Toysdaily 玩具日報

[其他] (2樓更新9月3日詳情)今日我參與了學民思潮大集會,有些少感想

識唔識分先後次序? 而家係教育局班友同梁振英唔聽民意先
你知唔知紅衛兵行為係咩? 批鬥、「破四舊」、「 ...
kenny52494 發表於 4-9-2012 03:03 PM

10歲兒隨父撐開國教科 遭「圍噓」嚇到喊

集會舉行期間,家長劉先生帶同10歲就讀小五的兒子到場舉起「愛中國」紙牌,表達自己支持加強國民教育的聲音,但意見很快遭反對者「淹沒」。反對者不斷發出噓聲及呼喝聲,令孩子受不住壓力,哭了起來。劉先生表示,大家可以不支持政府,但不可以不愛國。他又指只是來表達意見,不明白在場人士何以如此激進。

http://paper.wenweipo.com/2012/09/04/HK1209040002.htm

若果贊成推行國教科,就會被部分媒體、網上平台批鬥,手段非常可怕!
回復 181# what

持反對意見去對方地頭被噓有幾出奇 ?
你試試去香討港聞版話反對國民教育 ,情況有過之而無不及

集會舉行期間,家長劉先生帶同10歲就讀小五的兒子 ...
what 發表於 4-9-2012 03:12 PM

反國教的團體已經被正苦漠視,被正苦激到一肚氣中。這家長仲帶埋仔仔去踩場,就好似在人地傷口上攦鹽, 似乎係自己攞黎。
10年後,先有大量市面去各大地產商總部門口,要求送層樓給他們住。。。;再過10年,有大量市 ...
gazza1211 發表於 4-9-2012 03:11 PM

事實係而家一班中學生,老師,家長,校長,市民集會絕食要求政府收回一個佢地認為唔適合小學生嘅課程,而唔係要政府送樓俾佢地住。
反國教的團體已經被正苦漠視,被正苦激到一肚氣中。這家長仲帶埋仔仔去踩場,就好似在人地傷口上攦鹽, 似 ...
albegas 發表於 4-9-2012 03:32 PM
支持國教都俾傳媒漠視一肚氣啦
支持國教都俾傳媒漠視一肚氣啦
what 發表於 4-9-2012 03:35 PM

但有阿爺同正苦撐, ger 晒啦....!
其實我支持將呢個議題推到選舉後, 最少可將選舉操作因素除去, 不過似乎有D黨就係要拉成選舉議題
what 發表於 4-9-2012 02:54 PM

呢個係關於小學嘅政策,小學9月1日開學,兩三個月前已在反對,但政府一直拖,至會拖到今日變成選舉議題。
呢個係關於小學嘅政策,小學9月1日開學,兩三個月前已在反對,但政府一直拖,至會拖到今日變成選 ...
(^3^) 發表於 4-9-2012 03:52 PM
政黨選舉部署一早開始明顯係4月,所以唔係”拖到今日變成選舉議題”係有人一早PLAN好
但有阿爺同正苦撐, ger 晒啦....!
albegas 發表於 4-9-2012 03:39 PM
阿爺未出手連太空人都變成”西環治港”,根本香港傳媒霸權十幾年, 未上台就叫人落台乜道理,一句”為民主”就蝦蝦霸霸
對國家感情不太強烈時請自我反省!

政黨選舉部署一早開始明顯係4月,所以唔係”拖到今日變成選舉議題”係有人一早PLAN好
what 發表於 4-9-2012 04:28 PM

我明白大大嘅觀感
其實我希望,如果支持國民教育,應該係因為同意佢嘅動機目的同價值,認同政府今年必須推行嘅理由,認同課程內容的確有助下一代心智成長,題出點解政府要下一代更愛國但弱化中史科嘅理由 。而我唔希望見到支持嘅理由係因為唔想益某個我唔支持嘅政黨,或反對政府聲音會令社會唔安寧唔進步,背後有陰謀等。因為問題應該係國民教育本身,  影響嘅係下一代...再下一代,唔可以太短視。

文匯報呢啲公認左到不能再左既報紙居然有人會信,重引用做論點支持自己,真係得啖笑

真係想叫你收皮,quote文匯出來當看破紅塵
快d回我賺多5毫子啦你
看看陳雲老師如何說洗腦~

香港的國民教育爭議,出現洗腦一詞。反對者,認為洗腦乃毒害兒童,支持者之中,如老土共認為,各國都有洗腦教育,腦袋洗一下,不是很好嗎?

反對者視洗腦為貶義詞,支持者視之為平義詞甚至褒義詞。為什麼會這樣的呢?這除了政治信念不同之外,也牽涉中文的選詞用字。洗腦是心理學用於極權統治,是用透過系統性的方法,重覆地、慢慢地對人進行密集性觀念灌輸,以改變其原有的思想和態度,令人不知不覺相信了某事或信任某個組織。政治組織、宗教組織和商業公司都有用洗腦,但以極權國家用得透徹,因為商業組織、宗教組織的資源有限,而且無法全面強逼人家接受。

洗腦一詞來自美國的英文brainwash。原意是指上世紀五十年代的南北韓戰爭期間,美國士兵被中共俘虜之後,日夜接受中共的思想改造,獲救之後回到美國,竟然幫共產黨講好話,忘記了美國的自由精神,於是美國記者Edward Hunter就用brainwash一詞來描述此事。

在一九五〇至五一年期間,毛澤東提倡幹部要批評和自我批評,動員知名文人學者下鄉,學習土地改革的成效,毛稱之為「先洗澡後洗腦」,身心洗乾淨,去除封建餘毒。毛澤東在一九四五年四月中共七大代表大會做政治報告,題為「論聯合政府」,毛說:「房子是應該經常打掃的,不打掃就會積滿了灰塵;臉是應該經常洗的,不洗也就會灰塵滿面。我們同志的思想,我們黨的工作,也會沾染灰塵的,也應該打掃和洗滌。」

他用的洗臉、洗滌與黨員的思想工作,用的是洗心革面、潔身自愛的意思,有乾淨、純潔、去除污垢的意思,是褒義的。然而,若我們不贊同共黨的思想灌輸和黨員培養,就不要用洗滌、清潔、洗腦之類的字。應該直接用「荼毒」一詞。

荼是苦菜,毒是螫蟲,如蠍子,比喻苦痛、毒害。荼毒是古語,《文選·潘岳·寡婦賦序》云:「斯亦生民之至艱,而荼毒之極哀也。」後來有荼毒生靈、荼毒人心之語。

中共式的國民教育,譴責它是洗腦,固然可以,但也應該交替用荼毒人心來描述,更為清晰。政治鬥爭就是語言鬥爭,選擇對自己有利的語言都不懂得,豈能得

其實今次件事突顯左個問題
對於呢尐大事有幾多人可以客觀去分析睇唒全件事的因由??
大家都係聽尐唔睇尐因為現在資訊大多?
在片面的消息下卻有主觀願望
對於相反意見就不停抽插
硬係估人地有咩陰謀同企圖

有時我唔明
以某政黨的理念

沉默就係穩定?
支持就係建設社會?
反對就係破壞和諧?
難道要每個人都是順民
始終批評比參與來得容易

一個社會進步只因為有人走得前即使未必完全合符每個人的願望。
改變有時靠自己好過正苦同政客

我信我們同強國不同在於
我們還有良知,
同可以說