Toysdaily 玩具日報

[新品消息] Riobot Super Robot Wars 超級機械人大戰 OG SRX

kyostanley 發表於 10-1-2023 07:08 PM
其實機戰係咪小眾呢? 我又覺得唔算係, 次次GAME都賣得唔錯, OG我就覺得真係由第4次/F開始, 真正鍾意機戰 ...

當版權作由機戰v,t,x由60萬銷量,一路跌到機戰30的30萬不夠(連下載版),叫賣得唔錯? 下一隻都未必有機會出。

機戰og3連出都無機會

咁都唔叫小眾?

eddiem249 發表於 11-1-2023 11:35 AM
當版權作由機戰v,t,x由60萬銷量,一路跌到機戰30的30萬不夠(連下載版),叫賣得唔錯? 下一隻都未必有機會 ...

我覺得機戰30賣得少有幾個原因:
1. 主角機唔吸引, 只係兇鳥強化左, 而家好多人鍾意D超級系的
2. 少左人玩家用機, 手機GAME方便
3. 玩DLC, 唔少想用的機要DLC先有, 感覺好似要買隻唔完全的GAME咁, 所以好多人無玩(我都係)

講真ALPHA系列係機戰巔峰, 個個玩家用機, 個時超級機器人又大HIT, 而家年輕人唔鍾意超級機械人, 我地到左一定年紀的, 想打都無乜時間, 唯有用現金換超合金係家擺"超合金機械人大戰"算
kyostanley 發表於 11-1-2023 06:34 PM
我覺得機戰30賣得少有幾個原因:
1. 主角機唔吸引, 只係兇鳥強化左, 而家好多人鍾意D超級系的
2. 少左人玩 ...

賣得小係因為玩過v,t,x 既都覺得笨大偷工減料,己經到了玩家忍受既極限

為遷就手提機,調低畫面質素,仲要偷格
將配角變做招式
偷招數,超級機械人得幾招
畫面集集大量重用資源
太多次元震劇情
eddiem249 發表於 11-1-2023 07:19 PM
賣得小係因為玩過v,t,x 既都覺得笨大偷工減料,己經到了玩家忍受既極限

為遷就手提機,調低畫面質素,仲要 ...

另外是機械人作品太小了.......

現在一套作品 橫誇最小兩作......(兼容)
加上現在上網都已經有得看 更加降低吸引力= =
eddiem249 發表於 11-1-2023 11:35 AM
當版權作由機戰v,t,x由60萬銷量,一路跌到機戰30的30萬不夠(連下載版),叫賣得唔錯? 下一隻都未必有機會 ...

機戰現在是小眾, 但我又唔會完全同意你說機戰係小眾

TIMING係重點

我只可以說, 一眾玩具廠出機戰產品的時機係太遲. 當真係好HIT時係無大廠發現係大肉去乘時推出

壽屋出模型係已經好遲, 係機戰遊戲走下波的時侯, 但壽屋典下典下典左十年都引到千值練甚至BANDAI接力, 即代表市場是有而且不算小眾

今日機戰已經係老餅產物, 遊戲跟不上時代的變奏在粉絲層面上嚴重斷左層, 唔單只市場只困在70後至90後前期這三個十世代的年紀, 而舊有玩機戰的老人今日亦不會玩機戰

我都係無玩機戰N年, 感動度仍維持在三, 四, F及ALPHA呢幾代, 產品則只關注曉擊霸至SRX頂多龍虎王就無

古鐵巨人已經無FEEL, 大贊卡我直頭係無玩過有它的所以不關注
eddiem249 發表於 11-1-2023 07:19 PM

為遷就手提機,調低畫面質素,仲要 ...

所以我覺得唔係FANS少 而只係佢做GAME唔好所以先賣得少...可能佢翻出機戰F或者ALPHA系列仲會賣得多過30都未定....
kyostanley 發表於 12-1-2023 06:29 PM
所以我覺得唔係FANS少 而只係佢做GAME唔好所以先賣得少...可能佢翻出機戰F或者ALPHA系列仲會賣得多過30都 ...

完全同意; 兩方面喇, 主要係隻GAME不長進先, 次之機人動畫又吸引唔到觀眾眼球, 新世代係對機械人呢個物種幾乎免疫, 00後已經對機人免疫9成, 10後的死小孩對機人免疫性完全超乎現今老鬼想像, 高達維持到咁已經係做盡甚至係小奇蹟
kyostanley 發表於 12-1-2023 06:29 PM
所以我覺得唔係FANS少 而只係佢做GAME唔好所以先賣得少...可能佢翻出機戰F或者ALPHA系列仲會賣得多過30都 ...

Bandai 又好,千值又好,點解出親OG產品唔係大跌價就斷LINE,到底係無人買OG產品,定係出得差?

唔銷費既FANS,到底算唔算FANS?
eddiem249 發表於 12-1-2023 07:01 PM
Bandai 又好,千值又好,點解出親OG產品唔係大跌價就斷LINE,到底係無人買OG產品,定係出得差?

唔銷費 ...

其實壽屋之前一路出得好好地又無乜跌過價, 質素又唔差(前頭幾隻除外), 最衰係苯大收返個版權, 好多機等住佢出嫁嘛
熱狗OO 發表於 12-1-2023 06:37 PM
完全同意; 兩方面喇, 主要係隻GAME不長進先, 次之機人動畫又吸引唔到觀眾眼球, 新世代係對機械人呢個物種 ...

我唔算機戰fans近幾代機戰都冇玩(但係g gen有玩)可能有誤請見諒。個人覺得機戰已經跟唔上時代同戰略性欠奉。而家玩遊戲時間碎片化,一場要打成十幾分鐘唔係個個頂得順,反觀g gen,因為有「再行動」,打一場會相對較快。機戰每關基本上都係開場某一方向出現敵人,清完之後相反方向又會出一批,關關差唔多。驚爆危機有隻戰棋game可以揀打敵方唔同部位造成唔同效果(例如打手會限制武器)可以畀玩家思考。機戰應該思考「快」同「精」邊一方面適合自己,而唔係擺一堆可能連故事都冇既作品落去再要人買DLC