Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 聖鬥士聖衣皇級人馬座, 真係咁差? 我要幫佢平反!(再加相!當星矢遇上艾奧羅斯!)

回復 194# takeshi

go home will call u
回復 196# Demon

go home call u,    If u angry, then I have money, ok I do
回復 198# devil0079

唉!:67: 究竟佢咩嘢料啊?痴咗呀?:?
回復  devil0079

唉! 究竟佢咩嘢料啊?痴咗呀?
Demon 發表於 24-9-2011 07:20 PM

根據佢ge前文..佢....應該..指返屋企先回覆你?:(..好似佢係公司打吾到中文...
至於money law wo...:(

借你個位覆覆佢:不過如係正確吾駛call我了..我吾得閒覆你..亦吾想浪費你打字時間,sorry 先~
回復 199# Demon

終於回答家了,可以解答你的問題, 首先,我覺得我與你睇對錯和主觀客觀好唔同
我睇呢兩樣野係以時間和立場來看的, 例如向你立場你會覺得自己是對的, 當然我也是, 所以世事冇對錯之分, 只是睇你在咩立場和時間, 至於主觀客觀也是一樣, 向討論區發表自己的意見,當然要主觀啦, 話明是自己的意見麻, 而唔係大家的意見, 如果客觀表達意見,就會變左認同區了, 但呢件事裡也有客觀的, 就是要接受對方的意見存在, 但唔需要對方認同自己的意見, 所以一直我只表達意見,而唔需要對方認同,就是主觀客觀了
至於2D3D的問題, 我睇左果位大大個貼, 終於明白原來一開始就大家誤會左, 我講是難易,所以同畫功有關, 至於佢原來是講步驟一樣, 唉~~~~用左成晚好累啊~~~~

另外, 你話一起談談果3間公司既睇法, 如果你是對事不對人, 平心而論而唔生氣----因為大家都會是主觀意見和論點啊, 我很樂意與你分享大家的睇法, HT就更加啦, 因為我冇經驗,希望你指教我
回復 190# sunnychu

在下一開始就講,只係發表下2D人物實物化,同真人實物化嘅意見。討論本身就只有對立而沒有對錯。只係見大大再無新POINT,開始在文字中找位置含糊過去,才覺得無必要討論下去。
但大大反而講到在下係加把咀,好似唔應該加入討論咁
係討論區可以睇到唔同大大嘅POINT,又可以發表下自己嘅POINT,從中又可以睇到啲自己睇唔到嘅嘢,幾好吖。見到同自己唔同嘅意見,唔駛反感同不滿呀?
如果玩具日報係唔俾人發表意見同論,在下講返句SORRY。

用大大嘅講法
有人中意用DC仔開閃光燈的確係佢嘅自由,要覺得自己嘅相最靚亦無問題
但其他大大會講下點點會影好啲,咁咁又會影好啲
有時聽下人講,做多少少嘢,就可以用DC仔唔開閃燈,淨按FOCUS按快門,都可以影到大機級數嘅相GA LA。
在下開頭都係DC仔,全閃全AUTO咁影玩具。不過有時睇下人點影,宜家可以唔開閃燈LU。

---------------
至於造形嘅問題。
就咁,在下前一次回覆都寫過,「邊樣難啲在下唔敢講,叫HT做涼宮,或者叫MAX FACTORY做DARK KINGHT,相信都唔會好得去邊。」。
因為2D人物造頭像同真人造頭雕好唔同,無得比較邊樣難啲,亦等於造核彈同造麵包的做法就算係一樣,你叫麵包師造核彈,同叫科學家做麵包都唔會掂。
而今次呢件皇級絕對係「核彈麵包」,既然係咁,點解麵包師唔搵個科學家合作吓呢?
希望大大明白在下嘅意思啦,有時寫到咁明,然後玩咬文嚼字真係唔太過癮。:67:
回復 202# bananaman

