Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 聖鬥士聖衣皇級人馬座, 真係咁差? 我要幫佢平反!(再加相!當星矢遇上艾奧羅斯!)

回復 163# ryuchau

我記得兩隻加埋好似係$ !發綠X,訂金各$@00
黃色聖鬥士:72:{:2_113:}{:3_141:}
人同玩具係唔同架,唔係你吹兩句話得就得.
人體係經過好多億年進化,重量分布,肌肉力量,骨格支撐力,加埋好多好多野,人先可以自行直立.玩具公仔個body呢,如果太重,做左動作係直唔穩架wor~~更何況係要加你講既全金屬裝甲呢.

如果你"真係有玩過"12吋,就知MEDICOM BODY做甫士一定好過Hot Toys.
因為大家追求不同,MEDICOM係要Stylish,係要甫士.所以佢個body係輕身好多,做大動作都可以企定,但弱點就係不能負重,而且好易碎.HT係喜歡質感,要做肌肉.所以佢D FIGURE body係比較重身,玩落最終都係做企定定甫士多.以上例子係話你知,技術/用料/唔係話用到最重最盡係最好,一切都要同件貨夾.

科技,技術,唔係話冇,係需唔需要去用,用左要貴幾多.
呢隻FIGURE係一款裝甲著裝公仔,定位係要可動做甫士/裝甲重量感平衡並重.
外甲過重,就需要做更加硬既關節去支撐,d關節硬,你咪做唔到甫士law.,玩得唔方便law.
Boby過重,連企直都成問題.下下要用STAND,仲有甩件,甩甲問題.愈搞愈多隻野咪貴law.

如果太多牛奶味,朱古力味冇定企,有冇睇過呢個廣告呀? Toro 發表於 24-9-2011 01:12 AM

很同意你的分析:71:
咁你都認巨大係一重賣點,
幾大先吸引就各有不同要求啦.

我都同意,皇級比對EX系列,又真係保守左D既. ...
Toro 發表於 24-9-2011 01:33 AM

星矢動畫的黃金係有兩隻色分佈在不同的parts上
我覺得若是一件玩具,皇級該是OK的,我喜歡那隻接近漫畫的金色。

若同原著比,花紋好像太多了,特別是胸部。

不過若是要比較其他廠或其他星矢,在討論區交流下是好的,但用在買玩具會令到自己唔開心。

價錢我覺得可以接受,反正星矢好多限定都接近一千或過千。
回復 158# ryuchau

非常同意, 就好似足球小將d人, 真係要做到3D而又似樣,真係好難
回復 159# sunnychu

我都諗住用咸濕頭display, 然後所有女性figure向佢身邊侍候, 咁幾過隱
回復 165# lcm44bb

sorry,唔好意思, 咁你幾時拿貨啊?

回復 167# sunnychu

我就$950一隻, 其實講唔似, 孟波仲能接受, 但牙子真大獲,但我都有訂
皇級我都拎左亦拆左出來:43:
真的好正~~:71:

回復 151# devil0079

我真係抵唔住頸要回復多次,當初係你好主觀咁話如果俾HT出,HT一定出得好過Bandai呢隻,我地之後只係想解釋俾你聽HT而家係冇Bandai嘅經驗同技術去做一隻比bandai好嘅12吋星矢啫!之後你就攞隻HT剛剛出嘅spiderman同M記幾年前嘅舊作比,又話M記少parts,地台隻隻一樣,我地解釋俾你聽HT多parts同有特別地台係因為佢地加咗價,你又M記會出幾個version黎cap水,大佬啊!EVA電視同電影版嘅版權都唔同啦!咩嘢戰鬥服同校服版應該一盒過!隻野要出到好似劇中戰鬥服咁slim cut,唔可以換衫就一定啦!咩嘢想出一定出到!咁高科技你唔好坐民航機啦,坐F-22快咁多,飛長途咪空中加油囉!咩嘢80後太主觀,EQ低啊!?70後就一定想法唔negative啊!?都唔知乜嘢道理!根本就係人身攻擊!由頭到尾都係你自己太主觀唔去聽人地嘅意見!我真係忍夠呢隻友吖!

P.S 唔該未玩過HT嘢同M記拉打就唔好當自己professional啦,HT大部分figure都係因為衫褲cutting唔得而影響其活動能力gar,讚HT D衫cutting好!? M記Kabuto番出係因為舊版真係有需要upgrade,蟹手同size都同後期BM唔同gar!
回復  bananaman

咪就係囉, 所以做2D變3D好難, 你唔係這個意思嗎?
devil0079 發表於 24-9-2011 02:14

邊樣難啲在下唔敢講,你叫HT做涼宮,或者叫MAX FACTORY做DARK KINGHT,相信都唔會好得去邊。
不過見到SUNNY大「無講過『絕對』或許『完全』等字眼。」,只因為兩者的步驟有相同之處就等於「做法一樣」,卻無視中間的相異之處,這個問題已不用討論下去。
情況就如造核彈和造麵包的「做法一樣」,都是「做資料搜集>自行研究獨有技術>收集採料>開始製作>試用(試爆/食)>對外公佈」。
嘩C HING 戴頭盔果張真係幾正 :71:
not adding to the flame war here, but i like tstl brother adding
a head band to the figure. is a nice product just not as good
as everyone think it is.
回復  devil0079

我真係抵唔住頸要回復多次,當初係你好主觀咁話如果俾HT出,HT一定出得好過Bandai呢 ...
Demon 發表於 24-9-2011 01:33 PM

呢位C 兄 對於HT 同M記我無接觸過...所以無咩大意見

至於你 " 咩嘢80後太主觀,EQ低啊!?70後就一定想法唔negative啊!"

呢個本人都支持你ge見解 :71: