Toysdaily 玩具日報

查看: 49931|回復: 115

[分享討論] Batmobile 1989 搬運、開箱: 血… 淚… 史…

(速讀可由Point 4,甚致總結開始!) {:1_213:}

Christopher Nolan的蝙蝠俠走寫實路線; Tim Bilton 卡通漫畫化,我兼愛二者。 所以TDK Batmobile和1989也一入,但1989卻是災難的起頭。 當然天災人禍,有不可測的; 也有自找的…

1)        首先,雖然有師兄話1:4 1989若跟足比例還會再重再長,但既然現在也如此長和重,沒理有不做多6-8吋車長吧?

2)        其次,我是首日單。 我非炒家,是愛的追隨者。 但因要「偷運」入境下必須自己拿貨。 結果是不付運就要等?! WTFun???!!! 這是什麼道理? 等了兩個月。 好了,原來是2樓付款再到18樓付錢,那為何送貨、自取同時進行?對於首日單自取者實在安排不周吧。

3)        其三,當日我推著L型鐡車拿貨是自找的。 其他師兄喊好重好辛苦,我自問健身我不怕。 當晚我還拿了Jordon、Atom和Arc Reactor!!! 左手拿一大袋,右手拉著車… 很重嗎? 我覺得OK。 只是在熙來釀往的油麻地旺角街頭穿插活像街頭表演。 我忽然想,我若碰到熟人,他們會否「笑爆咀」? 可幸我沒碰上一個熟人,至少我認為沒有/也沒被人POSE相上FB。 更可幸是那雞車如常8:45到了,否則我一個人膠/呆著在等和白痴無分別…

高過一般門把…

聽師兄們講由底開方便砌螺絲~

3粒2A電在尾部噴火位; 一個位走電全車。

4)        其四,“Shit happens…” {:1_236:}(源自the movie: Predator 2)。一些師兄講的花紋也不見,本放下心頭大石,享受著「開苞」的快感,怎料前燈著、尾燈著、噴火位著,那車廂呢????????????????

我「堅硬」的激情瞬間冷卻,我不斷嘗試搶救我的「愛人」。 試著開關、換電… 最後無言地呆站了十秒… 然後找回那單和保養單影相send email… 相機也不用開,沒心情影相… 幽幽的離開了…

5)        其五,HT official email沒即時的reply{:1_240:},如「閣下的email已收到,我們正處理中」的官腔一句都欠奉。 這樣教我驚! 一驚,我要空等。 二驚,HT話無收到我電郵 (i.e.兩星期不email求救就當你無到)。

打電話去OFFICE,都是一般的empty words,無助的安慰。
一個Office lady:「你有send email就唔洗驚架喇。」(唔洗驚架喇=不用怕)

我:「咁你地都可以reply話收倒email。如果唔係我點知有無意外。」(那可以覆我電郵收到了,讓我放下心吧。)

「架野咁貴,穩陣D好。 請問你叫嘜呀,有問題我都可以話同你傾過丫。」(那Batmobile很貴,兩星期上訴又沒即時回覆讓人患得患失呢。請問你叫什麼名字? 有問題我可追溯。)

她:「總之有人會打電話比你架喇。」{:1_216:}

6)        其六,有人致電來,可以拆電板,不用整架車連所有包裝紙搬回去。 當然他沒提最後一句,但這是人自然的推理吧。 我問如果都唔得呢? 他答當然成架換比你啦! (我現在回想不是他搬回去,也不是他有權話可以換他當然口響=信口開河!{:1_240:})

看見那五個可拆底板嗎?

我就是要拆那中間的。

當然前後花了我45分鐘。 {:1_225:}
但惹笑是我致電HT,「好難拆喎! 我拆了15分鐘都未拆得了。」(很難㖿,怎拆都拆不了。)

HT男「唔係喎,好易拆…」 (省數十字: 不是的,很容易的…)

半個鐘後,
我:「拆唔倒喎,我健身都唔得喎。 你有無自己拆過架?」(30分鐘後,我拆不了,我健身都不夠力,你自己有否嘗試拆開呢?)

HT「無。 有人係我地一班員工面前面拆。 佢好快拆倒。」(沒有,在眾工前有人示範,他三兩下就成。)

我心念,他熟手當然快,好心你就唔好話比我聽好易啦!

HT「有無用1字頭螺絲批?」

我:「會花架喎! 我用指甲都花。」

HT「拆車胎重花呀…」(省數十字)

既然教落要一字頭。 我就用眼鏡布包著一字頭一下拗出來。 花少少,就自慰車底花了不那麼明顯吧…

我成功拆出底板之時,就丟了那礙眼的大紙皮箱!又因是晚間行動,太累了,明天才到門市換吧。

7)        其七,拆底板時才發現有兩處「精液」{:1_214:}狀物添著左右輪附近。 這算了,是蝙蝠車車到地上一灘膠水吧…
右胎

左胎

8)        其八,HT電話說最好14天內換底板,經友人提醒,我換之前試試那板著不著。 我用了Arc Reactor的外置電箱(鴨記十蚊內),一試…

WTFun???!!!! 原來是底板沒事,是車的焊接!!!!
…………………
…………………
…………………
…………………
我致電HT,同一個男員工,對他說我手快丟了紙箱,怎麼辦??? 我不要求一換一,幫我維修都好。
HT男「你搬梨都無用,我地公司未有維修服務…」

