Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 聖鬥士聖衣皇級人馬座, 真係咁差? 我要幫佢平反!(再加相!當星矢遇上艾奧羅斯!)

回復  sunnychu

朋友,如無意外你是80後的人, 所以睇野咁主觀, 我之前都講過什麼時候主觀和客觀, 我 ...
devil0079 發表於 23-9-2011 10:02 PM

大大, 可唔可以唔好代入左80後就係睇野咁主觀既人呢?點解你要咁主觀覺得80後既人就係主觀呢?即係其他年代既人就唔主觀既?我係80後, 我覺得你咁講實在對80後好有成見...:64:
回復 120# takeshi

請問你真的覺得好難做到?
現今科技已有納米技術, 有條discovey片, 可以將一架真車做到只是一節手指咁大, 係行得的, 我個人覺得唔好睇得人類既能力咁弱
請問你憑什麼斷定bandai一定做到--全金屬、可動性高,企得穩, 仲要同價,你有隻試版係手?定空想物理科學 ...
takeshi 發表於 24-9-2011 12:30 AM

其實早乙女博士話我知,BANDAI一早已有液態超合金技術架啦,
佢絕對可以做到完全可動完全變型完全合體三一萬能俠,而且都係千幾就得.
只係佢想賺多幾轉,所以plan左2046年先將呢款超合金賣街.

D人冇買,冇玩,冇睇其他大大開盒分析,就乜都話好SURE~
其實主版已經有大大影晒相,對翼張開左都唔係企得好穩.
如果對翼用金屬~~~我真係唔知隻野點玩

不過咁,根據馬沙既情報
BANDAI其實已經去左月球開發左又輕又硬既高達龍合金.
只係佢想賺多幾轉,所以plan左2046年先將呢款超合金賣街JE.
回復 122# ricky0706

sorry, 其實唔係成見, 佢地有佢地既強項, 係我地冇的, 佢地有佢地既睇法, 大家唔同, 我只係覺得原來真的會有代溝, 以前我候生時都唔信
回復 124# Toro

好正呀,RPG???

如果用金屬,裡面個body就唔會用呢個骨架啦, 點會諗用呢個body架
回復  takeshi

請問你真的覺得好難做到?
現今科技已有納米技術, 有條discovey片, 可以將一架真車 ...
devil0079 發表於 24-9-2011 12:47 AM

你講緊金屬wo..師兄..OK你又可以話新物料..納米又係金屬翼實企得穩..任你講..所有力學物理都自然通..全假設吾駛prove

甘00 GN drive實做到自產能源升起隻00,係bandai吾做姐..吾好睇少人類..所以結論隻PG00又係做得吾好ge~
自己空想假設自已比埋結論..
我都係去眠下算la~
吾阻你la師兄~~
回復  Toro

好正呀,RPG???

如果用金屬,裡面個body就唔會用呢個骨架啦, 點會諗用呢個body架
devil0079 發表於 24-9-2011 12:57 AM

人同玩具係唔同架,唔係你吹兩句話得就得.
人體係經過好多億年進化,重量分布,肌肉力量,骨格支撐力,加埋好多好多野,人先可以自行直立.玩具公仔個body呢,如果太重,做左動作係直唔穩架wor~~更何況係要加你講既全金屬裝甲呢.

如果你"真係有玩過"12吋,就知MEDICOM BODY做甫士一定好過Hot Toys.
因為大家追求不同,MEDICOM係要Stylish,係要甫士.所以佢個body係輕身好多,做大動作都可以企定,但弱點就係不能負重,而且好易碎.HT係喜歡質感,要做肌肉.所以佢D FIGURE body係比較重身,玩落最終都係做企定定甫士多.以上例子係話你知,技術/用料/唔係話用到最重最盡係最好,一切都要同件貨夾.

科技,技術,唔係話冇,係需唔需要去用,用左要貴幾多.
呢隻FIGURE係一款裝甲著裝公仔,定位係要可動做甫士/裝甲重量感平衡並重.
外甲過重,就需要做更加硬既關節去支撐,d關節硬,你咪做唔到甫士law.,玩得唔方便law.
Boby過重,連企直都成問題.下下要用STAND,仲有甩件,甩甲問題.愈搞愈多隻野咪貴law.

