Toysdaily 玩具日報

[其他] (2樓更新9月3日詳情)今日我參與了學民思潮大集會,有些少感想

教育局課程指引!
睇完你自己講,有無問題?

小朋友, 有無睇過"血鑽"呀?

入面有講到點樣可以令D細路仔做童兵架, 靠咩呀? 咪洗腦囉!
...
威哥仔 發表於 4-9-2012 01:58 AM

小朋友到你看到政治的醜陋,你就不會這樣說了。
童兵很大原因是生活迫成,而不是靠洗腦的。
洗到腦國內人士翻牆?會有政治犯?會有示威?
教育局課程指引!
睇完你自己講,有無問題?
原罪 發表於 4-9-2012 02:02 AM

我一直也說內容有問題,我沒說他是對,我只是反對洗腦說法。
洗到腦國內 ...
simpsons 發表於 4-9-2012 02:08 AM

洗唔到腦?
文化大革命點會發生呀?

你會唔會拖你老豆老母出黎鬥呀?
下面條片,你研究下~
http://www.youtube.com/watch?v=tXxeYlfCHFw
其實睇佢評分標準就知咩事
費時你話最近既新聞係炒作
搵篇成年前既新聞睇
http://news.sina.com.hk/news/3/1/1/2094189/1.html
國民教育最可怕既地方係潛移默化,
小學學生多數沒有成熟的批評思考能力
你硬推,佢就硬食,
現實裡面,有好多小朋友返完學,老師講完一樣野,父母又講同一樣野既時候,
但係佢地方法或者內容有分別,小朋友都會話"媽媽你唔岩,老師話唔係咁架!"
"老師講既先岩

學校係一個培養人價值觀,是非對錯既地方,
老師同學校,再加埋同學,佢地既影響力係非常之大
佢地相互影響
久而久之,就會變成潛移默化,
細細個既價值觀建立係好堅固,
而且年紀愈細,學習能力愈高愈快愈入腦,

即係咁,即使有極少染紅既內容,
長期潛移默化咁洗腦,
就好似慢性中毒一樣,
每堂洗D,每堂洗D,
第日就會愛國愛黨到,變成爹親娘親不及毛主席親

洗腦,最可怕唔係令你一朝一夕就變成果類人,
而係你慢慢潛移默化變成果種人而你又不自知

強姦係犯罪--的確
但係洗腦,法律上無話你會被判有罪
但唔代表你做緊既野係正確,
唔好以為無罪,果樣野就等於岩,
就好似,呀媽係女人 ,唔等於係女人都係你呀媽

國民教育就好似包住糖衣既慢性毒藥
洗唔到腦?
文化大革命點會發生呀?

下面條片,你研究下~
...
原罪 發表於 4-9-2012 02:13 AM

根本就係對牛彈琴晒9氣, 算吧啦!!!
洗到腦國內 ...
simpsons 發表於 4-9-2012 02:08 AM

你呀, 算吧啦, 講野無POINT, 無論點, 一味話唔會無無無~

撐撐撐撐乜春野? 新一代個腦就只係識裝屎既???
你硬推,佢就硬食,
現實裡面,有好多小朋友返完學,老師講完一樣野,父母又講同一樣野既時候,
但係佢地方法或者內容有分別,小朋友都會話"媽媽你唔岩,老師話唔係咁架!"
"老師講既先岩

佢地相互影響

長期潛移默化咁洗腦,
就好似慢性中毒一樣,
每堂洗D,每堂洗D,

強姦係犯罪--的確

不速之客 發表於 4-9-2012 02:28 AM

點解D咁易既道理D人都會睇唔明??? 為什麼???
就像廿二世紀殽人網絡一樣,這裡有d人都未訓醒
點講都唔會明!:o
洗到腦國內 ...

