Toysdaily 玩具日報

[其他] (2樓更新9月3日詳情)今日我參與了學民思潮大集會,有些少感想

不夠人說就發老皮?不同意你就用鬧?新一代個腦就只係識裝屎既???
在多元化的自己社會也不接受不同聲音, ...
simpsons 發表於 4-9-2012 08:33 AM

做咩? 比人講中晒d要害就話人鬧你呀?

洗唔洗同阿爸阿媽告狀呢?

大聲唔等於無禮貌, 我咁講野唔代表我惡~

真係覺得你好好笑, 完全沉醉於自慰中!!!

仲有咪抄人講既野啦好無? 應聲蟲
無知唔係罪, 要有獨立思想~~~ 小朋友!!!
simpsons 發表於 4-9-2012 08:31 AM

下? 乜你有思想既咩小朋友???

有就諗下人地講既野先好回咪一味得個2句仲要抄人啦小朋友!!!
真係覺得你好好笑, 完全沉醉於自慰中!!!

仲有咪抄人講既野啦好無? 應聲蟲
威哥仔 發表於 4-9-2012 07:01 PM

幼稚
人地討論什麼也不知道,只懂在呱呱叫!
https://www.youtube.com/watch?v= ... e=player_embedded#!

利申,我唔喜歡森美,不過佢講得有道理。
Copied from my own FB posts :)
同志或许无儿无女,但唔代表国家机器恰細路会坐视不理喎!
大家有冇興趣check自己母校搞成點?
立法會淪陷变冇牙紙老虎,香港事無大小都靠曬馬鬥人多,北京,你知唔知個醜字点寫架?你唔怪得西藏,新疆,台湾個個雞飛狗走架喎!
其实真係未试过一年內出入政总咁多又咁密,仲多个一年去台北同曼谷的总和,有冇里数赔偿?
今晚(3rd Sep 12)几好風喎!到咗政总散步順便唸吓玫瑰經,求聖母守护大家,特别係絕食人士。亞孟
幼稚
人地討論什麼也不知道,只懂在呱呱叫!
simpsons 發表於 4-9-2012 07:22 PM

唔好再引我笑好無?

話緊自己?!
若果國民教育科有如實記載文革時期紅衛兵如何批鬥自己父母的內容,
我亦唔介意香港推行
人仔貓 發表於 2-9-2012 10:25

Agree! One of my cousins 批鬥ed her father to death during the Cultural Revolution! I don't need any of this BS for the kids!
http://www.youtube.com/watch?v=WvyjVHxRWb8

ATV仲黎火上加油!
寫呢篇稿既人係痴線既,竟然話香港非華人學生,唔係中國香港公民???

唔怪得喬寶寶太太無護照啦!
入境處原來都係咁x樣諗野架?
文匯報呢啲公認左到不能再左既報紙居然有人會信,重引用做論點支持自己,真係得啖笑
Code 發表於 4-9-2012 06:13 PM
無知, 溫室的小花,睇得毒果多壞腦
有人話因為有太多聲音,所以政府做唔到嘢,但政府又係咪真係急市民所急呢?房屋、醫療、老人、雙非學童,有邊樣唔急過什麼國民教育,你政府咁多嘢未搞掂,就走去搞什麼國民教育,有咩辦法唔俾人嘈?
(我明白,我了解,唔等於果樣野合理,亦唔等於我地要接受)
一個國家為人民生活,為加強國家實力,用戰爭侵略別國豐富的資源,
即使了解他的動機,明白他的行為,並不等於他做的事情是對的
如果因為一樣事情很困難,不嘗試,不堅持,而放棄,妥協的話,
這件事情上,永遠不會有改變
如果當年國父孫中山先生,因為中國帝制有2千年以上既歷史而覺得困難,唔去做,去妥協
今日既中國,會變成點?
我明白有部份中國既父母,盡早幫佢染紅,打通人際網絡既行為,
畢竟,每一個地方,有自己既生活方式
但係係果個地方,點解要咁樣先生存到?歸根究底,大家心中早有答案