總結:
-        HT沒自動email reply system
-        HT沒想好物流方法 (自取被冷落到最後,「自取」變「自找」麻煩)
-        HT沒一早想好after-sell service,讓客無所適從 (像說到換了底板是萬能的,但當我低能的)
-        車底有「精液」

一定有一些不知所謂的HT護駕話我犯濺:DDD" />D" />,唔鐘意味唔買。 呢個唔係我個POINT. 佢唔啱比例我已有心理準備,重點在總結! (一定有一些不知所謂的HT護駕者說我自找麻煩,煩不喜歡可以不買。 但這是混淆視聽,如比例不對我早有心理準備,但我不快的重點在重結。)
我留番錢同位入1966 bat mobile
回復 2# lolol

我砌模型算了, 平許多又可以玩一個月. {:1_222:} 完埋手頭上d單至robocop???? 就分手了. {:1_217:}
字睇晒,但係睇唔到圖,是否只是我的問題?
回復 4# etsc4344

無圖無真相, 我睇倒喎. 為免會比人刪, 我放到世界各地了.

http://figurehobbyclub.tw/forum/ ... id=11277&extra=

http://www.hkfigureclub.com/foru ... mp;extra=#pid157305
我由頭到尾讀完全篇, 真心覺得師兄好慘... 心同感受...
我3架車都買齊, 每次拆盒時都心諗: 千其唔好有壞件...
點知次次都中招...
TDK 黑車就斷天線, 自己用膠水痴返就算,
TDK 迷彩車就定風翼兩邊都俾晒右邊我, HT拖左我成一個半月先換返俾我...
1989 車本來諗住唔買, 一來之前兩架車都中招, 二來又覺得太大架...
但掙扎完一輪, 網上又有平單, 絕定入手...
但雖然無花, 全部燈都著, 始終都係有SAD.... 就係有件配件插入後用舊磁石吸唔返出黎...
不肻我都唔會再搞D 機關位就當無事算...

其實, 之後想入手佢D 巨物o既師兄們真係要三思...
一, 真係太大盒, 要由兆萬搬到屋企真係唔易...
二, 屋企要有返咁上下大先放到...就算有位都要晒錢去造櫃...
三, 架架巨物都有SAD, 咁大架搬黎搬去真係想死...

就算1:12 THE BAT 真係會出, 我今次打死都唔訂!!
我都覺得hottoys好有問題,件野又大件,又不比人cheak,如果有問題又要拿去整,售後服務超差,如果我在柴灣住拿去都重死,車費呢??所以無可能不比客cheak件{:1_229:}threea就好好多啦
回復  etsc4344

無圖無真相, 我睇倒喎. 為免會比人刪, 我放到世界各地了.
darknight 發表於 26-10-2013 02:12 PM

真心同情師兄,呢架1989真係為好多HT Fans失望。{:1_225:}

取貨問題,想攞貨先就俾多兩舊,唔理你係幾時訂,一係就等個幾月自取,跟本就係偽選擇。{:1_216:}

取貨後拿拿林開盒check件,無事尤自可,有事就真係HiHi,sent mail去就永無確認電郵,搞到過14日又係自己瀨嘢。:blame:

到佢覆喇,又要成架拎去佢兆萬放低,好彩我果次唔駛一個月搞掂,因為果次架迷彩Batmobile佢喺18/F一換一俾我。

p.s:我都係時昌:DD
回復 6# kimlam

我都唔會訂1:12THE BAT.  真係易中招. 師兄總結也中POINT. I TOTALLY AGREE WITH U.  不過你話斷天線應該換件好方便, 何解唔換呢? 網購>? {:1_217:}
回復 5# darknight

睇到了,好清楚

當初有機會訂番架TUMBLER,都掙扎左好耐,始終屋企無位,最終放棄了
當時亦無考慮如果中SAD,如此龐然大物點攪等等(1989更甚)
希望HT有睇到師兄們的慘況,真正計劃好未來的銷售方式
回復 7# catcat06123

唉......... 我情願開18樓我即時check /
18樓佢開箱幫我check. 好似黃金買notebook. 比錢, 幫你開盒set window. 先比你領走. 還掂要我等兩個月, 我唔介意再等. 只要唔洗受氣和搬返轉頭. {:1_217:}
深表同情! 儘早分手,回頭是岸!.
(速讀可由Point 4,甚致總結開始!)

Christopher Nolan的蝙蝠俠走寫實路線; Tim Bilton 卡通漫 ...
darknight 發表於 26-10-2013 01:36 PM

ching甘最後車箱燈怎解決
回復 8# toms110

出梨飲茶吹水都得喎~~~~ 原來係鄰居. 我係新蒲崗.  

我依家個十蚊雞乾電電位夠放入batmobile 車身內. 變相兩個電源. 其實依家自己搞都有燈. 但我好唔like ht d AFTER-SALES SERVICE. 到今日過左14日佢都無覆我佢地會點做. 所以先化怒氣為文字公諸全世界.

ps. 不過我想推車仔去附近夜攝. 但失敗了. 太大架又唔知邊樹好位. 條街好多車我驚比車車死. 影倒泊車又唔靚. :o
oh dear, sorry to hear the bad experience. Hope you find a way to fix it.