Toysdaily 玩具日報

[其他] (2樓更新9月3日詳情)今日我參與了學民思潮大集會,有些少感想

無知唔係罪, 睇下人地講乜啦~~~ 小朋友!!!
威哥仔 發表於 4-9-2012 02:49 AM

無知唔係罪, 要有獨立思想~~~ 小朋友!!!
你呀, 算吧啦, 講野無POINT, 無論點, 一味話唔會無無無~

撐撐撐撐乜春野? 新一代個腦就 ...
威哥仔 發表於 4-9-2012 02:34 AM

不夠人說就發老皮?不同意你就用鬧?新一代個腦就只係識裝屎既???
在多元化的自己社會也不接受不同聲音,還談什麼民主、自由?
睇咗好多forums討論,
有一點令我唔舒服,
係双方都好快就質疑對方嘅動機。
支持&#22 ...
WalkerMachine 發表於 3-9-2012 11:14 AM

Well said. I couldn't put any better.:71:
不夠人說就發老皮?不同意你就用鬧?新一代個腦就只係識裝屎既???
在多元化的自己社會也不接受不同聲音, ...
simpsons 發表於 4-9-2012 08:33 AM

其實討論還討論...
唔好為鬧而鬧...
次次有討論既POST到最後都變成咁...
大家拎證據支持自己觀點就夠...
最後變成鬧吵就冇意思...
:42:
好開心見到咁多TD 大大, 雖然平時成日講玩具, 邊度平D 邊度貴D, 但對住D 大事公義都絕不含糊
其實國民教育真係咁恐怖嗎?我覺得唔係,最恐怖係寫指引那班人,一班口口聲聲叫你愛國,但袋裡卻有三五七本外國護照的權貴,一班在叛國的人教我愛國?無 L 野呀麻?不過亦是正苦一貫技掚,把一些真正愛國的拒之門外,要拉要鎖,一班毫無立場,忽然愛國的卻授予公職,然後次次攪到一塌糊塗!引起民憤為止!
而家正苦擺明拖字訣,打消耗戰,我正苦大把時間資源,睇你班靚仔捱得幾耐!唉........
我已經去了大陸工作5年。看到很多大陸的黑暗面,但同時也見證了它的經濟發展。

朋友們,我見到香港這幾 ...
gazza1211 發表於 2-9-2012 09:07 AM
支持支持,唔可以因噎廢食
:66:
教育局課程指引!
睇完你自己講,有無問題?
原罪 發表於 4-9-2012 02:02 AM

真係好滾動 全城滾起來:66::66:火滾個滾:66:
只係可以睇各位的留言,要時間消化.
各下去了大陸工作五年,相信你都並唔係一位打“正苦”工既人,你也不知道“正苦”都變遷中要,本人不便 ...
Dante14104 發表於 2-9-2012 09:42 AM
係我眼中黃同學周圍踢館只有佢講不接受意見呢D唔係佢反緊既紅衛兵行為咩?
若果國民教育科有如實記載文革時期紅衛兵如何批鬥自己父母的內容,
我亦唔介意香港推行
人仔貓 發表於 2-9-2012 10:25 AM
打開電視都有得睇, 有日會唔會有學生絕食要求俾層樓佢住呢
我非常認同版主你講既野...
不過對你所講被政黨利用呢點有少少補充...
我係前面都講左,選舉在即,有 ...
小堅 發表於 4-9-2012 08:27 AM
其實我支持將呢個議題推到選舉後, 最少可將選舉操作因素除去, 不過似乎有D黨就係要拉成選舉議題
係我眼中黃同學周圍踢館只有佢講不接受意見呢D唔係佢反緊既紅衛兵行為咩?
what 發表於 4-9-2012 02:41 PM

識唔識分先後次序? 而家係教育局班友同梁振英唔聽民意先
你知唔知紅衛兵行為係咩? 批鬥、「破四舊」、「抄家」個d先係紅衛兵行為
而家佢只係表達訴求炸,返F.1-3讀好D中史先講野啦你
what 發表於 4-9-2012 02:44 PM

咁講有d打橫黎,如果真的像小朋友樓計買糖買玩具,甚至好似你話要層樓,但肯定無咁多人理性地去支持啦.....!

我都可以講,而家d學生係絕食唔食毒奶粉啫! 好合理wo...
what 發表於 4-9-2012 02:44 PM

10年後,先有大量市面去各大地產商總部門口,要求送層樓給他們住。。。;再過10年,有大量市面擁到各大銀行、金管局和稅局門口,要求開倉派米。。。。;又過10年,還有大量市民結黨,到全港各大屋苑,持刀搶劫有產人士的資產和財物。。。;最後10年,入夜街上更出現人吃人現象;各個關口都佈滿坦克車、軍隊,為關口被衝破時作準備。