另外請不要把遊行集會表達訴求當成洪水猛獸
最起碼,香港比起其他國家的遊行都來得和平,
請不要扭曲別人的訴求為無理的要求
他們爭取的訴求,不是要一棟樓,不是要錢,不是打劫,
只是爭取合理的訴求,
我並不打算叫人支持與否,只是講講自己家族既歷史,再加自己一些想法,等大家自行判斷

我的家族當年在香港懸壺濟世(應該明係做咩職業掛)
嬤嬤在鄉下照顧我的兩位伯父、姑媽同我父親
第一次,全家差點死光,還好有人出面保我(因我嬤嬤每天都會派飯給乞丐,事後我地家族亦感謝佢地救命之恩),否則我依家唔可以係度講野
大伯父被迫離婚,約5-10年後再娶
最後嬤嬤都係挨唔住死左,爺爺係香港知道消息而過世
令父親大人同二伯父"有幸"到香港辦喪事

我呢房人算好,另幾房的太公/叔伯輩,不是被打靶,就係俾屈死
從叔父一輩所知,家族幾乎死左一半既人,有些甚至變成"死剩種"
無他既,因為我地家族多知識分子(當年既秀才),在香港又有點錢寄回鄉

我想講既係,如果你還覺得一個今天還在殺人的政府重有得救既話
咁同覺得"林過雲"坐左二、三十年監就會改過既一樣,咁你今天會唔會支持政府放林過雲出獄,信佢會改過?

如果你覺得因為常到那裡工作而覺得那裡是一個好地方,要多同佢地打交道。你要知道,當年八、九十年代去那裡開荒既香港商人,如果不是大財團,沒有幾個有好收場

如果你覺得不反對/保持中立,是不希望淪為什麼政治工具,法理上沒有問題,但正如一些被虐者講,我並唔係希望有人雪中送炭,但請不要助紂為虐。我地既無視、所謂既中立,無形中就係一種助紂既支持力
如果你覺得不反對/保持中立,是不希望淪為什麼政治工具,法理上沒有問題,但正如一些被虐者講,我並唔係希望有人雪中送炭,但請不要助紂為虐。我地既無視、所謂既中立,無形中就係一種助紂既支持力chlycab 發表於 4-9-2012 10:26 PM

我淨係對你最後個句回應...
中立:我係要睇內容(教材),但依家連教材都睇唔到,我已經唔係中立...
淪為政治工具:我講既政治工具係某D政黨借今次國民教育黎當拉選票既手段...
詳情請看:164#
http://www.toysdaily.com/discuz/ ... 21&fromuid=3836
回復 207# chlycab

但最令人難明的就是,那班維園阿伯,明明就是經歷過和閣下一樣不幸的遭遇,被迫走來香港,但仍盲目支持這個政權,真是令人費解!
真係好恐怖!

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20120904/51054782

沙田第一城浸信會呂明才小學本周五將上首堂德育及國民教育課。校方今日公開課程,其中小二有「我學會唱國歌」部份,教師要向學生灌輸聽國歌洗淚是愛國表現;在進行一個名為「 中華好兒女」的活動時,要教師留意學生是否認同自己是中國人及歸屬感,並且要學生知道想當中華好兒女,必須承認自己是中國人,尊重國家又要學生高呼為作中國人而高興。其他課程主要是德育,沒有負面國情。

校長黃潔蓮表示,曾邀家教會理事和校友會幹事參閱課程。至於向家長諮詢,原來只是諮詢家教會理事及透過家長通訊,「冇人出聲反對」,間接承認未有召開家長會討論。

呂小開展德育及國民教育科關注組發言人黃浩倫表示,關注組繼續要求學校撤回科目,目前已收集超過1000個簽名,反對學校開展科目。