Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 聖鬥士聖衣皇級人馬座, 真係咁差? 我要幫佢平反!(再加相!當星矢遇上艾奧羅斯!)

回復 106# neo.L

真人又好,動漫都好,雕刻師都係跟住D相片,資料,同數據去雕制,技巧可以話係大同小異,重點在於個雕刻師對個角色ge理解程度去到邊。
我覺得應該唔係日本人唔幫HT打工,反而係HT唔搵日本人做野,
可能係因為候活一向都睇好真人系列Action Figure市場,所以請人方面出問題。
不過咁都好,唔洗比HT獨大,各有各優點同缺點,等我地買家可以多一個選擇去買心頭好。

回復 105# sunnychu

朋友,如無意外你是80後的人, 所以睇野咁主觀, 我之前都講過什麼時候主觀和客觀, 我買一樣野當然是用主觀心態, 因為同其他人無關, 但你成日想改變我的想法, 在你的立場,你要改變我就已經唔客觀啦, 我點諗都同你無關呢

另外3D的問題你真的弄錯了, 如無意外你唔係在做3D的工作, 我的公司是做production的,你講的例子是做到呀, M記都做到啊, 我冇講過一定做唔到, 我只係話難做
回復 106# neo.L

你講得好岩,佢應該要請M記d人,真係唔知佢想點, 又或者日本人團結,唔肯幫佢啦

其實M記方面,只要肯多d parts, d衣服做得細致d(即成本大d), 唔好係咁轉ver, 咁就好喇
回復 107# sunnychu

其實唔止HT獨大,就算M記都唔得, 只要兩者抗衡,才會有進步
其實兩者現時是獨大的, 因為兩者出唔同系列-----電影,動畫
我希望HT繼續做動畫人物, 咁M記就會有進步

回復 108# devil0079

這問題跟本同係咪80後無關,買一樣野的確係個人意願,而同其他人無關,
而你所講我想改變你的想法,同樣說話用返係你身上咪又係一樣,你有你ge睇法,我有我ge觀點,如果大家唔係都企係各自的觀點上,就唔會係到討論。
在你立場上,你點諗的確係同我無關,但係如果爬下文,睇下之前講過嘜就知道一開始係你主動用你D觀點想去改變各人ge想法。

而我一開頭所講係(依隻野就算比HT出,分別都唔會相差太大)
而你一開頭所講係(如果比ht做一定會好過佢),而你又話你無玩過HT Figure。
試問下一個無玩過HT依間公司Figure ge人,又點知依間公司會出得好過其他公司呢??

另外,你係唔係做prodution我唔知,但有樣野可以肯定,依家唔係講緊生產問題,
而係講緊做雕模問題,唔通3D人物因為有張3D相就易造D??2D相就難做D??
真人頭雕又會搵佢本人黎比佢地照住雕??唔係ga ma。
所以唔理係3D,2D或者真人都好,雕刻師都係跟住張圖像相黎雕制模版。
而且一直都無人講話做唔到,係你話比較難做,而我都無講過做唔到,亦都無講過話易做,我只係話大家做法差唔多,2D又好3D又好,面部輪廓係比較圓滑,而面部細緻部份無真人頭雕咁多。
除左隻野同個盒大外
我真係諗唔到有咩好過神話加胸像.............
平時日本新品當地shf神話都好快有repo ...
玩具人生 發表於 23-9-2011 09:26 AM

咁借問聲你隻1000% BEARBRICK除左隻野同個盒大外
有咩好過100%?巨大不就是一種吸引力嗎?
此外,皇級正式發售日是9月23日.
始終跟ex為同期作品,兩者好容易會比人拎去比較
相比之下,ex亮點比較多,皇級自然比較遜色
野比大雄 發表於 23-9-2011 10:46 AM

