Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 聖鬥士聖衣皇級人馬座, 真係咁差? 我要幫佢平反!(再加相!當星矢遇上艾奧羅斯!)

一直都認為呢隻係好野
不過屋企無位擺所以慳返:unhappy:
not bad ga !
but certainly not as good as it should be
有時擺得個post靚真係事半功倍
其實我覺得隻野都唔錯,
但要成1x魚,
d人要求梗會高d啦,
什至會將佢同ht d野做比較...
Tonyjar 發表於 23-9-2011 04:04 AM

HT而家都唔好得去邊:74:
始終跟ex為同期作品,兩者好容易會比人拎去比較
相比之下,ex亮點比較多,皇級自然比較遜色
比我同一價皇級同HT比,我就買皇級,隻人馬真係極品!!
其實我覺得隻野都唔錯,
但要成1x魚,
d人要求梗會高d啦,
Tonyjar 發表於 23-9-2011 04:04 AM

我又唔覺得ht會做得好好多喎...
除左隻野同個盒大外
我真係諗唔到有咩好過神話加胸像.............
平時日本新品當地shf神話都好快有repo ...
玩具人生 發表於 23-9-2011 09:26 AM

日本發售日係今日, 所以未有report都好合理既...

唔買皇級係因為貴同無地方...但皇級星矢點講都係一件好物:71:
回復 23# ricky0706
要講質素的話設計是其中一環,
HT的鐵人不可拆甲可動都不如這一隻可拆甲的,就設計上好明顯的差距呀!!
就雕刻,鐵人由大至細部都係波平如鏡,特別睇下隻MK-V起伏層次差點不如6吋的,呢隻最少玲瓏浮突.

HT都唔係"神話"來的,只是有D人神化就是了.
我自己都買了,好滿意,星矢個樣做得好好!
或者o甘講,呢隻皇級靚唔靚~係靚,
但佢係一隻12吋o既Figure,而價錢亦要千幾銀,
應該做得更精細。
例如聖衣顏色,面相,關節等等....!!!
而家o甘睇,基本上只係一隻放大左o既神話,
而佢做到o既動作,細成倍o既神話一樣可以,但可能Ex做到o既動作,佢未必做到...!!!
總括黎講八~九舊係合理價錢,但而家係千三~千五係偏貴。
當價錢同HTo既級數,好自然就會作比較。
(個人意見,不喜勿插。)

M記D野貴過HT, 質又差過HT 都好多人買!~值唔值係睇個人對聖衣既愛去到邊ja!~昵隻我覺得值!~:58:

其實我覺得隻野都唔錯,
但要成1x魚,
d人要求梗會高d啦,
或者o甘講,呢隻皇級靚唔靚~係靚,
但佢係一隻12吋o既Figure,而價錢亦要千幾銀,
應該做得更精細。
例如 ...
kafai1978 發表於 23-9-2011 11:57 AM

其實都係大家討論下, 我覺得每個人價值觀都不同.
差唔多價錢咁計啦...好似warxv師兄所講ht鐵人唔可以拆甲, 可動比較低, 睇落亦都好膠...
而隻星矢,可拆甲可以裝上人偶身上又可以變聖衣生態, 而且可動比較高...
講真隻星矢由於12"所以已經追加左好多雕花, tv版因為少雕刻所以有唔同顏色係會令到件聖衣突出d, 但其實多花紋既漫畫版都只係單色...我反而覺得咁樣仲靚. 面樣方面如果同ht既比就更加唔合理啦, 一個係漫畫人物一個係彷真人...
如果同價錢你放1盒皇級同1盒ht鐵人我選擇...我一定係要皇級, 我覺得抵過ht好多...
(純討論個人意見...師兄勿插:64:)
回復 7# sunnychu

我覺得如果比ht做一定會好過佢, 至於城市獵人既問題, 就只係差個樣, 其他d野都好過日本人, 例如, 會送胸圍,q版頭,兩支槍,兩件外套,非常多parts, 現在ht只差一個識做動畫人物個樣既人, 如果比m記或b記, 一定會出兩個版本既孟波叫你買, 而唔會一盒入面有哂所有部件. 如果ht 整動畫樣好似m記咁掂, 咁m記可以收皮喇