你硬推,佢就硬食,
"老師講既先岩

佢地相互影響

長期潛移默化咁洗腦,
就好似慢性中毒一樣,
每堂洗D,每堂洗D,

強姦係犯罪--的確

不速之客 發表於 4-9-2012 02:28 AM

無知唔係罪, 睇下人地講乜啦~~~ 小朋友!!!
就像廿二世紀殽人網絡一樣,這裡有d人都未訓醒
點講都唔會明!
Keroro軍曹 發表於 4-9-2012 02:44 AM

又話50年不變, 你睇下一半都未過就攪咁多野喇!!!

唔通驚D香港人運動唔夠所以係要攪下屎棍要D香港人出黎行下街?!
睇咗好多forums討論,
有一點令我唔舒服,
係双方都好快就質疑對方嘅動機。
支持嘅話反方係為反而反,政治動機,冇睇過教材,被政黨利用、
反方就好快話人地5毛 ( 好彩TD唔係 )。
從而避開提出真正可討論事件本身嘅論點。
另一点係大家好容易用一啲似是而非嘅比喻,令討論失焦..

點解要推行國教 ?

"要令兒童有國民身份的自豪感,並以價值觀和態度為導向,幫助學生養成良好品德和國民質素。"

睇完網上pdf教材,冇錯,內容有讚中國政府的章節,也的確有批評的!更多只係陳述,唔可以話佢係一面倒。咁正如官員們所講,如果有部份未完善,大家何不改好佢呢!

但唔知點解就算攞走偏激嘅章節,成件事仲係令人好不安...?

然後我諗起Truman Show張海報,一格一格的小圖片,組成主角的面孔,近看看不清,要看整張海報看才看到。

這個教材,有章節是讚的,也有彈的,但不論讚彈,整體組成嘅一個訊息係 : 無論好壞,國=黨,這就是中國模式。

以前我的老師說,為人師表,最大嘅難題,係選擇應該教學生"the world as it is",定係"the world as it should be ?"

而國民教育嘅前設就係"how it is" , is "how it should be". : 無論政府做對做錯,共產黨仍然會係中國應該存在嘅唯一。呢個就係國民教育嘅大picture。

我自己做生產/出入口,10年來從多方面接觸呢個國家,我知道一黨專政係一個事實,唔會一朝一夕改變,肯變都有大把副作用,會大亂....呢個係"how it is",但我唔希望認同呢個係how it should be,如果講價值觀,呢個就係我嘅價值觀。

....点講呢....無間道黃sir話齋 " 世界唔應該係咁,做人唔應該係咁"

價值觀係個人的,我有朋友一早送咗小朋友去"左派小學",希望佢早啲接受中國模式,目標係青華,想佢識多啲"人脈".... 我唔會話佢冇良知,相反,佢亦係為小朋友著想,只係大家價值觀不同。

我係一個順民,遊行集會已經係最大動作,"反叛"只會留喺思想屠次,"批判"只限於言語吹水... 不過極權統治者亦往往唔想放過呢兩样。( 小小電影推介 BRAZIL by Terry Gilliam,布拉格之戀 by Philip Kaufman )
睇左好多forums討論,
有一點令我唔舒服,
係雙方都好快就質疑對方既動機。
支持 ...
WalkerMachine 發表於 4-9-2012 03:14 AM

我非常認同版主你講既野...
不過對你所講被政黨利用呢點有少少補充...
我係前面都講左,選舉在即,有D政黨既參選口號係撤回國民教育...
但係有幾多係真,幾多係假???
會唔會選左佢之後,又反口???

就好似我係35#所講...
「垃圾局選舉在即,有D野我地控制唔到...
但有D野可以自己決定...
最有方法阻止推行國民教育既方法...
就係投真係幫到手既人,而唔係用國民教育作口號既政黨... 」

呢樣野就要交畀你地自己決定...
題外話:星期日先收到教協電話,話一定要投邊個投邊個...
呢D咁既電話一聽即CALL線...
洗唔到腦?
文化大革命點會發生呀?

下面條片,你研究下~
...
原罪 發表於 4-9-2012 02:13 AM

文化大革命不是洗腦咁簡單,你多了解一下。