Toysdaily 玩具日報

[新品消息] Riobot Super Robot Wars 超級機械人大戰 OG SRX

Thanks! 但睇番 SRX FULL SET, 好似同街舖訂會化算少少
tsang_20190721 發表於 20-12-2021 01:06 PM
Thanks! 但睇番 SRX FULL SET, 好似同街舖訂會化算少少

你係可以同街鋪訂仲平啲啲,但係你就要求神拜佛佢唔好有問題,因為我聽過唔經官方訂果啲貨要做售後服務會好麻煩,你要為少少錢而博定係想出咗事無咁一肚氣就自己諗啦(你可以去到千值殿落訂就應以呢個為首選方法,其他鋪就最好問清楚啲售後服務要點做)
k_dash 發表於 20-12-2021 02:42 PM
你係可以同街鋪訂仲平啲啲,但係你就要求神拜佛佢唔好有問題,因為我聽過唔經官方訂果啲貨要做售後服務會 ...

明白, 多謝你的建議!
強襲 發表於 20-12-2021 11:08 AM
【預訂開始】RIOBOT 變形合體 R-GUN強化型

「一擊必殺!破壞加農砲---!!」

連官方都錯? 我睇咗D咩??? 唔係「天上天下一擊必殺砲」咩??????
ToyKnife 發表於 20-12-2021 06:12 PM
連官方都錯? 我睇咗D咩??? 唔係「天上天下一擊必殺砲」咩??????

隆聖有好幾個唔同天天炮叫法,有時叫托諾尼姆破壞加農,有時叫天上天下破壞加農,佢只係列左其中一句
ToyKnife 發表於 20-12-2021 06:12 PM

都係隆聖中二病鐘意亂咁改招式名之過
放工去左千值殿訂R-GUN,順便問左個職員R-1係唔係12月出,佢答係.
終於有機會見到R1
不過我訂晒成set希望唔好又delay

肯定延期的,大約6-8月才會出貨吧  發表於 21-12-2021 01:08 PM

一撃必殺! バスタァァァァキャノンッ!!
原文:就是隆聖的天天砲戰鬥台詞之一“一擊必殺!破壞加農砲”

雖然遊戲中武器名是“天上天下一擊必殺砲”,但其實相關名詞有好多
R-GUN/R-GUN P變形成槍模式的時候叫“メタルジェノサイダーモード”金屬殲滅砲模式
SRX手持金屬殲滅砲發射的狀態叫“ハイパー・トロニウム・バスターキャノン”高能極聚原破壞加農砲簡稱HTB加農砲,機戰ALPHA中這個地圖武器版本的天天砲就叫HTB加農

機戰OGS-OGMD中不同人駕駛R-GUN隆聖的必殺台詞也略有出入
維蕾達駕駛時:一撃必殺!バスタァァァァキャノンッ!!
舞駕駛時:くらえ!天下無敵の一撃必殺砲ぉっ!

其實都沒有完整說過“天上天下一擊必殺砲”這個名字就是了
強襲 發表於 20-12-2021 09:17 PM
放工去左千值殿訂R-GUN,順便問左個職員R-1係唔係12月出,佢答係.

官方 twitter 發布 delay 到 1月中

【遅延情報】「RIOBOT 変形合体 R-1」
2021年9月→11月→12月→2022年1月中旬
又 DELAY
Vince 發表於 22-12-2021 10:41 AM
官方 twitter 發布 delay 到 1月中

【遅延情報】「RIOBOT 変形合体 R-1」

信佢一成,隻目失明。

估唔到佢剛剛發聲明12月出貨,即刻改到1月,証明上次公布都係未經廠方確實出貨而發表,出唔到唔緊要,唔好昆大家,我完全無期望幾時,唔好出舊屎就得。

尋日我先問完千值殿職員話12月

佢地twitter話年尾物流運輸問題所以delay.......真係咩藉口都有

原文:
年末年始の物流混雑による船便/輸送遅れ等の原因により遅れることになりました。ご注文いただいておりますお客様にはご迷惑をお掛け致します。
等睇 B 記食玩扒頭出晒成 SET, 老千先出完 R-1 + R-2
yimingyang 發表於 22-12-2021 12:36 AM
一撃必殺! バスタァァァァキャノンッ!!
原文:就是隆聖的天天砲戰鬥台詞之一“一擊必殺!破壞加農 ...

其實最早期係有嘅,亦都係因為係第一個叫法,日後好多人叫佢「天天砲」,覺得係「原設」。咁當然之後嘅叫法都係官方叫法啦。

https://youtu.be/qXb3o2Xc44w