Toysdaily 玩具日報

[其他] (2樓更新9月3日詳情)今日我參與了學民思潮大集會,有些少感想

回復  what

你究竟知唔知,今年中國的維穩預算係幾多架?
hk小文 發表於 5-9-2012 10:57 AM
我無去研究,我知唔會少,而上訪既壞新聞都聽唔少,不過唔認同某D傳媒只報憂不報喜同所有嘢都陰謀論囉,就係因為認識不深所以讚成有國民教育囉
回復 226# what

但總好過國民教育報喜不報憂吧?
回復  what

但總好過國民教育報喜不報憂吧?
hk小文 發表於 5-9-2012 11:11 AM

西環內望蕭適仁 西環政治活躍分子  

「反國教」大餐
05/09/2012
反對設立德育及國民教育科成為政治運動,由學生打頭陣,在以鼓動式新聞為主的媒體放大下,政府投鼠忌器,天天捱打;「反國教」氣勢如虹,捨得一身剮,敢把CY拉下馬。
反國教者亦由起初的被同情對象,成為舞高弄低的莊家,絕食、佔領、最後通牒,步步進逼,強迫政府撤回,其他免談,可憐政府連下台階的機會也沒有。
反洗腦的學生領袖黃之鋒激動高叫:「受夠了,梁振英,你玩夠未!」贏來一片喝采。不知誰在玩嘢,更不知誰在洗腦。原本不知內情的學生和家長紛紛加入行列,說明反國教者對全社會洗腦成功;事實上,政府並未要強推國教科,也沒說不修改,但反對者打橫來,唯我獨尊,貌似民主起義,實是專橫恐怖,令人想起紅衞兵時代。
霸道鬥惡已成港式政治捷徑。反國教如同聖誕大餐,將反對派又一次凝聚起來,選舉前夕,各取所需。無論CY如何應對,反國教者都是贏家。

政府並未要強推國教科,也沒說不修改,我都一直講國民教育正反面都要講,何來師兄既結論係國民教育只報喜不報憂呢?
政府並未要強推國教科,也沒說不修改,我都一直講國民教育正反面都要講,何來師兄既結論係國民教育只 ...
what 發表於 5-9-2012 11:19 AM

冇強推,咁呂小依家讀緊咩???
回復 228# what

文革、田漢、六四、維穩這些這些也不在指引內,這不就是報喜不報憂的一種了嗎?既然有得傾,又為什麼不是傾好曬才推呢?有什麼較先推行,後諮詢更混漲的呢?
冇強推,咁呂小依家讀緊咩???
小堅 發表於 5-9-2012 11:24 AM
打橫嚟講,如果強推就全港小學都讀緊,唔止呂小一間,開班係呂小既決定好似之前有幾個月咨詢無家長反對才推行,師兄可唔可以理性D去討論呢?
打橫嚟講,如果強推就全港小學都讀緊,唔止呂小一間,開班係呂小既決定好似之前有幾個月咨詢無家長反 ...
what 發表於 5-9-2012 11:33 AM

諮詢過無家長反對???
用咩途徑諮詢???
定係透過家教會個幾個家長代表就算???
連家長都唔知D內容,點叫諮詢???
謝指教,”義勇軍進行曲創作人:藝術家田漢,於文革時期被迫害致死。”我唔反對教呢樣因文革�毛澤東的確可 ...
what 發表於 5-9-2012 10:53 AM

:50:你唔係講真架?

你竟然可以因為中國所謂進步,無視佢殺死你既先人?

你……
真係無得頂!:71:
回復  what

文革、田漢、六四、維穩這些這些也不在指引內,這不就是報喜不報憂的一種了嗎?既然有 ...
hk小文 發表於 5-9-2012 11:31 AM
指引不是課程全部,學校有權自定課程,講完

”但反對者打橫來,唯我獨尊,貌似民主起義,實是專橫恐怖,令人想起紅衞兵時代”其實呢幾日真係有呢種感覺,一D反對黨要所有民生議題讓路俾64�國教,這不是唯我獨尊是什麼,雖知其實有好多人都關心民生問題多一些

回復 234# what

你又認為有幾多間學校,有資源去製定教材呢?最後不又是跟指引去教罷了。既然民生議題都未搞定,何不先放下國民教育先呢?真的迫切過醫療和雙非教育等問題?

”但反對者打橫來,唯我獨尊,貌似民主起義,實是專橫恐怖, ...
what 發表於 5-9-2012 11:56 AM

”但反對者打橫來,唯我獨尊,貌似民主起義,實是專橫恐怖, ...
what 發表於 5-9-2012 11:56 AM

又講紅衞兵? 點解你7完一次重想7多次
學潮係紅衞兵嘅話教育局班人重可以理直氣壯咁講野?
你根本未真正處於過文革年代,你知唔知紅衞兵比學潮行為嘅極端性根本無得比
重擺你太公太爺上枱,我係你太公太爺化咗灰都唔認你個曾孫呀
回復 what

你又認為有幾多間學校,有資源去製定教材呢?最後不又是跟指引去教罷了。既然民生議題都未搞 ...
hk小文 發表於 5-9-2012 12:03 PM

無錯,通識如果唔係公開試科目,學校根本唔會自訂教材
而家d老師已經做到嘔,有幾多間學校真係會得閒到自訂國民教育教材?
回復 224# what

我又真係幾佩服你的胸襟,既然你知你的曾祖父是被鬥死,但你真的一點也不想知為什麼會是"鬥死"?莫非你認為”鬥死”是一種自然的死法?你真的沒興趣去研究下,當年中國,為什麼會出現一班人,會去"鬥死”其他人,他們又犯了什麼法而置死呢?
我剩係見有D人夙完全唔識包容唔接受別人意見
what 發表於 5-9-2012 09:47 AM

對,我有D人完全唔識包容唔接受別人意見........那人不就是CY嗎?:66:

不過我樂見中國富強進步中, 相比西方靠搶略來維持自己霸權其實中國既進步很內歛
what 發表於 5-9-2012 10:53 AM

其實歷史上一向中國都是東亞的霸者,相比西方靠搶略來維持自己霸權方式更厲害
就算不計元/清這些非漢族統治的時代,漢/唐等朝代也以"開闢國土"的名義入侵外族,如果不打你便以"每年進貢"代替
如果你有看大長今,你也會問為何韓國君主立王儲也要得到明朝的許可?因為當時韓國是中國的"殖民地/附屬國".為何漢城改稱首爾?就是因為要去"中國化"以忘記被殖民恥辱,所以上世紀未中國開始強大時,東亞國家害怕及提出"中國威脅論"也可以理解

之所以我們覺得西方霸權特別厲害是因為事件是近代史,而且當時西方工業革命的成功,令"國力"幾何級提升,古代小國都可以擋下大國,但近代非工業化國家根本冇得打,是單方面的侵略,而且武器可移動距離大幅提升,做成由古代小區域的戰爭變成近代世界大戰,令現代人回顧歷史時特別覺得恐佈.

如果現代沒有工業革命,世人還是用刀刀劍劍打仗,那現在的中國肯定是東亞霸主,而且手法可能比西方更可怕
當奴隸當奴隸太久, 他只會害怕再沒有主人虐待的日子怎麼過=)