Toysdaily 玩具日報

[其他] (2樓更新9月3日詳情)今日我參與了學民思潮大集會,有些少感想

學校已經收到教育局通知,學生出席「國民教育活動」,要將資料上傳教育局。
每個學生都會有「國民教育檔案」…
而你唔夠愛國會點呢?
你地仲係覺得無問題?

「國民教育內地學習及交流活動資料庫」資訊(節錄):
教育局已於WebSAMS系統新增功能供學校提供資料給「國民教育內地學習及交流活動資料庫」。國民教育內地學習及交流活動包括以下各項:
「同根同心」(41)
「赤子情 中國心資助計劃」(43)
「中華文化探索與承傳」(44)
「同行萬里高中學生內地交流」(45)
「香港領袖生獎勵計劃:國情教育課程」(46)
「京港澳學生交流夏令營」(47)
「國民教育中心計劃」(48)
「國民教育服務中心計劃」(4A)
「優質教育基金資助的計劃」(4B)
「民政事務局資助的計劃」(4C)
「其他內地學習交流活動」(4Z)
學生參加上述活動,學校會將參與此活動的學生資料交予教育局。教育局可能會將上述資料轉送給學生將來轉讀的中、小學,以幫助該學校瞭解學生參與內地學習及交流活動的情況。
http://cdr.websams.edb.gov.hk/Fi ... %20Guidelines_C.pdf
香港優勢係民主自由,班學生絕食只係反映佢地不滿係好事!  support!

向錯誤政策 Say No!
學校已經收到教育局通知,學生出席「國民教育活動」,要將資料上傳教育局。
每個學生都會有「國民教育檔案 ...
原罪 發表於 3-9-2012 06:07 PM

我用WebSAMS都用左差唔多八年...
唔見有呢個功能,我已經用Sysadmin登入...
你講野其實係SLP黎...
將學生參加過既活動...
由三三四開始先增加SLP呢樣野...
例如:參加過咩學會、義工、參加XXX活動、學界拎過咩獎、參加咩課外活動等等寫落去...
由中四去到中六呢三年所有既野寫落去,再印出黎畀學生...

你而上所有既活動名稱,只係預設係系統到...
但係入面有幾多個係岩用...
自己每年增加既活動名就多,佢預設既根本用都冇用...

睇返你份文件「2.0.1.01122011a」係2011年12月1日...
但我間學校冇收到呢份咁既文件...
同埋我負責埋個WebSAMS server更新的...
我用WebSAMS都用左差唔多八年...
唔見有呢個功能,我已經用Sysadmin登入...
你講野其實係SLP黎...
將 ...
小堅 發表於 3-9-2012 07:55 PM

http://news.mingpao.com/20120902/gcb2.htm

其實大家都係擔心…
即係你覺得大家既擔心係無根據?
其實大家都係擔心…
即係你覺得大家既擔心係無根據?
原罪 發表於 3-9-2012 08:19 PM

家長擔心我明...
教師擔心我更加明...
唔係擔心冇根據...
不過份野真係冇出過街嘛...

其實報紙所謂記錄內地交流次數...
就係暑假個D學生去參加遊學團...
都會寫入我頭先所講既SLP入面...
冇參加過既未冇...

份SLP就好似以前我地讀書個陣...
將咁多年參加過既活動寫落去...
就好似我上面所講個D...
如果原罪兄係做呢行,應該明白我講咩...
http://www.passontorch.org.hk/b5_html/news_101.html

無出過街?但係有聲明?
無出過街?但係有聲明?
原罪 發表於 3-9-2012 08:40 PM

冇出過街既意思...
係指冇係WebSAMS系統出現過...
對學生:

如果為了讀少一科而反對,我唔明點解有大學生反對,
如果為了讀少一科而反對,我唔明點解無 ...
Code 發表於 3-9-2012 09:08 AM

無人反對通識科既成立??????????
即係我砌左條女,然後先諮詢佢願唔願意咁呀?
hk小文 發表於 3-9-2012 09:52 AM

什麼是砌左條女?
    你要知道強奸是犯罪!!
回復 114# simpsons

我唔知噃,條在女無出聲,我咪當佢讚成羅!事後我會諮詢佢的。
回復 113# simpsons

通識科諮詢左幾耐?國民教育諮詢左幾耐?有無公開過國民教育諮詢結果?
無人反對通識科既成立??????????
simpsons 發表於 3-9-2012 09:00 PM

唔知呢,有冇人因為通識科絕食?
唔知呢,有冇人因為通識科絕食?
Code 發表於 3-9-2012 09:26 PM

通識已經中左伏啦!
根本滲左唔少洗腦成份…
但包裝得好!

當時大家都大意!
回復  simpsons

通識科諮詢左幾耐?國民教育諮詢左幾耐?有無公開過國民教育諮詢結果?
hk小文 發表於 3-9-2012 09:22 PM

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20120822/16625314

有諮詢,不過唔公開結果:ar:
通識已經中左伏啦!
根本滲左唔少洗腦成份…
但包裝得好!

當時大家都大意!
原罪 發表於 3-9-2012 09:30 PM

的確,慶幸現今中學生尚有能力,頂得住