部送去USA學習民主自由,為香港未來建設一支強大既“人民力量”弄內洋太 發表於 5-9-2012 03:54 AM

謝謝閣下提供非常好的邏緝例子,依書變換

:71: 不如將飮食業、服務業、金螎業、建築業、漁農業、旅遊業、製造業等全部罷工20年,咁樣就無機會比金螎危機對我地D香港經濟带來影響,又或者把全港0-20歲的港人全部送去猶太人度學習經濟、從商之道,為香港未來建設一支強大既“經濟力量”:34:

p.s  0歲教育係點架?
無知, 溫室的小花,睇得毒果多壞腦
what 發表於 4-9-2012 08:21 PM

係閣下面前,我真係好無知,引用失實偏頗既言論仍然理直氣壯,咁高水平,欽敬欽敬:64:
我淨係對你最後個句回應...
中立:我係要睇內容(教材),但依家連教材都睇唔到,我已經唔係中立...
淪 ...
小堅 發表於 4-9-2012 10:36 PM

少少回應,亦明白師兄的立場,但在下有少少不明白

師兄多次提出不想淪為政治工具,成為某D政黨借今次國民教育黎當拉選票既手段,
但就我所知除建制派外所有政黨均是反對國民教育,言則,除非師兄支持建制派,
否則我找不到理由需要害怕或有憂慮淪為政治工具(只在此case上)
少少回應,亦明白師兄的立場,但在下有少少不明白

師兄多次提出不想淪為政治工具,成為某D政黨借今次國 ...
Code 發表於 5-9-2012 08:11 AM

其實我係164#最尾既題外話,已經講左我所講既係邊個...

真同假就等大家自己黎決定,所以我一直強調...
最有方法阻止推行國民教育既方法...
就係投真係幫到手既人...
(呢個我係35#講過)

可能係你地眼中覺得我支持建制派...
可能係我表達得唔好,你大家誤會...
誤解我唔緊要,不過希望大家唔好中招...

http://www.hkdailynews.com.hk/news.php?id=244384
呢兩日見到有人用一個又一個歪理去支持自己,
我本來百思不得其解,直到我在隔離見到呢句說話

"我唔理中共 ...
Code 發表於 5-9-2012 07:42 AM
我剩係見有D人夙完全唔識包容唔接受別人意見,寧願相信西方傳媒口中每事必錯既中國都唔去嘗試了解一吓現今中國同60年前有乜唔同,固步自封只會令人退步
回復 220# what

呂明才小學的國教指引,說唱國歌要感動,要認識國歌,咁請問,國歌創作人的下場,是否都應寫落教材呢?唔俾班學生知,又點認識國歌呢?
回復  what

呂明才小學的國教指引,說唱國歌要感動,要認識國歌,咁請問,國歌創作人的下場,是否 ...
hk小文 發表於 5-9-2012 10:15 AM
好同衰都要講,一定唔可以只講一面,我自問對近代中國不熟悉,地理都唔太熟,比較熟及有興趣三國(演義),日本戰國,二戰較,煩師兄可以講吓國歌創作人的下場嗎?
回復 222# what

義勇軍進行曲創作人:藝術家田漢,於文革時期被迫害致死。如果教國歌時會教埋呢個前因後果,我讚成國民教育。
回復  what

義勇軍進行曲創作人:藝術家田漢,於文革時期被迫害致死。如果教國歌時會教埋呢個前因 ...
hk小文 發表於 5-9-2012 10:41 AM
謝指教,”義勇軍進行曲創作人:藝術家田漢,於文革時期被迫害致死。”我唔反對教呢樣因文革�毛澤東的確可恨,話時話聽講我曾祖父都係被鬥死,不過我樂見中國富強進步中, 相比西方靠搶略來維持自己霸權其實中國既進步很內歛
回復 224# what

你究竟知唔知,今年中國的維穩預算係幾多架?