Toysdaily 玩具日報

[其他] (2樓更新9月3日詳情)今日我參與了學民思潮大集會,有些少感想

中國富強進步中??

經濟: 來自房地產,工業、製造業來自外國
教育: 只得部分發達成市學識率高一點....山區學生多到...
民生: 留守兒童嚴重,食水、電力短缺
政治: 貪污,四川豆腐渣,大頭奶粉.重有數之不盡既問題

一個到今時今日依然貪污嚴重、無人權、經濟、教育、民生、政治都不知所謂既黨政國家,
富強進步??請問係邊?
其實我係164#最尾既題外話,已經講左我所講既係邊個...

真同假就等大家自己黎決定,所以我一直強調...
最有方法阻止推行國民教育既方法...
就係投真係幫到手既人...
(呢個我係35#講過)

可能係你地眼中覺得我支持建制派...
可能係我表達得唔好,你大家誤會...
誤解我唔緊要,不過希望大家唔好中招...

http://www.hkdailynews.com.hk/news.php?id=244384 ]

師兄誤會了,我從師兄一直既言論都不覺得你支持建制派,
我其實想帶出若除建制派外所有政黨都支持反國教時,
你行出來聲援相對地亦是支持你投的那位議員,
故此不用怕成為政治工具,而且除左廢陶外,
其他議員都是低調出席的.
師兄誤會了,我從師兄一直既言論都不覺得你支持建制派,
我其實想帶出若除建制派外所有政黨都支持反國教 ...
Code 發表於 5-9-2012 04:28 PM

明白...
好多謝你出呢個POST...
等我學到好多野...
係我之前諗多左...
:64:

係呢幾日我親眼所見...
學生係非常理性咁表達自己既訴求...
支持者當中,好多未必直接受影響既一群...
但係佢地都企出黎...
目的係為小朋友同下一代著想...
呢點我好感動...
明白...
好多謝你出呢個POST...
等我學到好多野...
係我之前諗多左...

係呢幾日我親眼所見 ...
小堅 發表於 5-9-2012 04:36 PM

客氣了,應該係小弟多謝各位師兄至真,
我從中見識多了不同聲音同想法,辨論技巧etc
本來都沒有想到會有咁多師兄回應,謝謝大家:64:
謝謝閣下提供非常好的邏緝例子,依書變換

不如將飮食業、服務業、金螎業、建 ...
Code 發表於 5-9-2012 07:53 AM

這些比喻幾有意思,至少讓大家知道,其實很多東西都在影響我們的思想,行為,習慣, 不只係國民教育。

回復 241# Code

咁一樣歸一樣,中國在富強中的確是事實,舉個例子如深圳的地鐵,真的使很多較遠的城鎮拉近了,例如去龍岡,一小時也不用,並只是八元人民幣;道路建設又真的較以為好了很多,當然,中間貪了多少,又是另一個故事。始終中國十幾億人,一個小問題,在中國已變成大問題,很多事情確不是可以一步到位,但當中有幾多其實一早已可解決的問題而沒解決,便只有中共才知了。
回復  Code

咁一樣歸一樣,中國在富強中的確是事實,舉個例子如深圳的地鐵,真的使很多較遠的城鎮 ...
hk小文 發表於 5-9-2012 04:49 PM

謝謝,是我偏頗了,值得我反思:64:
客氣了,應該係小弟多謝各位師兄至真,
我從中見識多了不同聲音同想法,辨論技巧etc
本來都沒有想到會有咁 ...
Code 發表於 5-9-2012 04:43 PM

師兄你客氣...
:64:

討論既好處...
正正就係係從討論中學習唔同既觀點...
再分析對與錯...
真理到最後只會愈辨愈明...
歪理因為冇論點支持,好快就會GAME OVER...
我係呢個POST入面真係得益不少...
呢兩日見到有人用一個又一個歪理去支持自己,
我本來百思不得其解,直到我在隔離見到呢句說話

"我唔理中共 ...
Code 發表於 5-9-2012 07:42 AM

師兄, 呢篇野可能同你得到既啟發相呼應。
http://www.facebook.com/notes/%E ... %BA/500762276619111
師兄你客氣...

討論既好處...
正正就係係從討論中學習唔同既觀點...
再分析對與錯...
真理 ...
小堅 發表於 5-9-2012 05:16 PM

睇到小堅兄呢兩日既表態…
真係好感動!:$

真理越辯越明!

下文出自李天命。

利之所在
無利益的政策當然要反對啦

在爭辯之前,請先弄清自己支持的東西是什麼!
(轉自網上圖片)
其實呢...d 5毛開始上水啦

e個所謂特首:,學政府話齋得果700人選佢,咁其餘果d都唔係投佢架啦
做咩仲面皮厚過包皮咁係度做特首呀,返去上面公公到做啦
https://www.youtube.com/watch?v= ... e=player_embedded#!

請廣傳!
好恐怖!
呂明才小學家長現身說法。
利之所在
無利益的政策當然要反對啦
simpsons 發表於 5-9-2012 08:48 PM

我同意呀,政府成日比人反就知佢啲政策幾唔利民La