Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 聖鬥士聖衣皇級人馬座, 真係咁差? 我要幫佢平反!(再加相!當星矢遇上艾奧羅斯!)

回復 145# bananaman

咪就係囉, 所以做2D變3D好難, 你唔係這個意思嗎?

本人覺得Figure需要有先具備以下幾點
面相 (個樣唔得...我已經對該物興趣大減!就係初期神話點解要胸象的原因...仲要胸像貴過隻神話)
活動性 (如果唔夠高度活動...咁真係買舊硬膠或硬鐵好過)
身形 (呢點包括埋身材比例...)
外套 (布又好...金屬又好...膠又好...最緊要係做到神緒)
HT個孟波我見到官圖...第一感覺係HT想整個孟波真人版出黎...睇唔出有動畫feel
本人都十分鍾意孟波...開頭亦好想訂,但係諗諗下...HT極大機會...會出ver.2
有大大話孟波個樣難做...咁HT可以唔做架,無人逼HT出孟波,
但點解都仲要出呢?就係因為開一條線生產唔平,既開咗就點都唔想蝕!
同埋話咩可以將架真車做到手指一節咁細...咁有咩用?可以載人嗎?
的確星矢呢隻金屬係比神話同ex少...但件聖衣都差不多有四至三分一係金屬
人馬胸像一個都三百幾啦...仲要真係全膠同冇活動性!
HT batman我都有一隻...但好多人都要私自修改,而m記果隻就好多人都讚!
其實各有喜好...各有唔同辨數,要做到各位心目中的完美...邊有可能!
PS:仲有就係呢隻12"皇級星矢唔係玩具...有買行版嘅請看盒底"警告標籤"就會明白...哈哈!
回復 150# sunnychu

唔生氣就好了

可能我用錯畫功呢個詞, 令你唔明白我的意思, 其實果句......重現, 冇錯大家做法一樣, 但3D人物係唔會改變, 呢個是事實, 所以容易控制佢d樣, 但2D連動畫裡面都可以有唔同既樣,如果雕刻家用左一張唔太似既相去做, 咁咪大獲囉, 其實果位大大放左北斗上去, 我望真d,其實唔係好似
皇級星矢...display一段時間應該D色會好靚...因為會淡左色...哈哈
回復 153# ryuchau

呢位大大終於出場, 你是忠實fans, 我都話過你當然一定要買啦

至於我買孟波是因為覺得M記唔會出,所以局住買,佢一直冇display, 希望係北條司唔pass個樣,要HT再做過啦

其實各有喜好...各有唔同辨數,要做到各位心目中的完美...邊有可能!
你呢句就最岩喇
其實佢沿用番神話上線分色的話,我是可以接受皇級的。
而家bandai俾人的感覺是就算我成隻figuare只電鍍一 ...
玩具人生 發表於 24-9-2011 01:58 AM

反而我又唔係咁鍾意聖衣上線...其實B記已經做左普查...好多人都唔鍾意有黑線...
因為D黑線一上得唔靚...就大大鑊...好影響聖衣觀感...同埋初期黃金果D好多都有粗有幼
果陣驗屍都要驗埋D黑線上得大唔大問題,所以之後嘅神話都絕少上線...
回復  ryuchau

呢位大大終於出場, 你是忠實fans, 我都話過你當然一定要買啦

至於我買孟波是因 ...
devil0079 發表於 24-9-2011 02:41 AM

哈...呢位大大...我有買呀...鬼叫我係忠實FANS咩...HEHE
不過我都覺得個價SET得太高...但冇計...鬼叫自己鍾意...^^
其實孟波...點解咁少見有實物公仔出...就係因為佢好難做得好...呢句係真架...
所以M記果D都衡量到孟波個樣做唔掂的話...就擰願唔做...因為孟波最殺食就係個帥樣

回復 158# ryuchau

孟波同冴子我都有訂呀,因為我都係fans~~唔訂真係對唔住自己,
我比較鐘意孟波個咸濕頭,超搞笑,如果換落去其他Body到一定好正∼∼:shiny:
遲D重要幫佢配返條孖煙通∼∼:66:
回復  ryuchau

孟波同冴子我都有訂呀,因為我都係fans~~唔訂真係對唔住自己,
我比較鐘意 ...
sunnychu 發表於 24-9-2011 03:07 AM

其實我都爭扎左好耐訂唔訂孟波同冴子...因為城市獵人真係搵唔到精品
回復 160# ryuchau

訂得孟波,點可以唔訂冴子呢,試諗下偉大ge冴羽獠點可能會無女相伴。:58:
不過老實講,我想佢出惠香多過冴子:35:
大大,可能我講得不好,其實我想說的是:
做真人的話:鉅細靡遺地將人物特微重現,因為真人是不會變樣 ...
bananaman 發表於 24-9-2011 01:57 AM

你表達得好清晰,d圖例都令人好易明。
係唔明點解睇完你解釋都仲可以唔明立體化2D人物嘅難度,火都嚟!
回復  ryuchau

訂得孟波,點可以唔訂冴子呢,試諗下偉大ge冴羽獠點可能會無女相伴。 ...
sunnychu 發表於 24-9-2011 03:15 AM

當年三大動畫...聖鬥士...龍珠同城市獵人...就係唯獨城市獵人冇出過呢類玩具(可能有但我未見過都未定)...唉!
係呢...咁你兩隻加埋訂左幾多錢?
回復  devil0079

你究竟明唔明,我係話個做法一樣,個位大大都講左(鉅細靡遺地將這些特微重現) ...
sunnychu 發表於 24-9-2011 01:48 AM

睇咗十一版,由欣賞皇級人馬圖到發展至而家;我剩係想講:小弟係由從前傳統2D手繪動畫,工作至現在轉型為3D三維動畫的工作者,小弟沒有心偏袒那一方,只是就2D、3D那個較難化為實物來評論;sunnychu 師兄,不要再拗下去了,只得2D平面的畫面,要轉化為一件立體實物;難度是絕對遠遠大過已經是一個3D三維畫面(或現實真人)的;小弟是因為見師兄寫道:"我係話個做法一樣"這句,才想為師兄這想法解釋一下,絕對是不一樣的。

純粹個人經驗,不喜勿插~:64:
大大, 可唔可以唔好代入左80後就係睇野咁主觀既人呢?點解你要咁主觀覺得80後既人就係主觀呢?即係其他年 ...
ricky0706 發表於 24-9-2011 12:43 AM

我都係80後囉.......講真玩得星矢好多都係80後:!

回復 164# lightyear2

咁我反而想問下,2D或者真人要轉化為一個立體實物,首先基本工序是否要做資料同數據搜集,分析角色,理解角色各方面特徵,之後先開始雕制.......咁依D做法整體上係咪一樣??
你可以話2D平面畫面會比係現實真人轉化為立體步驟多,但係唔可以話絕對不一樣。
你有爬過文,就知道我由始到終都只係話動漫同真人頭雕做法一樣,無講過絕對或許完全等字眼。
而做法依個字眼裡面含意太廣啦,所包含ge意思亦都有分好多唔同層面。

我唔想再繼續同你解釋,請唔好再誤會我ge意思。