Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 聖鬥士聖衣皇級人馬座, 真係咁差? 我要幫佢平反!(再加相!當星矢遇上艾奧羅斯!)

回復 82# sunnychu

其實動畫都要畫功架, 我喜歡看動畫, 不喜歡看漫畫, 所以大家講既畫功不一樣

照我所知, 其實大大應該搞錯了, 2D動畫雖然是用電腦做, 但畫的畫面是2D的, 唔會用骨架和多邊形去做人, 而3D動畫即CG是用立體形式做的, 是完全不同

其實我買action figure主要是衣服用布做, 即質感, 而可動性是其次, 景品不是用布做, 所以一定唔買

呢位大大你睇野可能太主觀了, 一樣米養百樣人, 雖然大家買同一樣野, 但唔代表會是同一原因而買果樣物品
回復 83# sunnychu

當然未玩過啦,隻野都未出
其實皇級係好吸引,祇係好似有d朋友咁講,太大隻,同埋加上EX,如果皇級出齊十二宮,就會有三套十二宮($$$唔係最大問題,地方先係),唯有睇下各位D靚圖止咳吧!!!:79:
回復 85# Demon

講得岩, 世上所有野都有優點和缺點, 你覺得既缺點既野可能其他人覺得優點,你覺得優點既野可能其他人覺得缺點, 每人buy既野都唔同麻, 唔需要人認同的, 自己喜歡咪買囉

討論區當然有讚有彈, 但唔需要變成辯論區, 對方唔認同自己咪唔認同囉, 為何一定要大同呢, 你估機械人咩, 所以我完全唔會叫大家唔買
回復 90# takeshi

你講既係假面超人?   這個當然大獲啦(好彩我冇掂), 我d朋友買到火都來, 其實M記有大把人物出, 駛咩出完冇一陣又出一隻新ver-----例如阿基拉,哥布拉, 其他d動畫就一直唔出----例如孟波, 亂馬, 阿寶, 路飛......

至於EVA, 我唔係話新舊電影版, 我係話校服與戰鬥服(當然要設計到可以除倒)
回復 92# devil0079

睇黎唔明ge係你,你都知道動畫同漫畫ge畫功唔同,咁你又咁著重畫功問題,又話畫功難做。
據我所知,3D又好,2D又好,就算係CG都係要人手畫稿,之後用電腦上色,同修改線條。
而3D係跟據手稿再用電腦利用三維方法跟住黎整。
你估一個玩具開發商會唔會拎到份手稿黎照住做頭雕呢??

而你話你(買action figure主要是衣服用布做, 即質感, 而可動性是其次, 景品不是用布做)咁你即係著重係個高仿真度啦,亦即係以視覺效果為主。
而我一早都話過,買得12吋就係希望隻Figure像真度高,當然係今時今日ge技術,只係得像真度高真係唔足以滿足玩家,可動度都係好緊要。

睇野太主觀個係其實係你,一樣米的確養百樣人,但係個重點係養活人,
同樣道理引用返落去,雖然大家都係買同一樣野,但係有一點就係可以肯定,就係因為鐘意依個角色,依個系列先會買,都係心甘情願比錢
回復 93# devil0079

我係話你自己講無玩過HT的Figure,無話你未玩過城市獵人隻figure

回復 95# devil0079

唉!:67: 我當初只係解釋俾你聽每間公司有佢地在行生產figure嘅種類,而唔你所講嘅在誰眼中的優點,例如Jordon打basketball好厲害而唔係「我覺得jordon如果踢soccer會勁過打basketball」,it's a fact! anways呢個係我喺呢topic嘅最後一個回復。
回復  takeshi

你講既係假面超人?   這個當然大獲啦(好彩我冇掂), 我d朋友買到火都來, 其實M記有 ...
devil0079 發表於 23-9-2011 08:51 PM

我想話你個比較吾成立...HT咪一樣有甘ge情況..亞基拉之前係限量limited..EVA school suit 係2個造形,哥布拉根本係2個角色造形..
就如joker robber bank version..,iron man mark X 真係有去玩過/睇過就知..吾係吹吹下..算吧...請請~:77:
回復 97# sunnychu

我係講緊著重動畫畫功啊啊啊~~~~~難道動畫冇畫功可言??

其實你自己都講左出來, 3D即係有人之前做到出來, 咁即係可以模仿啦, 但2D人物係冇先例, 即是要自己幻想個3D樣子, 就變成好難做了, 好多game都做唔到2D人物變3D似啦, 來緊隻星矢game都做得唔似樣啦

大大你真搞笑, 如果我是主觀,我就叫你唔好買呢隻星矢啦, 自己買唔買就要主觀, 因為係自己既事, 但唔需要改變對方既想法-----這才要客觀
回復 98# sunnychu

咁我之前都冇買過其他HT, 咁當然冇玩過啦
回復 100# takeshi

我想問下大大, 所有假面超人既角式佢出哂未??(因為我冇睇,所以唔知)
如果未出哂,咁會否覺得出其他角式好過返出同一個角式呢?

回復 101# devil0079

你重好笑,2D人物要幻想3D樣子,你係咪有D野搞錯左,唔係要幻想個樣,而係要計算個身型比例,樣係唔洗幻想,跟據人物設定圖正面同側面就可以做出黎。
你話好多game都做唔到2D人物變3D,咁以前出過個隻北斗無雙game係D嘜野黎??仲有幾烙印戰士又係嘜野黎??

另外,我又無話你叫人唔好賣,你識說唔需要改變對方即想法,咁先叫客觀,
唔通依D就唔係想改變人地ge想法就係主觀,唔需要改變人地區ge想法就係客觀??
照你咁講,咁我又想問下你為嘜野到依家重係到同我討論??而你們ge觀點又係嘜??論點又係嘜??用黎支持你個理據又係嘜野??
回復 102# devil0079

你無買過,無玩過,咁你即係用你個感覺同視覺去判定一件Figure好與壞,
咁你依種感覺咪就係你對事ge主觀態度囉。
回復  devil0079

睇黎唔明ge係你,你都知道動畫同漫畫ge畫功唔同,咁你又咁著重畫功問題,又話畫功難做 ...
sunnychu 發表於 23-9-2011 08:53 PM

其實動漫畫中既人物係要技巧既,例如真人係一個立體,但有時D漫畫家畫左個人樣,正面係咁,側面就唔係咁,所以造真人就要仔細造番個人樣,但動漫畫人物係要多D創作既,而HT呢方面差到不行.....
其實日本本土真係好多人才,你睇一年出幾多PVC人物,個個都有咁上下水準,要請一個雕動漫畫人物好既人真係唔難...唔知HT做咩係要林浩己做D唔適合佢做既野(佢雕祼女架痳)....
唔通D日本人真係唔打HT工?