Toysdaily 玩具日報

[新品消息] Riobot Super Robot Wars 超級機械人大戰 OG SRX

已提货
剛剛收到 SMS 話 (第四批) 可以攞貨囉

『千值殿』內部裝修暫停營業通告

千值練、Flame Toys及Topi香港官方實體店『千值殿』,將於十一月十九日(星期六)至十二月六日(星期二)暫停營業進行內部裝修。
裝修期間一切現貨銷售、預訂及取貨服務將暫停,預訂商品的30日取貨期限將按實際裝修日數順延。

from facebook
Thank you for your information!
插水插得好勁, 旋拍一SET全新普遍三千;

大陸插得仲勁, 淘寶全新三千港元以下

開始吸引, 排2500喇

熱狗OO 發表於 9-1-2023 10:12 PM
插水插得好勁, 旋拍一SET全新普遍三千;

大陸插得仲勁, 淘寶全新三千港元以下

你MISS左最平的價啦, 淘寶上星期年貨節, 計返20XX人仔咋, 計埋運費2450有找
(因為咁平所以我最終放棄左SMP, 實在太貴仲要砌, 同埋全膠真係有D擔心佢變型關節強度, 反正最尾我都唔會點變型, 用合體型態擺放)
kyostanley 發表於 10-1-2023 12:18 PM
你MISS左最平的價啦, 淘寶上星期年貨節, 計返20XX人仔咋, 計埋運費2450有找
(因為咁平所以我最終放棄左SMP ...

你身為TOYSDAILY的中堅市民竟然唔講....
kyostanley 發表於 10-1-2023 12:18 PM

機戰已經小眾,OG係小眾中既小眾,Bandai 啲模型都唔好賣,何況大件又貴又無得炒既成品?

你估經濟真係好好咩
熱狗OO 發表於 10-1-2023 02:39 PM
你身為TOYSDAILY的中堅市民竟然唔講....

我當晚發現時得返十幾分鐘....
BTW, 我見淘寶賣SMP其實都平過香港唔少, 有興趣可以試下, 當然如果萬一唔好彩撞中你個隻啤膠唔滿就唔知點換...

eddiem249 發表於 10-1-2023 05:46 PM
機戰已經小眾,OG係小眾中既小眾,Bandai 啲模型都唔好賣,何況大件又貴又無得炒既成品?

你估經濟真係好 ...

其實機戰係咪小眾呢? 我又覺得唔算係, 次次GAME都賣得唔錯, OG我就覺得真係由第4次/F開始, 真正鍾意機戰的玩家先鍾意, 佢個原創故事, 串連埋其他作品的原創角色, 唔係版權作可比美

我依家見2200人仔都好吸引,不過真係無位
kyostanley 發表於 10-1-2023 07:08 PM
其實機戰係咪小眾呢? 我又覺得唔算係, 次次GAME都賣得唔錯, OG我就覺得真係由第4次/F開始, 真正鍾意機戰 ...

當版權作由機戰v,t,x由60萬銷量,一路跌到機戰30的30萬不夠(連下載版),叫賣得唔錯? 下一隻都未必有機會出。

機戰og3連出都無機會

咁都唔叫小眾?

eddiem249 發表於 11-1-2023 11:35 AM
當版權作由機戰v,t,x由60萬銷量,一路跌到機戰30的30萬不夠(連下載版),叫賣得唔錯? 下一隻都未必有機會 ...

我覺得機戰30賣得少有幾個原因:
1. 主角機唔吸引, 只係兇鳥強化左, 而家好多人鍾意D超級系的
2. 少左人玩家用機, 手機GAME方便
3. 玩DLC, 唔少想用的機要DLC先有, 感覺好似要買隻唔完全的GAME咁, 所以好多人無玩(我都係)

講真ALPHA系列係機戰巔峰, 個個玩家用機, 個時超級機器人又大HIT, 而家年輕人唔鍾意超級機械人, 我地到左一定年紀的, 想打都無乜時間, 唯有用現金換超合金係家擺"超合金機械人大戰"算
kyostanley 發表於 11-1-2023 06:34 PM
我覺得機戰30賣得少有幾個原因:
1. 主角機唔吸引, 只係兇鳥強化左, 而家好多人鍾意D超級系的
2. 少左人玩 ...

賣得小係因為玩過v,t,x 既都覺得笨大偷工減料,己經到了玩家忍受既極限

為遷就手提機,調低畫面質素,仲要偷格
將配角變做招式
偷招數,超級機械人得幾招
畫面集集大量重用資源
太多次元震劇情
eddiem249 發表於 11-1-2023 07:19 PM
賣得小係因為玩過v,t,x 既都覺得笨大偷工減料,己經到了玩家忍受既極限

為遷就手提機,調低畫面質素,仲要 ...

另外是機械人作品太小了.......

現在一套作品 橫誇最小兩作......(兼容)
加上現在上網都已經有得看 更加降低吸引力= =