Toysdaily 玩具日報

[其他] (2樓更新9月3日詳情)今日我參與了學民思潮大集會,有些少感想

http://www.youtube.com/watch?v=b ... ure=player_embedded

聽完之後,9月9日...
大家記得投幫到大家既人一票...
要阻止國民教育推行,就要出黎投票...
小堅 發表於 7-9-2012 03:28 AM

肥佬黎?
佢轉幫民主黨架?

民主黨出賣選民喔…
民主黨張文光係讚成國民教育……

可以參考下以下連結!

http://thosewerethedays.wordpress.com/2012/07/24/%E8%AA%B0%E5%9C%A8%E7%AB%8B%E6%B3%95%E6%9C%83%E8%88%87%E6%94%BF%E5%BA%9C%E5%90%88%E8%AC%80%E6%8E%A8%E5%8B%95%E6%B4%97%E8%85%A6%E5%9C%8B%E6%B0%91%E6%95%99%E8%82%B2/
回復  原罪

高登每逢入夜就好難上,copy過來吧, 已貼link相信作者唔會介意的

從政府宣佈推出「 ...
(^3^) 發表於 6-9-2012 07:14 PM

其本質如何是一回事,現實中有何偏差是另一回事。

我喜歡呢句,有時我都分唔清。
肥佬黎?
佢轉幫民主黨架?

民主黨出賣選民喔…
民主黨張文光係讚成國民教育……

可以參考下以 ...
原罪 發表於 7-9-2012 03:33 AM

但段野既內容:佢講自己唔係支持建制派...
突然轉口太...

如果係咁就恐怖啦:

校方早前要求教師簽署保密協議,禁止向外披露教材。面對外間劣評,校方昨讓傳媒參閱已完成、將於未來兩月教導的「責任感」部份。小二其中一課「我學會唱國歌」,將唱國歌列為學生責任,教師需引導學生思考,唱國歌時會否如得獎運動員一樣「以身為中國人為榮,有感動流淚的感覺」

呂明才睇到就真係有流淚既感覺啦
小堅 發表於 7-9-2012 03:28 AM

小堅兄,節目第10:00分鐘…
大班表示,有聽眾同佢講…

出名多有錢人就讀的維多利亞糼稚園,這個學期開始靜悄悄地推行國民教育,沒錯在幼稚園,他們要學習唱『美勇軍進行曲』,要唱得激昂,還有每月理應有生日會,訂了9月28日是愛國生日會

好X恐怖呀!:69:幼稚園都唔放過…
小堅兄,節目第10:00分鐘…
大班表示,有聽眾同佢講…

出名多有錢人就讀的維多利亞糼稚 ...
原罪 發表於 7-9-2012 02:02 PM

原罪兄,我尋晚聽完都打左個凸...
仲有呢間幼稚園好多分校...
原本冇話幼稚園要國民教育...
依家冇端端咁自發去搞...
呢間幼稚園創辦人係中共人士???
小弟搵到個咁既網頁…有無師兄可以講解下嘛?

http://www.ahkf.org.hk/school1f.php

幼兒隊伍簡介
  國民教育應該從小做起,讓小朋友認識國家、關心國家,體驗作為中國人的光榮。2009年,本會成立了20隊幼兒隊伍,讓小至3、4歲的學生亦能通過規範的集會活動及舉行升旗禮,能有系統地學習基本步操、升旗的步驟及禮儀及國情知識,增強國民身份認同。
最可悲係,這個星期正苦效率突然快了十倍!又十招壓樓價、又港人港地、又擱置一簽多行,但對呢件國民搞肉卻仍停在得把口,要傾使咩約啫,係梁生寫字樓樓下咋,自己行落去咪得羅!成班人恭候大駕啦!
最可悲係,這個星期正苦效率突然快了十倍!又十招壓樓價、又港人港地、又擱置一簽多行,但對呢件國民搞肉卻 ...
hk小文 發表於 7-9-2012 11:30 PM

一簽多行不是擱置,是暫援~

而且只是深圳。

其他城市既一簽一行,係有序開放既…

請勿掉以輕心啊小文兄~:77:

而且只是深圳。

請勿掉 ...
原罪 發表於 7-9-2012 11:33 PM

溝淡呢樣就事在必行架勒,但仍好多人覺得暫援已經害左佢地!睇到有人話他日老師唔靚,又走出來罷課絕食,好!講那位人兄咪試下羅,睇下有無人啋你?又是一堆歪理!更更可恥嘅係,那班有頭有面有地位有學識的〝大人物〞,什麼前律政司、什麼什麼一國兩制研究中心總裁,除了抹黑班學生,無個人可以埋直氣壯,有根有據咁去解釋呢件事嘅,究竟面唔面紅架!但班政黨亦唔好得幾多,我夠膽講,今次如果俾班政黨搞,早兩日政府招安時,已經仆到去,邊可能撐到今日?個黃成智仲 on 9, 一聽到條0靚仔係學民思潮嘅,即刻痴埋去仲驚死無又知,點知原來條0靚仔係學民思潮嘅使叛將,根本係呃飲呃食呃埋錢0個隻,學民思潮公開同條友斷絕關係,黃成智都仲矇下矇下..............唉!
溝淡呢樣就事在必行架勒,但仍好多人覺得暫援已經害左佢地!睇到有人話他日老師唔靚,又走出來罷課絕食 ...
hk小文 發表於 7-9-2012 11:49 PM

佢地變哂丁蟹!
覺得自己係「好人」,做緊好事!
佢地先係被迫害既一班…其他出黎既12萬人,係被洗腦,或戇x既~
總之佢地就係唯一真理~

政府呀...呢班人做緊咩、你地做緊咩?
朱門狗肉臭 :42:
晚會中最發人深省的,就是由內地來港的學生自己的親身見證, 希望那些"反-反國教"的市民能聽到這些出自真心、令人痛心的真誠聲音。

而且只是深圳。

請勿掉 ...
原罪 發表於 7-9-2012 11:33 PM

自由行等政策的目的就是慢慢把大陸/文化/經濟浸入香港,溫水煮蛙,令香港人以為沒有大陸便不行,最終令香港生活經濟民生法治被大陸操縱
新彊西藏等地區就是用這招,把大量漢人送入去,令新彊西藏人由多數變少數,再強迫非漢族學習漢人文化語言,最後甚至禁止學校教授藏/彊本身民族的母語
在我們鄰近的廣東也是不停打壓廣東話,所以才有早幾年廣東人走出來反打壓廣東話的行動
共黨的目的就是制製造一個單一文化單一語言的國家,不但不會因為文化不同而令社會不穩,令人民衝突矛頭指向政府,更不會有人說政府聽不明的語言而暗中造反,說到尾也是為自己的權力地位
香港正正也是被慢慢侵食,像市面不停有只有殘體冇正體中文的東西,或學校只用普通話教中文等,目的就是試香港人的水溫,再一步步地把香港人洗腦同化.遲些香港市面只有殘體字,上課所有科目也只用普通話教