Toysdaily 玩具日報

查看: 63689|回復: 144

[鐵道] bbf 的瘋狂N-Scale 火車世界

近期見到咁多兄弟都係到 post 自己既 N-Scale 火車野黎記錄玩火車既歷程, 到我都好想係到開個 post 留低我既N-Scale火車歷程, 等第時三五七年後 TD 仲存在的話都可以睇返自己曾經瘋狂過, 所以便學其他兄弟咁出呢個 post 係 TD 留低d 腳毛 :shy: o

本身我中學時代已經成日去油麻地利廣, 銅鑼灣三越及sogo 睇佢地display既 layout, 不過當時屋企經濟環境唔係太好, 所以呢d 又要地方又貴既玩意係冇可能擁有, 直到初初出黎做野時都曾經諗過買一set 玩下, 但自問同家人一家合共 5 個人住300尺左右既公屋根本冇可能有地方比我玩, 所以當時都只係買 d 扭蛋同盒蛋黎玩下, 直到數個月前見到情報區有個電動走行會 post 便入去睇下, 初初都係做下 CD-ROM 睇下d Ching post 都冇諗過會走入呢個火坑, 偶然一次係個 post 入面見到d Ching 話攪個走行會gathering, 便膽粗粗咁問佢地我完全冇玩過N-Scale 但都想出黎吹下水得唔得, 點知其中一位Ching 非常熱情咁pm 我話好歡迎我出黎食下野吹下水咁, 個位咁熱情既Ching 就係常威兄 :$  

雖然當晚同各火車兄弟真係吹得好開心, 但到果一刻為止我都冇諗過會玩呢個玩意, 因家中大人一定唔會比我玩d 咁阻地方既野, 點不知係一個偶然機會下陪另一位係雞扒區識的火車兄弟滴滴仔去宇宙睇火車野, 竟然比我見到有 set mini 版既少爺列車, 由於早兩年係日本四國既松山市同大人坐過所以便想買返黎記念下, 問左價錢又唔係太貴最後都扑鎚買左返屋企, 但返到屋企後見到其他火車兄弟係whatsApp 既片便諗買左set火車返黎唔行好似浪費左架火車咁, 於是當晚便膽粗粗同大人講我想買d 路軌返黎玩, 最多我朝行晚拆玩完執返好去同埋放咁d 其他玩具唔再買咁多玩具, 點知大人居然唔反對就係呢個時候積壓左係內心深處好耐既一團火就係咁爆發出黎, 係第二日我便立即飛出去宇宙買左set kato M1入門set 同埋1set 新幹線E4基本set後便開始左我呢個咁瘋狂既火車身崖 :80:

以下所有既火車仲未計果d 路軌呀, 屋仔ar 同埋其他accessories野都係係6月開始到8月尾短短3個月內買的, 其中係7月頭自己一個人飛左過東京3 days, 原先訂機票時係plan左去台場睇1:1 GUNDAM, 去老秋同中野睇下d舊合金同埋食下野RELAX下, 點知最後有2 days 係係老秋睇火車野連台場都冇去到, 而家睇返都覺得自己有d 瘋狂 :(

我第一架入手既火車亦都係呢次入坑既源頭 :unhappy:

Kato 10-500-2 : фюл⑦ソ國ソSL列車 Хж①ヵЙЧЬ

購入地方 : 罪惡源頭 - 宇宙 HKD320

待續 :64:

:43: 十分支持, BBF好post
支持富二!:71:

原來成件事係亞嫂搞出黎既!:he:
:43:支持富二~~~~~~~~~~~~~:43:
thanks all brothers :64:

不過呢到應該會update 得好慢, 各兄弟唔好小dog 我ar :80:
路過一卜.......:71:

不過.....點解D相全部縮到好細張咁:?
有大人支持,老虎都5放過,玩盡去...:he:
來細數你的罪惡吧:66:

因早兩星期公司好多野做以及係屋企興建緊我個 bb 市, 所以咁耐都冇update 到 :(

因我自己好鍾意新幹線系列, 每次去日本都會影好多新幹線, 影到大人都問我年年都影你悶唔悶架 :80: 所以起初我只係諗住儲新幹線系列, 所以第2 set 入手既火車係 Kato 10-292 E4系 新幹線[MAX] 基本set

入手地點 : 宇宙 ~ HKD85x

跟住係走行會果到有ching 話可以一齊網購我便參與一份, 見到個list 第一時間就係睇新幹線系, 見到有 set Kato N700 系7800yen 所以便第一時間hold 左先, 點知再睇下個 list 其他廠仲有冇好野時竟比我見到 tomix 有 set 我係九州搭過來回由布院及博多既由布院之森, 咁當時就諗不如除左買新幹線外儲埋曾經坐過而又比較特別既車都唔係太多, 最後更係又hold 埋呢架 la :55:

第三及第四set 入手既火車

Kato 10-547 N700系新幹線[ソキノ]
入手地點 : 日本網購 ~ 約HKD800左右

TOMIX - 92310 由布院之森(全車已內置室內燈:$)
入手地點 : 日本網購 ~ 約HKD1100

跟住落黎開始有d 失控見到o岩就買, 以下6 set 全部都係我7月頭2.5 days 日本之旅買既, 今次日本之旅我自己都估唔到會有2 days 時間係去左睇火車, 今次除左係大部份時間去左睇火車外, 今次日本之旅差仲有小插曲, 原因係我係搭6月30號零晨1點出發的航班, 但6月29號晚天文台預告會在11時左右掛8號風球, 當時我都好擔心會delay or cancel, 好彩最後都可以準出發 :(
呢部都曾經搭過係來回博多及大分既白ゆЛЯЧヱ :handshake:
Kato 10-286 885系 [白ゆЛЯЧヱ] 6兩set
入手地點 : 秋葉原某舖 ~ 約HKD1,000

跟住係剛剛今年2月係日本搭過既800系九州新幹線[イゑヘ、コタバ] :handshake:
Kato 10-865 800系九州新幹線[イゑヘ、コタバ] 6兩set
入手地點 : 秋葉原某舖 ~ 約HKD1,200

呢部係未搭過既, 只不過見到平又幾靚所以便買 :(
Kato 10-385 281系 [ゾペろ]6兩set
入手地點 : 秋葉原某2手火車店 ~ 中古美品約HKD720
雖然係2手但車身好新淨, 只係外面個紙盒有d舊:handshake:

呢架野我諗好多去東京既兄弟都會搭過 :handshake:
Kato 10-847 E259系成田[リヱЗкリЗ]基本set
入手地點 : 秋葉原yodobashi ~ 約HKD720

呢架唔好話搭過係連見都未見過, 又係見到平而又幾靚所以又買 :(
Kato 14-501-2 元祖雞拉麵路面電車
入手地點 : 秋葉原yodobashi ~ 約HKD280

Kato 運車卡
入手地點 : 秋葉原某舖 ~ 約HKD90

係日本除左買火車外, 我仲買左d accessories 同埋一個TOMIX 控, 加埋晒又唔見約HKD2,000幾 :(

好很毒呀.....:63:
好很毒呀.....
ekim11 發表於 17-9-2012 19:52

你想解毒好簡單架咋 :p
常威的小雞也來助慶~~~~~~~:43:

常威的小雞也來助慶~~~~~~~
常威 發表於 18-9-2012 13:14

常總你玩野 ar post d 咁靚既相攪到我果d 好似垃圾咁 :unhappy:
仲未正式咁入呢個坑...睇定D先...:58: