Toysdaily 玩具日報

[新品消息] Riobot Super Robot Wars 超級機械人大戰 OG SRX

volks當年果套都好貴,唔捨得買,今次我當完夢算,大合體後我入柜供奉算,根本都唔係變形,拆開重新組合另一形態都叫變形,真係冇嘢好講……
應該好快有真。SRX
ben1982 發表於 15-1-2022 07:23 PM
應該好快有真。SRX

果隻設定上無咗分體,反而變得無乜gimmick, 要做到同SRX咁大就無乜賣點喎,出細隻啲又配唔返隻SRX
https://youtu.be/sjqw2i0Ke5w
youtube有日本開箱片
睇落質素好一般

我覺得還可以la

你以一件合體配件去看待佢會容易接受啲
可能佢哋比啲玩具專家鬧得多”千值爛”,鬧到都唔敢花心思、創意去設計變形機關,依家至緊要穩穏陣陣、安安全全,唔易爛就可過關,所以交行貨就可…..依家攪成咁可能係嗰班專家做成的。
bigbigfriend 發表於 16-1-2022 03:41 PM
可能佢哋比啲玩具專家鬧得多”千值爛”,鬧到都唔敢花心思、創意去設計變形機關,依家至緊要穩穏陣陣、安安 ...

我反而覺得係SRX個設計本來就係好難做到所謂正常變形,先天設計就無考慮到物理強度同合理性,加上仲有定價呢個局限性,我相信如果R1要做到正常變形肯定要賣過2千,所以先會設計成咁,叫做平衡咗form charge同外型2個方面
k_dash 發表於 16-1-2022 04:14 PM
我反而覺得係SRX個設計本來就係好難做到所謂正常變形,先天設計就無考慮到物理強度同合理性,加上仲有定價 ...

如果說SRX三機合體要拆件我認同,但R1變飛機不能完全變形我實在非常失望,睇返個變形設定比Z高達還簡單,按千值以往經驗要應付這種變形卓卓有餘(參考機甲創世記)。
另外,說合體強度問題,R1只是在SRX的上半身胸部和頭部,還有給R2緊緊的包著,所以跟本就沒有甚麽付重問題。相反,R3就真的要注重強度,要拆件也合理。

我有volks果隻,玩完呢隻新版R1我覺得極之ok啵,夠實淨關節又夠緊,對比volks果隻已經可動好好多,又已經減少咗好多不必要嘅換件數量,對於一隻原設都冇合理完全變形設定嘅機體黎講已經做得好好 另外拆件變形day1已經講咗,Volks拆得仲多,SMP因為全膠又再細隻啲,應該都要拆得更碎
又其實呢隻新版本係由T-Rex設計嘅,Bandai而家好多玩具亦都係由佢哋設計,包括R魂anime,macross同部份變形合金等等,講設計水準其實已經分別不大,所以唔到你真係有在手玩過的話,就真係唔會話到邊一隻產品無花心思囉
bigbigfriend 發表於 16-1-2022 04:35 PM
如果說SRX三機合體要拆件我認同,但R1變飛機不能完全變形我實在非常失望,睇返個變形設定比Z高達還簡單, ...

我都同意師兄,仲有佢合體後活動能力好似都唔會太好。
拆件變形真係冇諗過係咁。。。
價錢就一般千直練定價 ~~
bigbigfriend 發表於 16-1-2022 04:35 PM
如果說SRX三機合體要拆件我認同,但R1變飛機不能完全變形我實在非常失望,睇返個變形設定比Z高達還簡單, ...

我會視SRX+Gun 4架為一個整體concept, 其餘果幾隻都肯定係拆到散晒咁charge form(後面幾隻個設計太過唔合理),R1都用返同一想法都仲算講得通的(我一直視R1為一件合體配件),當然我都唔會滿意佢依家咁變,你當我依家係合理化緊佢個做法啦
c.ryo 發表於 16-1-2022 04:45 PM
我有volks果隻,玩完呢隻新版R1我覺得極之ok啵,夠實淨關節又夠緊,對比volks果隻已經可動好好多,又已經減 ...

所以我對今次呢個設計處理應該係為咗統一性,全隻SRX+GUN太多地方係非合理變形,拆散重組係最可行的處理方法,當佢4隻一個整體咁睇就唔會覺得R1設計得好差
日店展示