Toysdaily 玩具日報

[新品消息] Riobot Super Robot Wars 超級機械人大戰 OG SRX

lydiamomo0903 發表於 18-8-2021 12:14 PM
千值練應該就是產能不夠,沒有別的。
但千值練跟萬代沒法比,兩個差距太大了。
萬代日本上市上櫃。

資訊提供,千值練係本港上市公司,上市公司為 - 佰悅集團(8545.HK)。

不過又咁講,攞千記同Bandai比係好唔fair,Bandai 在技術、市場時間、規模、影響力、廠房、關係、等等已經一早上晒軌道,係幾十年。千值先得十年左右。

至於延期問題,我比較同意肉餅兄想法,「就是千值練的設計,都是一邊生產一邊優化,所以成日見到試產樣出來,就話這樣要改進,那樣要優化」,不過既然都解釋到,呢個我會叫「原因」,唔係「藉口」。

利申: 本人並未持有佰悅集團(8545.HK),已訂SRX boxset。對延期表示「由於疫情期間,預計之內」。
等食玩個套好過.起碼不用支架可以企穩
ben1982 發表於 18-8-2021 03:54 PM

質感差好遠 除非成隻上色 大工程
sk9091 發表於 18-8-2021 04:22 PM
質感差好遠 除非成隻上色 大工程

我平玩算啦
如果改進同優化係延期(原因),咁我想問最初12月個期係點定出嚟? 即係如果12月要出,係咪批貨就會冇質素同拙劣? 哩啲所謂原因其實應該一早試辦就已經要諗好同解決啦,唔係出哂預告俾人落訂,轉頭再出延期要玩家就你呀? 咁行既延期原因都接受,你一世唔出貨俾我都得啦? 唔夠完美吖嘛?
ben1982 發表於 18-8-2021 03:54 PM

好難說,BLOG說預計合體後超過30公分,SMP如果是組裝模型加上沒有金屬/棘輪關節的話支撐力真的是個問題
Hawk 發表於 18-8-2021 04:39 PM
如果改進同優化係延期(原因),咁我想問最初12月個期係點定出嚟? 即係如果12月要出,係咪批貨就會冇質素 ...

師兄,又唔好將「改進同優化」上綱上線,延期可以受好多原因影響,改進同優化只係其中之可能,唔係唯一原因。其實呢段疫情時間,大陸話停就停,每間品牌用嘅廠房、位置影響地區都唔同,好難一概而論。再者,由試辦到大貨生產預到嘅問題好唔同wor.....

唔好勞氣,下次Bandai嘅先訂,其他廠等現貨啦。

p.s. 可能師兄無訂過EX合金、ES合金、DH合金同HOTTOYS,你唔夠佛系真心唔好訂。
樓上師兄,我只係消費者,其實唔需要知咩內部原因,不過佢咁解釋我咁諗啫,況且佢亦冇講過係咩疫情原因。

我睇番單2月27日訂box set,而家話出年4月至出貨,一年有多……今次提醒我以後唔好訂哩間公司既嘢,以後等現貨睇哂玩評至出手先正確
ToyKnife 發表於 18-8-2021 03:25 PM
資訊提供,千值練係本港上市公司,上市公司為 - 佰悅集團(8545.HK)。

不過又咁講,攞千記同Bandai比係好 ...

感謝資訊提供。
但我剛剛查了一下,
他們只是千值練的代理耶。
資金規模差滿多的⋯⋯⋯
2008年,集團全資附屬公司千值練國際有限公司(千值練香港)註冊成立。
2009年,千值練香港按ODM基準為集團往期主要客户之一株式會社千值練(千值練日本)設計及製造玩具

簡單來說香港千值練是為了服務日本千值練的代理商,日本千值練完全是一間獨立的公司
⋯多少可能有注資吧?起碼中華區的管銷費有人幫忙一起付⋯⋯

mpchi 發表於 18-8-2021 10:49 AM
唔同嘅. 對物料質感冇乜要求而且又要買得平嘅玩家嚟講, 根本就唔會考慮千值鍊啦. ...

物料質感冇乜要求.......原來千記物料好有要求! 見笑了!
根本英俊 發表於 18-8-2021 09:34 AM
物料質感冇乜要求.......原來千記物料好有要求! 見笑了!

"冇乜要求" 同 "好有要求" 又唔同嘅. 唔洗咁 extreme. 你講唔講得出口模型物料同質感比千值練合金一樣, 甚至乎模型更勝一籌先?
第一次買 / 訂搞千值, 就搞成咁
Hawk 發表於 18-8-2021 05:48 PM
樓上師兄,我只係消費者,其實唔需要知咩內部原因,不過佢咁解釋我咁諗啫,況且佢亦冇講過係咩疫情原因。

...

其實千值出嘅合金玩具,好多時頭幾日都有現貨。而家佢仲要進入咗再版週期,再版仲要係改良版,你睇吓隻帝皇萬能俠。

所以都係佛系啲啦,就算我自己鍾意千值練,我都覺得唔一定要訂,就算買唔到第一版,可能係幸運,因為再版好多次都係改良版。

呢個係千值一直以來嘅問題,第一版支持者,亦即最信任千值的Fans,經常做晒白老鼠
lydiamomo0903 發表於 18-8-2021 08:16 PM
感謝資訊提供。
但我剛剛查了一下,
他們只是千值練的代理耶。

Thanks C-hing~! May be I try to find more information, I remember they own Sentinel Japan as well.

沒事沒事、我也一直很好奇千值練這間公司。大家互相交換訊息。  發表於 20-8-2021 08:48 PM
mpchi 發表於 19-8-2021 02:07 AM
"冇乜要求" 同 "好有要求" 又唔同嘅. 唔洗咁 extreme. 你講唔講得出口模型物料同質感比千值練合金一樣, 甚 ...

我又答妳唔到, 不過我買左兩次千記都SAD, 唔係斷腰就斷手, 所以妳同我講無乜要求同平就唔會買千記, 我個心那住那住! 成千幾二千蚊, 唔係俾D咁既質地囉! 貴唔一定特於好! 我睇到佢今次, 接地HEA到一個點, 我唔敢講佢會唔會甩頭甩骨或者企唔企到(唔用架), 剩係玩會唔會一路玩一路跌我已經無乜信心, 當然我無訂, 所以我一定口響, 但如果師兄話無咩要求同要平就唔會入千記, 我覺得多左咁囉!