如果太多牛奶味,朱古力味冇定企,有冇睇過呢個廣告呀?
樓上有大大話做2D動/漫畫同做真人嘅頭雕一樣,在下路過想解釋一下,請看看以下從網上找來的圖:

它們都是高達,但很明顯,它們的面相都不一樣。這就是2D畫的問題,不同的分鏡由不同人畫,就會出現不同的形狀。留意這已是無表情的機械人,有表情的人物就更加精彩(俗語稱為作畫崩壞)。可是我們現在看到的高達,是這個樣子的:

怎樣?和第二及第三張圖都不同吧?
因為2D畫會隨著畫師不同,而改變畫風。設計師要做的,就是找出這些角色畫的共通特徵,將他歸納再做出來,當中或多或少會滲入了個人風格,但不打緊,因為原本就沒有一個正式的樣子,設計師所做的只是表現出特徵罷了。如果設計師是「鉅細靡遺地將這些特微重現」的話,現在的高達可能會像圖二。
樓上有大大說的北斗無雙,其實只要和漫畫及動畫相比,你就會發現,三個拳四郎(動/漫/GAME),是完全不同樣的......

-----------------------------------

但真人就不同,只要在同一套電影內,那名演員都是同一個樣的(我相信有極少數例外,例如奇幻逆緣之類的特技化妝)。而設計師,或者該說造型師要做的,就是「鉅細靡遺地將這些特微重現」。如果加了一點個人設計風格,角色就會走樣,然後就會被人插做得不似了。
ENTERBAY就是這樣,造型師的風格太強,令頭雕的表情很怪......

----------------------------------

在下不幫哪一邊,不過憑微薄的知識,講解下造真人和造動漫角色的分別。
對不起,佔用了樓主的版位:64:
咁借問聲你隻1000% BEARBRICK除左隻野同個盒大外
有咩好過100%?巨大不就是一種吸引力嗎?
此外,皇級正 ...
Toro 發表於 23-9-2011 10:50 PM

巨大的確係一種吸引力!
但皇級只是一般十二吋size.所以在我眼中不能用巨大來形容
只是一隻figure常用的size.沒有震撼力!!
出一隻figure淨係得一隻黃色
我覺得bandai絕對冇誠意囉!!!無論佢雕花雕乜冇上線冇分色只是一堆唔完全的成品!!!!
就係咁簡單~~~~
回復 127# takeshi

我講果d係事實, 我既意思只是唔好睇少自己(人類), 唔好咁消極, 一諗就做唔到,樣樣野積極d, 其實之前日本係好積極, 可以跟美國同齊, 但經濟俾美國佬玩謝之後, 呢20年真係見到佢地由積極變消極, 現在只是得返AV同動畫超越其他國家, 電子產品都俾韓國和美國搶走好多, 唉~~~~香港也很像日本啊~~~
至於大大你講既GN drive, 我會已一個積極心態去看, 可能10年後有呢, 未來冇人知, 要積極面對, 所以呢個figure既力學問題,我一d都唔覺有難道
回復 125# devil0079

其實我一早都想問,你係用嘜野方法去衡量我係唔係80後,
如果我話你知我唔係80後呢??咁你又點睇??
正所謂道不同不相為謀,難道同你意見分歧就視為有代溝??
你咁樣咪就係對80後有主觀睇法囉,另外每個人際遇都唔同,好自然思想唔同,
唔好用你們ge想法強加於其他人身上,常言道天外有天,人外有人,
千萬唔好咁自以為事,用一支竹竿去打沉一條船ge做法,
咁樣對你或者對其他人都唔好。
巨大的確係一種吸引力!
但皇級只是一般十二吋size.所以在我眼中不能用巨大來形容
只是一隻figure常用的 ...
玩具人生 發表於 24-9-2011 01:21 AM

咁你都認巨大係一重賣點,
幾大先吸引就各有不同要求啦.

我都同意,皇級比對EX系列,又真係保守左D既.
其實真係可以做得更有吸引力.應該學變型金剛MP系列搵河森,PG搵KATOKI
佢都去搵番車田正美做監修,再加多D情報量,線條,顏色layer落去
金色分多一兩個層次.一定吸引好多.

不過而家黃金12聖衣D色唔知係咪有左統一設定呢?
我見就算係EX都好,有D星座隻金係幾隻色,但上次睇隻射手座試版EX,都係單色既.
回復 128# Toro

原來HT是這樣的,多謝, 因為我冇掂過

其實企得穩呢樣野, 我發覺大家好著重, 難道大家都唔喜歡用地台?, 我果d大多數做d冇可能企得穩既姿勢----例如起腳, 我大多數d figure都用地台的
回復  Toro

原來HT是這樣的,多謝, 因為我冇掂過

其實企得穩呢樣野, 我發覺大家好著重, 難道大家 ...
devil0079 發表於 24-9-2011 01:36 AM

真的推介你去睇下超人玩具D Display,佢今次將隻皇級set到好靚,而且唔用地台
黃sir一向都係盡量唔用地台,但又set到好勁動作.
medicom figure有呢個優點.
至於hottoys,做大動作後真係好難hold pose.
所以一定要用stand.
回復 129# bananaman

講得非常好, 我真係唔知點解釋俾果位大大聽, 希望佢睇完會明白