係討論區可以睇到唔同大大嘅POINT,又可以發表下自己嘅POINT,從中又可以睇到啲自己睇唔到嘅嘢,幾好吖。呢句真係講得好

回復 202# bananaman

其實一開始個位人兄一講到嘜野2D轉3D個時跟本就已經完全偏離左原先討論的問題,所以無必要再討論落去,亦都無必要再有新POINT。
而當我地都想停個時,而你正正就係依段時間入邊發表一篇嘜野2D同3D圖解,自然會認為你係到扇風點火。你咁ge做法令我覺得非常反感。
另外咬文嚼字,依方面重好笑,我一早就已經有講到明(#107真人又好,動漫都好,雕刻師都係跟住D相片,資料,同數據去雕制,技巧可以話係大同小異,重點在於個雕刻師對個角色ge理解程度去到邊)係佢睇唔明我係到講緊ge係做法,而去到尾重有人話嘜野絕對唔一樣,咁我想問係依幾樣做法入邊,有邊樣係唔一樣,咁都叫咬文嚼字??
另外你所講ge嘜野炸彈,嘜野麵包,兩樣野都唔同範疇,亦都無共通點,你咁都可以拎埋一齊講,利害∼
如果你話一個係炸彈,一個係子彈黎做例子,咁會唔會好D呢
至於你話影相,的確DC仔唔開內閃的確係可以影得好靚,不過前題係燈光控制功夫要做得夠,而光圈,快門,ISO都適當配合,咁先可以影到你所講ge大師級既相。
而你所講ge嘜野全AUTO,就係比一D唔知光圈,快門,ISO係嘜野ge行外人用,等佢地可以好輕鬆咁影到靚相,同時亦都享受到影相關ge樂趣。
當然如果機外功夫做好D,唔好話DC啦,比我用Iphone黎影,都可以影得靚過DC機啦。
至於你所講閃燈,亦都有好多種,例如內閃,外閃,環形閃..........
另外閃燈用法亦都好多,例如上燈,側燈,飛燈.............
而我要講,閃燈都好重要,對於攝影,每一部份都好重要,唔好以為唔用閃燈先會影到靚相∼
就等於行外人影相開Auto,P mode,或者AV mode,而攝影師就會用M mode.
回復 201# devil0079

又問非所答吖,呢個世界係有客觀討論gar,只係你太自我中心乜都聽唔入耳姐,討論嘅原意都係想喺討論嘅過程中尋找自己嘅錯失。同埋我完全唔覺得你講嘅嘢有任何point可言!好吖,話就講到呢度,你都唔需要回復我吖,多謝你使我明白到香港D高官嘅思維!

回復 205# Demon

你明白高官就好了, 你太需要人認同了, 所以我同你是兩代人呢, 你應該好喜歡Facebook呢種東西, 因為你覺得呢個世界, 大家的想法應該一樣, 而唔係大家有不同的想法-----我唔玩Facebook的, 我覺得每個人應該有自己的世界和想法, 不是大同的, 所以討論是沒有對錯的, 上面個大大好明白呢點, 可能你再大d就會明白, 因為每個年齡睇既野會唔同
請問客觀討論是怎樣的?   我真係唔明-------是認同你???, 如果是, 咁為何不是你認同我呢?, 難道你是莊我是閒?
回復  bananaman

係討論區可以睇到唔同大大嘅POINT,又可以發表下自己嘅POINT,從中 ...
devil0079 發表於 24-9-2011 20:12

可惜樓下位師兄都係唔明我講緊乜,然後去講影相了XDDD

自我OFF TOPIC:66::66:886:)
回復 207# bananaman

係你自己一開始睇唔明,重要話我咬文嚼字。
我一開頭係利用攝影黎舉例講行外人同行內人思想之間分別,
亦都係你自己講有時睇下人點影,又認為唔開閃燈就以似好叻咁。
我先至會同你解釋影相依方面ge野。

既然你可以係到講2D同3D ge野,咁點解我又唔可以講影相ge野??
你要自off topic就off啦,唔關我事,但請唔好將個責任推晒落我到,咁樣只會令我覺得你更無恥
頭像被屏蔽

回復 209# tstl

真係唔好意思,sorry, 沒想到講下自己的意見會變成咁, sorry
其實有玩開玩具同真係懂得欣賞玩具嘅人都知道隻 皇級星矢 唔得, 質素差, 用料又唔得, 價錢完全不合理!
果 d 自已訂左, 知道自已做左水魚嘅人又唔想比人笑, 不斷找藉口說隻野點 ok, 又話自已係忠實 fans 點都會買,最後理據唔夠就用最後絕招 : ‘自已鍾意咪得囉,唔駛理人點講’
隻野唔得就係唔得,面對現實啦, 我都明白用 1xxx 買一隻只係值 299 嘅 MG (都係 bandai) 模型係好痛苦嘅事,好難面對.....

不過唔駛驚,我相信 皇級-EX 好快會出 !!
因為你地手上果隻皇級 d  電鍍在一年內應該會氧化件聖衣會變成黑色 - 到時你地就有隻 1/6暗黑星矢 - 恭喜晒 !!

另外有一樣野係 訂左星矢嘅人先有嘅,就係 1xxx 版皇級, 我地只能用 低於 1000 買平價版

註: 睇唔明我寫咩嘅朋友唔駛話我知, 你唔明係你嘅問題

期待 皇級 ver 1.5