EX和皇級各自目標都不同,
EX的確是很有可塑性,玩法上如:手長腳長造型/可動性高/配以效果PARTS,都更貼近當下可動FIGURE玩家(像SHF/山口式/FIGMA)的需求.可以吸收一批新玩家
而皇級戰略上是找一些希望收藏更貴價,更巨型ITEM的成年收藏家.根本上BANDAI都冇想過它會比EX好賣,玩星矢的人,似乎比較喜歡細Size一點,集齊更多角色.多於想要一件巨型收藏品.
所以,在戰略會上,bandai早就定了皇級是一年一度的重頭作,不像EX以角色齊款作賣點.
或者o甘講,呢隻皇級靚唔靚~係靚,
但佢係一隻12吋o既Figure,而價錢亦要千幾銀,
應該做得更精細。
例如 ...
kafai1978 發表於 23-9-2011 11:57 AM

山口式IRONMAN做到的動作,HT做到嗎?那你會不會唔玩HT,改玩山口式?
你有冇一隻皇級在手?冇你去超人玩具睇下,細心睇下.
每一件甲係做得幾咁貼,D雕花幾咁多,仲有對翼做出個立體感.真係神話比得上嗎?你知唔知,同一物料都好,唔係話放大就放大.咁大隻野,全金屬唔修定重量比,企都企唔定呀.而家BANDAI都仲未做得好呀.HT??HAHAHA.你睇下佢有幾多隻FIGURE唔用STAND企唔穩先再同我講比較啦.

玩具唔係單玩可動性,你所講既,精細.雕幾條龍當然可以話係精細,但做左好多你眼見唔到既野,令隻野更完美,呢D先係勁.
比如超合金,其他細廠永遠有件撞件,刮到花晒既問題,但SOC就少好多呢D情況.
你一間HT,隻FIGURE打幾多隻辦就決定生產?BANDAI又係幾多次?BANDAI有咁多年經驗,好多野佢唔使試辦已經知出事了,呢D係功力,係日子同有規模先做到.

我寫咁多,也不會叫你一定不能不買皇級,我從來沒此意思.
而且你也沒有插乜野,我只係借個位REPLY,講埋其他野,唔係針對你.

有趣在,TD現在風氣是,我不買的玩具就是垃圾.
我買唔起,唔想使錢買既玩具就係唔值.
喂,我又好少見人,食一百蚊碗日式拉麵,係都要同合味道比較邊樣好味D WOR.
喂,我醫肚想快手就食合味道,同女友去食一風堂.不行嗎?
為何一定要比較?
其實隻野真係唔差, 不過 12" 要搵位擺, 係一個大問題~
其實隻野真係唔差, but the colour can be improved and why it don't use the gold color of EX???and use this greenish yellow??
回復 111# sunnychu

你呢段文章就講得岩喇, 我也是俾我的意見, 而唔係要人認同我, 可能你唔會左我要你的認同
但3D與2D真的是兩回事, 你未接觸過你唔會明, 本來是3D既東西要畫CG是易過本來是2D將佢變成3D的, 而且日本人畫動畫是強項, 所以佢地易feel到個樣
面部輪廓就是最難做,也是影響似唔似既關鍵, 其實隻孟波就是輪廓廋左,所以唔似,如果面部闊少少就似得多了
大家平心討論,唔駛咁生氣, 先向你謝罪吧, 我都唔想你唔開心
回復 114# Toro

我覺得大家有大家想要既星矢,你覺得正就買,我覺得唔正就唔買

但我好想問大大, 如果有兩隻星矢, 一隻聖衣用金屬, 一隻用膠, 佢地既質素是一樣(唔好理bandai做唔做到), 一樣可動性高,企得穩, 價錢仲要一樣, 你會選擇哪一隻呢?
我只能夠講可以做到, 只是bandai唔肯賺少d吧了
頭像被屏蔽
回復  Toro

我覺得大家有大家想要既星矢,你覺得正就買,我覺得唔正就唔買

但我好想問大大, 如果有 ...
devil0079 發表於 24-9-2011 12:12 AM

請問你憑什麼斷定bandai一定做到--全金屬、可動性高,企得穩, 仲要同價,你有隻試版係手?定空想物理科學?

如果無甘你個假設...我都有個

我話bandai做到隻會出到流星拳ge,同價,甘你選邊隻?
(我只能夠講可以做到, 只是bandai唔肯賺少d吧了)

如果有試版就show show益下大家...
回復 119# dogjumpjump

你買既係邊間鋪頭, 我覺得係間鋪頭不知所謂喎, d貨應該是要先留俾訂家, 然後淨返既至賣出去架