Toysdaily 玩具日報

[鐵道] bbf 的瘋狂N-Scale 火車世界

請問下點可以加B-TRAIN動力?我見KATO同BANDAI都有出,又有幾隻款... 如果我買依款 track 係咪會玩到?想整個細細地既 layout,以前未玩過的,thanks!
global.rakuten.com/zh-tw/store/amiami/item  rail-06900/
請問下點可以加B-TRAIN動力?我見KATO同BANDAI都有出,又有幾隻款... 如果我買依款 track 係咪會 ...
endles 發表於 21-4-2013 15:09

endles 兄你條 link 見唔到, 其實 kato 同 bandai 既動力底都可以用, 最主要係睇下你係買路面電車 or 通勤電車, 因要配返相同既動力底, 而路軌就簡單得多只需要買 kato or tomix n scale 的路軌就可以, 但個 layout 唔可以做太大我就見議用tomix 軌, 因kato for 小型 layout 用的軌不是太多選擇, 反而 tomix 就有好多路軌set for 小型 layout 用 :64:

另外如你係買通勤 or 特急火車除左要買動力底外仲要買埋台車換, 如果唔係後便果d 車係行唔到o

以下動力底係路面電車用的  

http://item.rakuten.co.jp/a-toys/4543112771373/

以下係普通電車 & 特急電車用

http://item.rakuten.co.jp/a-toys/toy-0005000063/
:61: 午安b兄 :52:
回復 92# bbf1125

i see... 即是 kato/bandai 出既動力都冇分別的?有冇話邊隻好 d? 係咪全列車要用番同一隻牌子?

仲有係咪第一卡用動力,拖住果 d用 11-099果款?

係咪路面路面電車 or 通勤電車既動力底都可以行到同一款路軌?

我條link係 tomix 90093, 係咪岩用?

咁多問題真係唔該哂 bbf兄!
{:1_228:} Good Morning 富二
早晨 ar 扒哥, pigpig :64:
回復  bbf1125

i see... 即是 kato/bandai 出既動力都冇分別的?有冇話邊隻好 d? 係咪全列車要用番同 ...
endles 發表於 21-4-2013 21:35

tomix 90093 絕對冇問題 {:1_208:} 但你要留意下個控係 110v 定係 110~220v 如110v 記住要加返隻火牛 ar :64:

kato 動力底係兩輪驅動, 而bandai 就4輪驅動所以bandai 會貴d 如你個 layout 冇上斜的話基本上 kato 都已ok, 而動力用一卡已ok 其餘果d 就只需要換車台就得o

我比你果條 link 間舖都可以直接寄hk 的, 你可以一次過係佢到買晒d 路軌, 電底&其他 accessories, 希望幫到你 la :64:
午安b兄 {:1_226:}
早晨 ar 各位 :64:

因近排公司比較多野做, 應該要下星期先有時間再 update 呢到 :64:
回復 97# bbf1125

thanks bbf
另外想問下通常 tomytec d 建物/車/人果d, 上網買還是香港買會平 d?
回復  bbf1125

thanks bbf
另外想問下通常 tomytec d 建物/車/人果d, 上網買還是香港買會平 d?
endles 發表於 24-4-2013 13:27

d 屋仔, 車仔計返運費基本上同hk 差不多, 但如你買開野一次過買都 ok 同埋 hk 冇咁多款式楝 :67:
一堆係日本買既鬼太郎通勤電車 :handshake:

行走於鳥取縣米子 - 境港市既列車, 由於三年前自己曾經搭過所以見到 mircoace 有出呢一系列真係忍唔到手, 全部都係日本買的詳細價錢已唔係好記得約500 一架, 而家還欠一款貓女車及一款大眼仔車先儲齊, 但呢兩款車市面都好少有, 希望有機會比我搵埋 la :78:

先黎架真實行走既車先 {:1_220:}

MircoAce 出的兩款唔同花既鬼太郎車

兩款唔同花既老鼠男車

另外一架大眼仔及貓女車未得閒影相, 過兩日再 post 過 :64:
:71: 有真車相同模型比較, 正, 富二good job
多謝扒哥讚賞 :64:
:44:嘩....生哂草啦........富二update下啦