Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 聖鬥士聖衣皇級人馬座, 真係咁差? 我要幫佢平反!(再加相!當星矢遇上艾奧羅斯!)

巨大的確係一種吸引力!
但皇級只是一般十二吋size.所以在我眼中不能用巨大來形容
只是一隻figure常用的 ...
玩具人生 發表於 24-9-2011 01:21 AM

今日去旺角賊船睇左實物
隻雙子EX 變左小朋友現具咁...我諗你要震撼我諗人像就唔得ga la
起碼1/48 or 1/35 Gundam laAnyway 你睇左皇級個訪問先啦 佢係固意一體化顏色增加美感 到時整隻12吋EX 你又話佢無新意你up 曬啦
開發一隻玩具唔係咁簡單 唔係你話想點就想點 平衡 線條都要做好平衡
回復 136# devil0079

你究竟明唔明,我係話個做法一樣,個位大大都講左(鉅細靡遺地將這些特微重現),
係你自己一直係到講畫功。
回復 137# 披星戴月

師兄,你隻S﹣Gundam非常強大‌喎∼:time:
今日去旺角賊船睇左實物
隻雙子EX 變左小朋友現具咁...我諗你要震撼我諗人像就唔得ga la
起碼1/48 or 1 ...
披星戴月 發表於 24-9-2011 01:46 AM

嘩勁勁勁!
呢張相幾多年前影架?仲有部XBOX.(唔係360)
咁你而家部EX-S仲存在嗎?有冇爛到??
當年你已經玩薄電視....我當年仲係用緊24吋CRT咋...
強呀大大.
回復 132# sunnychu

你仲好生氣呢, 真是很對不起
    主觀和客觀-----其實就是莊與閒, 在討論區大家都是莊, 所以會有爭議, 但在公司, 上司就是莊, 你就是閒, 所以一定要eq高才上位(eq重要個IQ就是這個原因), 至於買玩具,你就是莊, 因為是你話事, 希望你能明白我的說話
至於大大關於2D3D既問題, 你可以睇返上面有高達相果位人兄既解釋, 咁你就明白了---對不起, 之前冇辦法解明你聽
日本唔係俾美國佬玩謝
佢係自己玩謝自己 一個國家大部份人英文小學水平.....
現在日元匯價大升 整死自己國家出口
仲有80後唔係有咩自己主見 係資訊發達令人知識豐富左好多 唔係人地進步 係你落後..
回復 135# Toro

原來如此, 多謝大大指教
嘩勁勁勁!
呢張相幾多年前影架?仲有部XBOX.(唔係360)
咁你而家部EX-S仲存在嗎?有冇爛到??
當年 ...
Toro 發表於 24-9-2011 01:54 AM

係谷歌搵番黎ga haha
唔係我ga 不過我知個價要#$*)) 未上色
回復  devil0079

你究竟明唔明,我係話個做法一樣,個位大大都講左(鉅細靡遺地將這些特微重現) ...
sunnychu 發表於 24-9-2011 01:48

大大,可能我講得不好,其實我想說的是:
做真人的話:鉅細靡遺地將人物特微重現,因為真人是不會變樣的
做2D的話,是收集特徵,再以造型師的風格重現。因為畫風不同,造型就會不同,如果只是鉅細靡遺地將人物特微重現,現在的HG、MG、PG可能變成這個樣子......
咁你都認巨大係一重賣點,
幾大先吸引就各有不同要求啦.

我都同意,皇級比對EX系列,又真係保守左D既. ...
Toro 發表於 24-9-2011 01:33 AM

其實佢沿用番神話上線分色的話,我是可以接受皇級的。
而家bandai俾人的感覺是就算我成隻figuare只電鍍一隻色都有班死士入手!
久而久之下一隻又會偷工,又會乗機set高個價,咁對大家玩家都冇好處•••••
回復 138# sunnychu

就是呢樣野好難做囉, 但3D人物就冇咁頭痛, 因為佢幾時都是一樣的
回復 137# 披星戴月

隻S真係好正, 當時幾錢買的, 可以講嗎?
今日去旺角賊船睇左實物
起碼1/48 or 1 ...
披星戴月 發表於 24-9-2011 01:46 AM

我從來也無講過佢跟ex上色無新意反而我重like起碼有層次感
另外反而欣賞你的高達眞係俾到我震撼的感覺了!

回復 141# devil0079

唔好誤會,我唔係生氣,
你既主觀同客觀問題我完全理解,亦都知大家各自企係各自的觀點上,而主觀問題發起者係你。
而我一開始都係想講個頭雕做法,而你則一直講畫功,嘜野動畫畫功,漫畫畫功,3D畫功咁,至於樓上個位大大所講2D同3D問題,依D野我諗你都明白,
頭雕師係要將個角色(鉅細靡遺地將這些特微重現),
係依方面唔理做真人頭雕又好,動漫頭雕又好,做法,技巧都係一樣,完全同畫功無關。
而畫功問題發起者都係你。

要知道世上係無野完美,亦都無野係可以做到完全一樣,最多只可以做到盡善盡美
回復 142# 披星戴月

呢位大大又太主觀了, 難道80前冇野好, 我地積極人生好多呢, 分析推理力強d, 面對人講野唔會講唔到, 不過我地睇價值觀好重(即錢), 當然你地都有好多優點我地是冇的,當然也有缺點啦, 至於我落唔落後,對我來講唔重要, 我唔會跟時代行, 我喜歡點就點, 我開心就得啦, 為何要被牽著走呢